Epilarea inghinala inainte de nastere

| | Actualizat: 2018-09-14 00:00:00

Pielea este cel mai mare organ iar parul pubian are un rol important in imunitatea noastra. El protejeaza pielea, reduce frecarea, afecteaza temperatura zonei, are legatura cu microbiomul dermal si influenteaza echilibrul dintre bateriile bune si cele rele la nivelul pielii.

Normele sociale sunt unul dintre factorii care influenteaza cel mai mult decizia femeilor de a se epila in zona inghinala inainte de nastere. Rusinea provocata de ceea ce vor spune ceilalti le pun pe viitoarele mamici intr-o mare incurcatura in legatura cu imaginea lor corporala. Este necesara epilarea inghinala completa inainte de nastere?

Desi multa vreme s-a tot cerut ca femeile sa se epileze total inainte de nastere, ba chiar erau epilate in spital, in ultimul timp se recomanda renuntarea la acest obicei. Si nu intamplator. Un studiu din 2015 publicat in "Journal of Hospital Infection" a aratat ca rata infectiilor dupa inlaturarea completa a parului pubian scade cu foarte putin in cazul femeilor care nasc.

Care sunt avantajele epilarii inghinale?

O cercetare la care au participat in jur de 2500 de femei a aratat ca epilarea inghinala este asociata cu o imagine pozitiva despre propria zona genitala si viata sexuala.

Microbii se ascund in parul pubian, asa ca un avantaj al epilarii inainte de nastere este ca inlaturi o potentiala sursa de infectie pentru bebelus. Apoi, este mai usor sa mentii zona pubiana curata.

Mai mult, este de preferat ca parul pubian sa fie inlaturat inainte de cezariana pentru a curata zona inaintea inciziei.

Epilandu-te, ajuti medicul ginecolog sa vada ce se intampla in timpul nasterii. Iar in cazul epiziotomiei cei mai multi sunt de parere ca este necesara epilarea inghinala.

Care sunt riscurile la care se expune viitoarea mamica

Inlaturarea parului din zona intima inainte de nastere are si anumite dezavantaje. In primul rand, este posibil sa percepi durerea mult mai intens decat de obicei. Si multe dintre tehnicile de epilare pot fi dureroase. Apoi, epilarea completa, spun cei care critica acest obicei, impiedica sau intarzie vindecarea eventualelor rani.

Exista de asemenea si riscul aparitiei unor infectii, a firelor de par crescute sub piele, aparitia foliculitei, iritarea pielii sau aparitia unor chisturi.

Ce metode de epilat sigure poti folosi?

Daca ai decis, sau daca medicul ti-a cerut sa inlaturi parul pubian, se recomanda sa nu te epilezi cu o saptamana inainte de nastere, pentru evitarea oricaror infectii.

Depinde de tine ce medoda de epilare folosesti, in functie de ceea ce suporti si ce experinta ai avut cu fiecare metoda in parte.

Este de preferat ca folosirea lamei sa fie evitata dupa saptamana a 36 de sarcina: in cazul in care optezi pentru folosirea lamei, mici taieturi, invizibile ochiului, iau nastere si cresc riscul de infectii. Alte cercetari au aratat ca femeile obeze sunt predispuse la si mai multe infectii daca apeleaza la epilarea prin ras.

North York General Hospital, in Toronto a dus o campanie de avertizare a femeilor in legatura cu riscurile la care se expun atunci cand se epileaza inghinal folosind metoda lamei. Specialistii au recomandat mai degraba tunderea sau folosirea cremelor epilatoare.

Sigur, pentru anumite persoane nici cremele de epilat nu sunt foarte sigure datorita substantelor chimice folosite.

Una dintre metodele mai sigure este epilarea cu ceara. Dar nu facuta de tine acasa, ci la un salon de cosmetica. O alta metoda posibila este epilatorul electric. Dar iarasi, depinde cat de dureros percepi fiecare dintre cele doua metode.

Daca de obicei nu te epilezi complet in zona inghinala si daca nici medicul nu iti cere in mod expres acest lucru, o alta varianta este sa folosesti forfecele pentru scurtarea parului pubian, pentru o mai buna igiena a zonei intime inainte de nastere.

Citeste si despre