Cele sase nevoi ale femeii gravide identificate de dr. Bradley sunt urmatoarele.
Intuneric si singuratate: gravida trebuie ca in perioada travaliului activ sa stea singura, intr-o incapere luminata discret. Lumina puternica ca si prezenta in camera a mai multor persoane, in afara sotului/partenerului ei, o pot impiedica sa se concentreze, pentru a face fata contractiilor dureroase. Nici prezenta unui personal prea numeros nu este indicata, in camera ei nefiind permis sa intre altcineva in afara moasei si a obstetricianului care se ocupa de ea numai daca este strict necesar.
Prezenta mai multor persoane ca si nerespectarea nevoilor de lumina discreta si singuratate pot sa o deranjeze si sa o perturbe foarte mult pe gravida, influentand desfasurarea travaliului ei.
Liniste: zgomotul care este frecvent intalnit in spitale sau maternitati ar trebui sa fie contracarat atat prin inchiderea usilor salonului in care gravida sta, dar si printr-un comportament adecvat al personalului medical care trebuie sa evite conversatiile cu voce ridicata pe culoarele spitalului si sa adopte o voce calma in relatia cu femeia insarcinata.
Confortul fizic: gravidei trebuie sa ii fie permis sa stea in pozitiile care sunt cele mai comode pentru ea, urmand sa aibe pentru aceasta la indemana perne pentru pozitia semisezand in pat, scaun, minge de travaliu.
Ea trebuie sa aibe posibilitatea sa se hidrateze in timpul travaliului, respectiv in perioada dintre doua contractii. De asemenea sotul/partenerul trebuie sa o ajute sa-si schimbe pozitia cat mai des pentru a-si mentine o buna circulatie. Periodic ea trebuie sa mearga la toaleta.
Relaxarea fizica: in timpul travaliului pot aparea tensiuni in diferite parti ale corpului gravidei care pot fi inlaturate fie indemnand femeia insarcinata sa-si relaxeze muschii respectivi, fie aplicand “touch masajul” adica un masaj de atingere usor pe partile contractate pentru atenuarea lor.
Controlul respiratiei: din cauza panicii create de frica de nastere, poate apare o respiratie rapida care in timpul travaliului poare duce la hiperventilatie cu afectarea status-ului de sanatate al fatului. De aceea este bine ca gravida sa poata sa-si asculte respiratia linistita, ritmica, abdominala, ceea ce nu se poate obtine decat prin relaxare.
Rolul sotului sau al partenerului in controlul respiratiei gravidei este extrem de important, el fiind cel care primul poate sesiza daca gravida respira prea repede sau isi tine respiratia. Cheia unei respiratii bune este relaxarea, pentru ca o respiratie normala reflecta o buna relaxare.
Ochi inchisi si aparenta de somnolenta: sunt o garantie ca gravida este relaxata mental si fizic si ea nu va fi perturbata, acest lucru ajutandu-o sa se concentreze asupra comenzilor pe care le primeste din interiorul corpului in timpul travaliului si carora incearca sa le faca fata.