Fiecare femeie si fiecare nastere sunt diferite, dar exista o credinta larg raspandita conform careia a doua nastere este mai usoara si mai rapida decat prima. Care este adevarul? Ce spune cu adevarat stiinta?
Adevarul este ca exista multi factori care pot influenta nasterea si pot face ca o nastere sa fie intr-un fel sau altul, indiferent cum a fost cea anterioara. Cu toate acestea, studiile au analizat timpul mediu de care au avut nevoie mii de femei pentru a-si naste copiii si diferenta dintre femeile care au nascut pentru prima data si cele care au mai nascut inainte.
La al doilea copil, travaliul tinde sa fie mai scurt
Fiecare femeie este diferita si nu se poate generaliza, deoarece exista multe circumstante in jurul fiecarei nasteri in parte (daca a fost provocata sau nu, conditiile materne, varsta etc.). Dar pentru majoritatea femeilor, travaliul este mai scurt cu al doilea copil, adica au parte de un travaliu mai rapid a doua oara.
De la debutul contractiilor, primul travaliu poate dura in medie 18-20 de ore, in timp ce al doilea tinde sa dureze jumatate din timp, in medie aproximativ 8-10 ore.
Partea activa a efortului este, de asemenea, mai rapida
Cu exceptia cazului in care prima nastere a avut loc prin cezariana, partea activa a travaliului este, de asemenea, probabil sa fie mai scurta decat la prima nastere. Dilatarea de la 3-4 centimetri la 9-10 centimetri, care reprezinta dilatarea totala pentru nastere, poate dura aproximativ 4-5 ore la prima nastere si 2 ore la nasterile ulterioare.
Acest lucru se datoreaza faptului ca muschii si ligamentele pelvisului si ale vaginului au mai facut deja aceasta munca inainte, asa ca a doua oara este, de obicei, mai rapida. Sa ne gandim la un balon care a fost deja umflat prima data si pe care il umflam a doua oara. In mod logic, acesta va fi mai relaxat.
Un studiu realizat in Franta pe 3120 de femei care au nascut primul copil si 4385 care au nascut deja a inregistrat o durata medie a travaliului de la admitere pana la nastere de 6,1 ore la femeile nulipare (care nu mai nascusera inainte) si de 3,1 ore la femeile multipare.
Se naste al doilea mai devreme decat primul?
In medie, primii se nasc la 39 de saptamani si 5 zile. Cu toate acestea, nu exista nicio dovada stiintifica care sa demonstreze ca sarcinile ulterioare sunt mai scurte decat prima. Mamele spun adesea acest lucru, dar sondajele arata ca, de obicei, ele ajung cam in acelasi timp cu prima. Ideea ca al doilea copil vine mai devreme poate fi un mit.
Daca se intampla prea des, sarcina este mai scurta. Cu toate acestea, un studiu a constatat ca, daca conceperea celui de-al doilea copil are loc in decurs de un an de la nasterea primului, adica diferenta dintre nasterea primului si sarcina celui de-al doilea este mai mica de un an, este mai probabil ca a doua sarcina sa fie usor mai scurta.
FOTO: freepik.com