Alegerea locului in care iti vei aduce pe lume bebelusul poate fi o adevarata provocare, mai ales atunci cand esti nevoita sa iei in considerare impedimente de ordin financiar sau locativ. Atat nasterea la stat, cat si cea la privat au avantaje si dezavantaje in functie de fiecare caz particular. Iata ce este recomandat sa pui in balanta inainte sa alegi una din cele doua variante.
Decizia de a opta pentru o nastere la un spital de stat sau la o clinica particulara este conditionata, inainte de toate, de institutia in care medicul tau obstetrician isi desfasoara activitatea. Prin urmare, este necesar sa ai in vedere o serie de aspecte care iti influenteaza posibilitatile de a alege locatia ideala pentru nastere.
Echipa medicala
Cel mai bine este sa nasti cu doctorul care ti-a monitorizat evolutia sarcinii, iti cunoaste istoricul medical si va sti cum sa intervina in cazul unor complicatii neasteptate.
Daca acesta activeaza atat intr-un spital de stat, cat si intr-o clinica particulara, ai libertatea de a decide intr-o directie sau alta. In cazul in care acesta lucreaza doar la o maternitate publica, este bine sa fie aceasta prima ta optiune.
Pe de alta parte, ai posibilitatea sa fii asistata la nastere de medicul tau personal chiar daca apelezi la o clinica privata, insa ti se va solicita o taxa suplimentara destul de consistenta (aproximativ 1500 RON, in functie de maternitate).
Distanta
Sansa de a ajunge in timp record la spital este un criteriu foarte important pentru orice viitoare mamica in travaliu. Oricat de paradisiac ar fi salonul rezervat pentru nastere, nu risca sa-ti aduci pe lume bebelusul in drum spre unitatea medicala.
In orasele mai mici, clinicile particulare lipsesc cu desavarsire, spre deosebire de orasele mari precum Bucuresti, Constanta, Iasi sau Timisoara unde spitalele private sunt numeroase. Distanta si preocuparile pentru cazare si bagaj pot fi un dezavantaj prea mare.
Costurile
Oficial, nasterea naturala la un spital de stat ar trebui sa fie acoperita de casele de asigurari de sanatate. In realitate, o mare parte din proaspetele mamici se vad nevoite sa plateasca in mod suplimentar personalul care le asista la nastere. Multe dintre gravidutele care au nascut intr-un spital de stat sustin ca sumele totale cheltuite fara factura se apropie destul de mult de cele ale unei clinici private.
Taxele spitalului de stat nu sunt foarte clare pentru ca interventia in sine este gratuita, insa ele vizeaza in special un tarif de internare (anestezie, medicamente si materiale utilizate). Marturisirile mamelor care au ales sa nasca aici indica si mici "atentii" catre asistente, anestezisti si infirmiere, cumuland si acestea o pondere importanta. Conditiile de plata difera in functie de fiecare unitate spitaliceasca in parte.
Maternitatile private solicita aproximativ 3000 RON pentru o nastere naturala cu un medic angajat in clinica, ajung pana la costuri de peste 9000 RON, in functie de statutul unitatii si specificul interventiei.
Avantajele nasterii in clinica particulara
- partenerul tau poate sa stea mai mult alaturi de tine in salon;
- ai mai multe sanse de a beneficia de un salon privat;
- conditiile de igiena si mediul ambiant sunt superioare;
- mancarea este mai gustoasa;
- controalele inainte de nastere au loc in cabinetul medicului si nu in sala de asteptare a unui spital;
- obstreticianul va fi prezent fara exceptie la nastere si te va vizita ulterior in mod frecvent;
Foto: therotundaramblings.files.wordpress.com
Avantajele nasterii intr-un spital de stat
- medicii care activeaza intr-un spital de stat sunt deseori mai calificati;
- rata interventiilor de urgenta prin cezariana este mai mica decat in mediul privat;
- personalul mult mai numeros din spitalul de stat te poate ajuta in caz de necesitate la orice ora, deci ai mai multe sanse de a beneficia de ajutorul unui anestezist de garda in caz de urgenta;
- costurile sunt, de cele mai multe ori, mai mici decat cele ale unei clinici private
Pachetele de nastere
Maternitatile private ofera pachete de nastere standard care includ 3 zile de cazare, trusoul necesar mamei si bebelusului, analize medicale si prelevare de celule stem. Daca ai nevoie de o perioada mai lunga de internare, fiecare zi va fi taxata cu aproximativ 500 RON.
Maternitatile de stat isi adapteaza pachetul de nastere in functie de situatie. In timp ce mamicile pot ramane in spital cate zile au nevoie fara costuri suplimentare, pachetul include doar analizele medicale, vaccinarea nou-nascutului si consultatia nenonatologica.