Paralizia cerebrala, risc pentru copii nascuti pre si post-termen

| | Actualizat: 2013-11-29 13:52:26

Nasterea unui copil ar trebui sa survina conform sabloanelor clasice in cea de-a 40-a saptamana a perioadei de gestatie. Copiii nascuti in saptamana 37-38 de sarcina sau la 42 de saptamani prezinta un risc mai crescut de a face paralizie cerebrala spre deosebire de bebelusii care apar pe lume la termen.

 

Ce este paralizia cerebrala?

Paralizia cerebrala este o tulburare cronica de postura si de miscare. Ea este o afectiune provocata de leziunea sistemului nervos central.

Statisticile arata ca 1 din 303 copii prezinta o forma de paralizie cerebrala. Simptomele sunt diferite si includ probleme locomotorii, slabirea musculaturii sau spasme (contractii involuntare bruste ale muschilor).

Aceste probleme apar ca urmare a unor leziuni cerebrale cu care se naste fatul sau in urma unor leziuni la cap ale copilului mic.

Copiii nascuti prematur sau post-termen si riscul de paralizie cerebrala

Medicii sustin ca nu este totusi cazul ca parintii sa intre in panica. Chiar daca s-a constatat un usor risc crescut al aparitiei acestei afectiuni in situatiile mentionate, acest lucru nu inseamna ca orice copil nascut inainte sau dupa termen o va dezvolta.

Concluzia conform careia copiii nascuti prematuri sau inainte de termen au risc de a dezvolta aceasta afectiune neurologica a reiesit in urma unor analize realizate in jurul mai multor copii nascuti intre 37-44 de saptamani in decursul a peste 30 de ani. Cercetatorii au constatat ca riscul cel mai mare pentru dezvoltarea paraliziei cerebrale la copii il reprezinta nasterea in saptamana 37-38 de sarcina si in a 42-a.

  • Copiii nascuti in saptamana 37 de sarcina – 90% risc de aparitie a paraliziei cerebrale;

  • Copiii nascuti in saptamana 38 de sarcina – 30% risc de declansare a bolii;

  • Copiii nascuti in saptamana 42 de sarcina – 36% risc de aparitie a afectiunii;

  • Copiii nascuti dupa 42 de saptamani – 44% risc de dezvoltare a acestui tip de paralizie.

Ce anume cauzeaza aceasta afectiune neurologica la copii nu se stie inca. Desi aceasta nu poate fi diagnosticata la nastere, se considera ca riscul aparitiei ei creste atunci cand apar complicatii ale nasterii: fie survine inainte de termen, fie dupa.

Legatura dintre nasterea intarziata si paralizia cerebrala la copii

Este pentru prima oara cand se evidentiaza o legatura de cauzalitate intre aceasta conditie neurologica si nasterea intarziata.

Deja existau anumite conceptii si dovezi cu privire la influenta pe care o are nasterea prematura asupra dezvoltarii paraliziei cerebrale la copii, dar nu se mai specificase ca exista acelasi risc si in cazul unei nasteri post-termen.

O explicatie posibila ar putea fi aceea ca dupa varsta gestationala de 40 de saptamani creierul fatului este mult mai vulnerabil. Totusi, medicii sustin ca exista si alte complicatii care pot aparea inainte de nastere, ce pot influenta aparitia bolii.

Specialistii sustin ca in timp ce nasterea prematura nu poate fi in multe cazuri controlata, nasterea post-termen poate fi evitata cu usurinta si riscul poate fi astfel indepartat.

Daca sarcina ajunge la termen si nu apare travaliul in mod natural, se apeleaza fie la metode de inducere a lui sau la nasterea prin cezariana. Nasterea mai tarziu de termenul stabilit prezinta nu numai acest risc crescut de paralizie cerebrala, ci multe alte complicatii. Daca nu exista motive medicale pentru care copilul trebuie nascut post-termen, atunci trebuie sa se ia toate masurile ca acesta sa fie adus pe lume la finalizarea celor 40 de saptamani de sarcina.

Citeste si despre