Cand se intoarce bebelusul in burtica?

| | Actualizat: 2018-01-25 00:00:00

In timpul sarcinii bebelusul se rasuceste si se misca de colo-colo in interiorul uterului tau. Dar cu cateva saptamani inainte de momentul nasterii, majoritatea copiilor se stabilesc intr-o pozitie care le permite sa-si faca aparitia in lume cu capul inainte.

Depistarea exacta a acestui moment - cand copilul se pozitioneaza cu capul in jos - constituie o preocupare pentru majoritatea femeilor care se afla in trimestrul trei de sarcina.

Cand se intoarce bebelusul cu capul in jos si este pregatit pentru o nastere naturala?

Pe masura ce sarcina ta avanseaza, pozitionarea copilului in burtica devine un factor foarte important de luat in considerare. Cand ajungi in saptamana 30 de sarcina, bebelusul trebuie sa fie in pozitie cefalica, respectiv cu capul in jos, spre colul uterin, iar bratele si picioarele sa fie flectate si stranse la piept. Din pacate, acest lucru nu se intampla decat in cazul a 25% dintre gravide.

Chiar si asa, este normal ca un bebelus sa se intoarca in pozitie cefalica si la 34 de saptamani. Mama ar trebui sa fie ingrijorata numai daca bebelusul nu se intoarce in burtica pana in saptamana 36 de sarcina. Chiar si in aceasta etapa, este posibil sa intervina o intoarcere spontana. Iar in unele cazuri bebelusul se intoarce chiar la initierea travaliului.

Unele femei simt cum copilul coboara, fixandu-se mai jos in bazin si pregatindu-se pentru nastere, in timp ce altele nu-si pot da seama de aceasta modificare de pozitie. Desi abdomenul superior se poate usura, datorita noii pozitii a bebelusului, acest lucru este compensat de presiunea crescuta exercitata asupra pelvisului, soldurilor si vezicii urinare. Oricum este dificil de prezis cand va cobori copilul tau in pelvis sau daca vei observa cand se va intampla acest lucru.

De ce bebelusii se intorc cu capul in jos in timpul sarcinii?

Este important sa intelegi ca pozitionarea capului copilului in burtica este determinata de dimensiunea copilului si de dimensiunea uterului tau. In primele doua trimestre de sarcina, copilul are suficient spatiu in uter si, prin urmare, este putin probabil ca acesta sa se afle intr-o pozitie cefalica. Dar pe masura ce sarcina progreseaza, spatiul se micsoreaza si astfel bebelusul tau incearca sa gaseasca o pozitie confortabila. Partea inferioara a copilului ocupa partea superioara a uterului, in timp ce capul ocupa partea inferioara uterului, cea care duce spre colul uterin.

Daca uterul este intins de sarcinile anterioare, iar copilul tau este destul de mic, ar fi dificil pentru el sa adopte pozitia cu capul in jos pentru nastere. De asemenea bebelusul nu poate adopta pozitia cefalica, daca exista anomalii ale uterului sau daca mama are fibroame in uter. Intr-o sarcina gemelara, unul dintre copii sau chiar amandoi pot sa nu adopte pozitia cu capul in jos.

Prezentatia pelviana este atunci cand fesele sau picioarele bebelusului sunt primele care se vad in timpul nasterii naturale, in loc de cap. Se considera ca aproximativ 4% din nasteri sunt inregistrate ca prezentatii pelviene.

Factorii de risc pentru o prezentatie pelviana

Prezentatia pelviana este frecventa in cazul nasterilor premature sau atunci cand fatul este mai mic decat media. De asemenea prezentatia pelviana poate aparea si in cazul in care uterul contine fibroame, are forma neobisnuita, exista placenta previa sau cand mama are putin sau prea mult lichid amniotic.

In cazul in care nasterea anterioara a fost cu prezentatie pelviana, exista sanse ca celelalte sarcini sa fie la fel.

Prezentatie pelviana - simptome

In timpul controalelor la ginecolog, acesta va incerca sa stabileasca pozitionarea copilului prin atingerea abdomenului. Capul bebelusului este rotund si ferm si poate fi simtit pe partea superioara a stomacului, in timp ce fundul, care este mai moale, se poate simti pe partea inferioara, aceasta in cazul in care bebelusul este in prezentatie pelviana.

Pozitia batailor inimii este, de asemenea, utilizata pentru a determina cum este pozitionat copilul. In prezentatie pelviana, bataile inimii se aud in jumatatea superioara a abdomenului.

Oricum, ecografia ramane cea mai sigura metoda de a stabili pozitia bebelusului in burtica.

Cand trebuie sa te ingrijorezi

Pozitionarea cu picioarele in jos a bebelusului tau nu ar trebuie sa te preocupe atat de mult, mai ales daca te afli in primele doua trimestre de sarcina. Se stie ca majoritatea bebelusilor se intorc in pozitia cu capul in jos in ultimele saptamani de sarcina.

In cazul in care bebelusul tau ramane in prezentatie pelviana la momentul la care se apropie termenul, medicul tau va aduce in discutie cateva modalitati de a face copilul sa se intoarca in pozitia cu capul in jos. Chiar daca este posibil ca un bebelus aflat in prezentatie pelviana sa se nasca perfect sanatos, majoritatea medicilor prefera sa opteze pentru o operatie de cezariana.

Citeste si despre