Ce sa faci si ce NU cand planuiesti o nastere naturala

| | Actualizat: 2017-10-16 00:00:00

Nasterea naturala este alegerea multor mamici pentru a-si aduce bebelusul pe lume si este un moment asteptat cu multa bucurie, dar si cu teama. Ca sa pregatesti cat mai bine acest moment si sa nu te ia in niciun fel prin surprindere, este important sa stii ce sa faci si ce sa nu faci inainte de momentul nasterii, mai ales daca alegi sa nu faci anestezie epidurala, pentru a ameliora durerile din timpul travaliului.

DA, gaseste un medic de incredere: stim cu totii cat de importanta este increderea dintre medic si pacient, de aceea este vital sa gasesti un ginecolog cu care comunici bine si care sa te faca sa te simti in siguranta. Vorbeste cu medicul si spune-i ca nu vrei anestezie epidurala decat daca este necesar. Stabiliti foarte clar aceste aspecte.

NU asculta povesti despre experiente neplacute din spitale: acum, mai mult ca oricand, nu trebuie sa asculti povestile altora din spitale, despre operatii nereusite sau despre experiente traumatizante, pentru ca nu vei face altceva decat sa te gandesti ca ti se poate intampla ceva.

DA, pregateste-te psihic pentru nastere: poti alege sa faci yoga, sa meditezi, sa iti creezi un scenariu pozitiv si sa vizualizezi momentul nasterii. Trebuie sa ai incredere in trupul tau, sa iti relaxezi mintea, sa inveti sa nu fii incordata. Gandeste-te la nastere ca la un proces natural, ca trupul tau va sti ce sa faca, ai incredere in tine si in fortele tale.

NU te infometa: multe femei se infometeaza din momentul in care se declanseaza travaliul, de teama sa nu aiba un scaun necontrolat. Nu face asta, ci mananca bine inainte sa pleci la maternitate, pentru ca travaliul este un proces care te solicita mult, iar tu ai nevoie de forta si energie. De asemenea, travaliul nu numai ca este solicitant, insa poate sa dureze si foarte mult.

DA, ai incredere in corpul tau: corpul unei femei este pregatit sa gazduiasca noua luni un fat si este la fel de bine pregatit si pentru nastere, nu trebuie sa iti faci griji ca nu vei face fata. Si chiar daca intervine o situatie delicata, echipa medicala care te asista la nastere este acolo ca sa te ajute, astfel incat tu si bebelusul sa fiti sanatosi.

NU uita de partener: tu esti cea care aduce copilul pe lume, insa nu uita ca si partenerul este la fel de important si nu trebuie sa uiti de nevoile sale. Este adevarat ca multi barbati fug de sala de nasteri, insa exista si viitori tatici care doresc sa asiste la nastere. S-ar putea ca partenerul sa fie persoana care iti va acorda cel mai mult ajutor in timpul nasterii, asa ca implica-l si pe el, nu il lasa deoparte.

DA, aduna informatii: in toata perioada sarcinii, dar mai ales in ultimele luni, informeaza-te despre tot ceea ce inseamna travaliu, contractii, despre semnele care indica faptul ca nasterea s-a declansat, dar si despre complicatiile care pot aparea.

NU te sfii sa incerci diferite pozitii in travaliu: cand travaliul incepe, odata cu primele contractii, iti poate fi greu sa gasesti o pozitie in care sa te simti bine. Nu iti fie teama sa iti schimbi locul, pentru unele femei poate fi usor sa stea intinse pe o parte, altele sa stea ghemuite, chiar si pe toaleta, pentru unele este confortabil sa faca fandari ori sa se miste sau sa se legene.

DA, asteapta-te la un moment in care vrei sa renunti: aproape orice femeie care este in travaliu va simti la un moment dat ca nu mai poate face fata si ca nu mai vrea sa continue. Specialistii spun ca astfel de clipe au loc spre sfarsitul travaliului, cand bebelusul este foarte aproape sa vina pe lume. In acele clipe nu trebuie decat sa te bazezi pe ajutorul si suportul echipei din jur, al sotului, daca este prezent si sa iti aduni fortele. Gandeste-te la momentul in care iti vei tine in brate bebelusul.

NU te simti vinovata: se poate intampla ca nasterea naturala sa nu decurga asa cum ai planuit. Insa acesta nu este un motiv care sa te faca sa ai sentimente de vinovatie, tu trebuie sa fii mandra de faptul ca ai reusit sa aduci pe lume un bebelus sanatos. Este tot ce conteaza, pana la urma.

Citeste si despre