Lucruri esentiale de stiut inainte sa nasti

| | Actualizat: 2013-11-18 12:16:39

Momentul nasterii este unul extrem de asteptat de toate mamicile. Unele gravide sunt mai speriate cand sunt aproape de termen si fac adesea atacuri de panica. Altele insa sunt nerabdatoare sa isi tina in brate bebelusul si trec prin acest proces fara nicio problema.

Daca esti aproape de termen, iata ce lucruri trebuie sa stii inainte de nastere, pentru a fi pregatita in orice situatie!

Priveste nasterea ca pe un eveniment minunat!

Multe femei abia asteapta sa faca copii, dar daca ar putea sari peste momentul extrem de dureros si chinuitor al nasterii, ar fi cele mai fericite.

Chiar daca esti speriata si stii ca nu va fi usor, trebuie sa te pregatesti psihologic pentru acest moment: previzualizeaza momentul in care nasti si imagineaza-ti ca toate vor decurge bine.

Fii optimista!

Apoi cere ajutorul specialistilor, prietenilor sau al partenerului pentru a invata trucuri cu ajutorul carora sa treci mai usor peste durerile facerii. In acest mod, durerile nu te vor lua prin surprindere si le vei gestiona intr-un mod organizat si coerent!

Lucreaza din timp cu sentimentele negative care te incearca!

Cu cat momentul nasterii se apropie mai mult, cu atat devii usor negativista si vezi numai partea goala a paharului: ti se pare ca nasterea nu va decurge normal, ca bebelusul va pati ceva, ca ti se va intampla ceva rau in timpul nasterii etc.

Poti avea chiar atacuri de panica inainte de a da nastere copilului tau, pe care este bine fie sa le previi, fie sa lucrezi cu ele, astfel incat sa te poti bucura de acest moment.

Daca mergi la un terapeut, vorbeste cu el despre temerile tale, daca nu, apeleaza la suportul familial. In cele mai multe cazuri, ajuta! Chiar si cei apropiati reusesc sa te linisteasca in astfel de momente si este normal, pentru ca te bizui pe persoane in care iti pui toata increderea.

Ia in considerare toate optiunile privind metoda nasterii!

Chiar daca ti s-a pus pata sa nasti intr-un anumit mod, pe care ti-l doresti in mod deosebit, este bine sa fii deschisa tuturor optiunilor si sugestiilor! Chiar daca tu iti doresti o cezariana pentru a evita durerile, medicul ti-ar putea spune ca o nastere naturala este o alegere potrivita pentru tine. Inainte de a alege felul in care nasti pune urmatoarele intrebari unui specialist:

  • Care este metoda cea mai putin dureroasa?

  • Care este metoda care implica cele mai putine riscuri pentru mine?

  • Ce fel de anestezie mi se potriveste?

  • Ce optiuni de a naste am in acest moment?

Asigura-ti sprijin inainte de nastere!

Nu trebuie sa treci singura prin aceasta experienta si nici nu este recomandat! Partenerul tau trebuie sa fie umarul pe care sa te sprijini cand ai cel mai mult nevoie! In cazul in care nu ai un partener, apeleaza la prieteni sau rude, astfel incat sa ai parte de oameni care sa te ajute sa treci cu bine peste temerile si grijile care te incearca in astfel de momente.

Fii constienta ca lucrurile pot scapa de sub control!

Nu trebuie sa cazi in negativism, dar trebuie sa fii constienta ca momentul nasterii este unul imprevizibil, iar procesul in sine poate suferi complicatii. Trebuie sa fii pregatita pentru asta, sa ai in vedere si acest aspect, pentru ca, daca te ia prin surprindere, te vei inspaimanta, iar nivelul de anxietate va creste exagerat.

Aceste lucruri nu depind de ceva ce ai putea face pentru a le preveni, asa cum nu poti controla in totalitate dezvoltarea fatului in uterul tau, dar cu sprijinul adecvat si cu o abordare psihologica corecta a acestor situatii, vei face fata cu brio oricaror interventii neasteptate.

Fructifica din plin aceasta experienta!

Trebuie sa stii sa fructifici la maxim aceasta experienta minunata cu care nu te confrunti de prea multe ori in viata. Trebuie sa stai sa te analizezi, sa iti dai seama cat de important este ca ai reusit sa faci acest lucru, pentru sanatatatea ta emotionala si psihologica.

Trebuie sa vezi momentul nasterii ca pe o lectie din care ai numai de beneficiat!

Citeste si despre