6 decizii pe care trebuie sa le iei inainte de a naste si pe care nu vrei sa le regreti

| | Actualizat: 2019-03-05 12:09:05

Sa aduci pe lume un copil este o responsabilitate uriasa. Reperele si prioritatile ti se schimba radical si trebuie sa te asiguri ca iei mereu cele mai bune decizii pentru el; dar nu doar dupa nastere, ci si inainte trebuie sa te gandesti bine la unele lucruri.

Uite 6 decizii pe care trebuie sa le cantaresti foarte bine inainte de a naste, ca sa te asiguri ca nu le vei regreta mai tarziu:

1. Numele copilului trebuie ales cu mare atentie. Nu te obliga nimeni sa ii pui numele cuiva din familie sau al unuia dintre nasi. Nu te poate obliga nimeni sa ii pui un nume de sfant daca nu vrei.

Gandeste-te bine la toate aspectele pentru ca e o decizie cu care el va trebui sa traiasca o viata. Evident, va avea si optiunea sa il schimbe, dar pana o va putea face, va trebui sa traiasca mult si bine cu alegerea pe care tu ai facut-o pentru el. Evita numele care ar putea fi motiv de batjocura din partea altor copii cand va fi in colectivitate.

Evita diminutivele pentru ca atunci cand va creste s-ar putea sa nu i se potriveasca deloc. Incearca sa iti scoti din cap alte persoane care poarta numele la care te gandesti pentru copilul tau si, cel mai important, nu ii lasa pe altii sa decida pentru tine. De fapt pentru el.

2. Religia in care va fi botezat copilul, daca parintii sunt de confesiuni diferite. E destul de rar intalnit, dar atunci cand e cazul, acesta ar putea fi un subiect de disputa in familie. Luati decizia impreuna voi, ca parinti, fara sa cereti parerea altora din familie; veti scuti mult timp si multa energie pierduta cu discutiile pe aceasta tema.

Este o decizie cat se poate de personala si pana la urma, daca puteti lupta cu prejudecatile si conventiile, aveti chiar optiunea de a lasa copilul nebotezat si de a-l lasa sa decida singur atunci cand va fi suficient de mare sa o faca.

3. Nasii copilului sunt foarte importanti atunci cand va pregatiti de botez. Fie ca vor fi prieteni, fie ca vor fi membri ai familiei, fie ca va orientati spre nasii de cununie, daca sunteti deja casatoriti, important este sa alegeti pe cineva care va face parte din viata voastra si in viitor, nu doar la botez si atat. Aceasta decizie depinde, insa, de cat de mult pret puneti pe traditii si conventii.

4. Cumpara doar strictul necesar si nu ceda tentatiei de a achizitiona compulsiv toate lucrurile de care crezi ca vei avea nevoie.

In realitate vei folosi foarte putine dintre ele, iar cele mai multe nu vor face altceva decat sa ocupe spatiu si sa iti reaminteasca permanent ca ai fi putut avea mai multi bani daca nu i-ai fi aruncat pe saltele, saltelute, perne, pernute sau jucarii pentru care bebelusul va fi oricum prea mic o perioada, timp in care nu vor face altceva decat sa se umple de praf si sa devina prea murdare pentru a-l mai lasa sa se joace vreodata cu ele.

Hainutele ii vor ramane mici cu o viteza incredibila si oricum vei primi o multime de la cei care vor veni in vizita. Orice ai crede ca ai nevoie, redu totul la jumatate. Evident, ai nevoie de carucior, de patut, de scoica sau scaun de masina, poate de un leagan in care sa il lasi in siguranta cat timp tu mai faci una, alta prin casa. In rest, le vei cumpara pe toate la timpul lor, cand va fi nevoie.

In schimb, scutecele e chiar important sa le cumperi in avans si fara sa te zgarcesti. O sa te uimeasca rapiditatea cu care se vor consuma.

5. Incearca sa economisesti bani intr-un cont destinat copilului. Stim ca suna mai usor decat este in realitate, insa oricat de putini bani ai depune acolo lunar, cu siguranta se vor dovedi utili cand pustiul tau va mai creste.

6. Cumpara-ti o camera foto cat mai buna pentru ca o sa ai nevoie de ea, mai ales la primul copil, cand iti vei petrece mai mult de jumatate din timp facandu-i poze si filmandu-l. E chiar o investitie care merita si de care vei beneficia, oricum, si pe viitor. Si obisnuieste-te sa faci mereu backup la poze si filmulete.

Citeste si despre