Este evenimentul pe care l-ai asteptat fericita de luni de zile: nasterea bebelusului! Multe viitoare mamici se intreaba entuziasmate si totodata, ingrijorate, care sunt semnele care anunta nasterea? Cand se va intampla? Ce vor simti? Cat o sa dureze? Cum voi sti ca este timpul? Este greu sa anticipezi raspunsurile la primele trei intrebari, deoarece fiecare nastere este diferita. Dar pentru a patra intrebare, exista studii serioase care te pot ajuta.
Iata care sunt semnele care iti dau de veste ca vei naste in curand:
1. Copilul „coboara”
Cu cateva saptamani inainte de inceperea travaliului, bebelusul tau va incepe sa coboare in pelvis. Copilul se asaza in pozitia in care isi face iesirea: cu capul in jos. S-ar putea sa te intorci la pauze de baie foarte frecvente, cum ai procedat in primul trimestru, deoarece capul copilului impinge in jos vezica. Dar vestea buna este ca ai mai mult loc pentru respiratie, deoarece copilul se indeparteaza de plamani.
2. Cervixul se dilata
Colul uterin incepe sa se pregateasca pentru nastere: incepe sa se dilate si sa se subtieze in zilele sau saptamanile dinaintea nasterii. La verificarile saptamanale, doctorul tau poate masura si urmari dilatarea prin intermediul unui examen intern. Fiecare sarcina evolueaza diferit, asa ca nu te descuraja daca te dilati incet (sau deloc).
3. Ai mai multe crampe si dureri de spate
Mai ales daca aceasta nu este prima ta sarcina, este posibil sa simti niste crampe si dureri in zona inghinala si inferioara a spatelui cand se apropie nasterea. Muschii si articulatiile se intind si se schimba in pregatirea pentru nastere.
4. Articulatiile se simt mai slabite
De-a lungul sarcinii, hormonul relaxina a facut ca toate ligamentele sa se inmoaie si sa se slabeasca. Inainte de a intra in travaliu, este posibil sa observi ca articulatiile se simt mai putin relaxate. Relaxeaza-te! Este doar calea naturii de a deschidepelvisul astfel incat pasagerul tau mic sa poate veni pe lume.
5. Apar episoadele diareice
La fel cum muschii uterului se relaxeaza in pregatirea pentru nastere, la fel fac si alti muschi din corpul tau, inclusiv cei din rect. Acest lucru poate duce la miscarile intestinului. Desi enervant, acest lucru este normal. Stai hidratata si aminteste-ti ca este un semn bun!
6. Te simti extrem de obosita
Asteapta un minut, este al treilea trimestru sau primul? Intre vezica activa si epuizare, uneori poti simti ca si cum ai calatorit inapoi in timp. Aceasta burtica de dimensiuni foarte mari acum, impreuna cu vezica, pot face dificila (chiar imposibila) obtinerea unui somn bun in ultimele zile si saptamani de sarcina.
7. Secretia vaginala isi modifica culoarea si consistenta
In ultimele zile inainte de travaliu vei observa o descarcare vaginala crescuta si/ sau ingrosata. De asemenea, ai putea observa pierderea dopului mucos, care desparte uterul de exterior. Poate aparea intr-o bucata mare (arata asemanator cu mucoasa pe care o ai in nas, dar cu dungi slabe de sange). Aceasta descarcare ingrosata, de culoare roz, se numeste si „spectacolul sangeros” si este un bun indiciu ca nasterea este iminenta (desi fara contractii sau dilatare de trei pana la patru centimetri, aceasta ar putea fi totusi la cateva zile distanta).
8. Simti contractii mai puternice si mai frecvente
Contractiile sunt un semn timpuriu al nasterii, cu exceptia cazului in care nu sunt. Poti observa contractiile Braxton-Hicks cu saptamani si chiar luni inainte de nastere. Vei simti apasarea lor deoarece muschii uterului se strang, pregatindu-se pentru momentul lor mare (impingand copilul afara).
9. Ti se rupe apa
Este unul dintre semnele finale ale nasterii pe care cele mai multe femei il observa. Se intampla la mai putin de 15% din nasteri, deci nu te baza pe el ca pe singurul tau semn de nastere. Inca simti ca nu vei sti cand sa anunti "E timpul!" si sa te pregatesti sa-ti cunosti copilul? Incearca sa nu te concentrezi asa de tare pe asta. Vei merge frecvent la control, iar medicul te va ajuta sa gasesti toate semnele importante.
*** Articol scris de Dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook.