Sanatate sarcina. Afla totul despre nasterea prematura

| | Actualizat: 2016-07-27 15:56:11

Un copil este considerat a fi prematur atunci cand se naste inainte ca sarcina sa ajunga la 37 de saptamani. Conform statisticilor, unul din zece copii se naste inainte de termen, iar in functie degreutatea de la nastere sau de varsta sa gestationala, pot aparea si diverse probleme de dezvoltare.

Orice viitor parinte este speriat de posibilitatea ca bebelusul sau sa se nasca inainte de termen, insa medicina moderna a facut ca si bebelusii nascuti inainte de 37 de saptamani sa aiba sanse mari de supravietuire cu ingrijirea adecvata.

Varsta gestationala a unui copil este calculata in functie de numarul de saptamani pe care bebelusul l-a petrecut in uter in timp ce varsta cronologica este cea calculata de la nasterea sa.

In cazul copiilor nascuti prematur se calculeaza in general varsta ajustata, adica varsta cronologica, din care se scade numarul de saptamani care mai ramasesera intre nasterea sa si nasterea la termen.

De exemplu, daca un copil se naste prematur la 7 luni, la varsta cronologica de 6 luni, el are o varsta ajustata de 4 luni. Acest aspect este important pentru stabilirea nivelului sau de dezvoltare.

Exista trei grade de prematuritate: extrema – cuprinde bebelusii nascuti inainte de 28 de saptamani, mare - copii nascuti intre 28 si 32 de saptamani si moderata - bebelusii nascuti intre 32 si 37 de saptamani. In functie de aceste grade, copiii vor fi tinuti sub supraveghere medicala. In cazul bebelusilor nascuti dupa saptamana 32, problemele vor fi mult mai mici si ei vor fi monitorizati mai putin, insa inainte de aceasta saptamana, pot aparea o serie de complicatii.

Cauzele nasterilor premature

Exista mai multi factori de risc care ar putea duce la nasterea prematura. Printre acestia se numara fumatul, consumul de bauturi alcoolice, droguri sau anumite medicamente interzise in sarcina, dar si munca fizica extrem de solicitanta, precum si stresul.

Infectiile urinare, unele afectiuni respiratorii sau infectiile vaginale pot fi si ele cauze ale travaliului si nasterii inainte de termen. Bolile cronice ale mamei - diabet, afectiuni renale - duc adesea la nasteri premature ale bebelusilor. Si unele complicatii care apar in timpul sarcinii provoaca o nastere inainte de termen.

Problemele cu placenta (placenta praevia), dar si preeclampsia si eclampsia - caracterizate printr-o tensiune arteriala ridicata si un nivel proteic ridicat in urina sunt printre cele mai dese probleme de sarcina care duc la nasteri premature.

De asemenea, varsta mamei joaca si ea un rol important, sansele ca o sarcina sa nu fie dusa pana la termen sunt mai mari in cazul mamelor sub 18 ani sau a celor cu varsta peste 40 de ani.

Exista si cazuri in care in urma unor analize se constata ca bebelusul sufera de o afectiune congenitala, caz in care medicul va recomanda inducerea travaliului si nasterea sa prematura pentru a se putea interveni spre vindecarea lui.

Sarcinile multiple - gemeni, tripleti, etc. - sunt rar duse pana la termen. In cazul gemenilor exista sanse de 25 pana la 50% ca ei sa fie nascuti mai devreme.

Riscul ca sarcina sa nu fie dusa pana la 9 luni exista si daca mama a ramas insarcinata la sase saptamani sau mai putin de la o nastere anterioara, era subponderala in momentul conceptiei sau a luat in greutate pe parcursul sarcinii mai putin de 9 kilograme.

De-a lungul timpului au aparut si o serie de mituri legate de nasterile premature. Printre cele mai cunoscute se numara activitatea sexuala in al treilea trimestru de sarcina, gandurile negre si ingrijorarea, certurile cu partenerul, inotul sau calatoriile cu avionul. Acestea sunt doar mituri si nu exista studii medicale care sa fi demonstrat ca este o legatura intre ele si nasterea prematura.

Nu exista nicio reteta minune pe care sa o aplici si sa-ti garanteze ca nu vei avea o nastere prematura, deoarece complicatii pot aparea din o multitudine de motive. Daca te ingrijesti de sanatatea ta, mergi la vizite regulate la medic pe timpul sarcinii si te alimentezi adecvat, riscurile pot insa sa fie mai scazute.

Ingrijirea bebelusului prematur

Copiii nascuti inainte de termen au nevoi diferite fata de cei care au stat in burtica toate cele 40 de saptamani de sarcina. Ingrijirea lor difera in functie de gradul de prematuritate. Un bebelus prematur va petrece mai multe zile in spital fata de un bebelus nascut la termen, va vizita de mai multe ori medicul dupa ce a fost externat si va avea un ritm diferit de alimentatie si somn.

In ceea ce priveste ingrijirea bebelusului nascut mai devreme de 37 de saptamani, parintii trebuie sa stie ca acesta are nevoie sa fie alaptat mult mai des si ca doarme mai mult, chiar si 22 de ore pe zi.

Pana la doi ani, parintii vor observa o mica intarziere a dezvoltarii sale, spre exemplu in inceputul vorbirii sau la primii pasi, insa dupa aceasta varsta, specialistii spun ca se poate vorbi despre o dezvoltare egala intre copiii nascuti prematur si cei nascuti la termen.

Tu ai nascut prematur? Cum s-a dezvoltat copilul tau si ce probleme ai intampinat? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre