Cand se apeleaza la nasterea provocata?
Atunci cand se gandesc sa apeleze la nastere provocata, medicii iau in considerare starea de sanatate a fatului, dar si a mamei si evalueaza toate riscurile implicate. Atunci cand ajung la concluzia ca fatului i-ar fi mai bine in afara uterului mamei sau ca mama este in pericol daca sarcina continua, apeleaza la aceasta masura.
Iata care sunt situatiile generale in care medicii recurg la provocarea artificiala a nasterii:
- sarcina a depasit 41 de saptamani si este considerata depasita de termen (aceasta se realizeaza de obicei intre 41 si 42 de saptamani);
- apa s-a rupt, dar nu a inceput travaliul (travaliul survine in mod natural cam la 24 de ore de la ruperea apei);
- ai diabet zaharat – in acest caz, provocarea nasterii este recomandata inainte de saptamana a 38-a de sarcina;
- ai o conditie medicala acuta sau cronica (preeclampsie, boli renale etc.) care ameninta sanatatea ta sau a fatului la momentul respectiv.
In unele cazuri, nasterea este provocata la cererea gravidei. Unele gravidute se tem ca riscul complicatiilor este prea mare daca mai asteapta sau au un partener care pleaca pentru mult timp in delegatie si vor sa asiste la nastere. Decizia este luata dupa ce medicul expune toate optiunile, sansele si riscurile care pot aparea.
Cum se realizeaza nasterea provocata?
Travaliul poate fi indus prin mai multe metode care au rolul de a dilata colul si a provoca contractiile. Cele 3 proceduri principale la care se apeleaza sunt:
- medicamentele (prostaglandine, oxitocina);
- ruptura artificiala a membranelor (uneori se apeleaza la provocarea ruperii apei; medicul introduce un instrument special mic, de plastic si steril care are rolul de a rupe membranele din interiorul colului);
- metodele naturale ( travaliul poate fi indus si prin stimularea manuala a sfarcurilor sau cu ajutorul unei pompe de muls laptele – in acest caz, oxitocina este produsa in mod natural; la acestea se mai adauga exercitiile fizice sau contactele sexuale).
Hormonii secretati prin medicamente sau prin stimularea naturala determina aparitia contractiilor si dilatarea colului, pregatind organismul pentru nasterea vaginala. Chiar daca nasterea este provocata nu inseamna ca trebuie sa suporti durerile. Poti apela si in cazul acestui tip de nastere la epidurala sau la alte anestezii sau medicatii folosite la nastere.
Nasterea provocata este in general sigura, insa exista cateva riscuri, in functiie de metoda folosita si de starea de sanatate pe care o ai la momentul acela.
Oxitocina, prostaglandinele sau stimularea sfarcurilor poate cauza contractii anormale. Acestea pot aparea prea des, pot avea durata anormala si pot fi neobisnuite. Acestea pot stresa fatul din burtica.
Prostaglandinele si oxitocina determina in cazuri foarte rare placenta abruptio sau ruptura uterina. Ruptura apare foarte rar la gravide care nu au suferit cezariana pana atunci sau care nu au trecut prin interventii chirurgicale la nivel uterin.
Inducerea travaliului poate dura foarte mult. Acest lucru pune o presiune psihologica mare asupra ta si poate stresa fatul din burtica.
- ai placenta praevia;
- fatul se afla intr-o prezentatie anormala;
- daca ai la activ mai mult de o cezariana (sau daca ai avut una singura, dar clasica – cu incizie verticala);
- daca ai suferit alte interventii chirurgicale la nivel uterin;
- daca ai gemeni sau tripleti;
- daca ai herpes genital activ.
In astfel de cazuri medicul nu poate provoca nasterea naturala. El este obligat sa recurga la operatia de cezariana.