10 traditii legate de nou-nascut, in jurul lumii

| | Actualizat: 2014-05-21 17:48:42

In cultura romaneasca, traditiile spun ca moasa trebuie sa fie cea care aduce copilul pe lume sau ca nou-nascutul trebuie sa poarte un snur rosu la mana, pentru alungarea deochiului. In alte regiuni ale lumii, bunicii au un rol mai important decat mama in ingrijirea nou-nascutilor in primele zile dupa nastere ori nu au voie sa primeasca vizitatori seara, intrucat este semn de boala.  

1. In cultura iraniana, mama gravidei este cea care are grija de nou-nascut in primele 10 zile dupa nastere. In aceasta perioada, proaspata mamica trece printr-un program complet de relaxare si odihna, fara a lua contact cu bebelusul.  

2. In Coreea de Sud, proaspetele mamici sunt hranite cu supa din alge de mare timp de 3 saptamani, pentru a le ajuta sa se recupereze mai repede dupa nastere si pentru a li se stimula lactatia.  

3. In Pakistan, traditia spune ca, la 7 zile de la nastere, nou-nascutul trebuie sa treaca prin Aqiqah, un fel de botez, in care i se pune numele, iar parul de pe cap ii este ras. Potrivit traditiei, parul strans este cantarit, iar greutatea lui este transformata de parinti in aur sau argint, pe care il doneaza.  

4. In Guatemala, proaspata mamica nu are voie sa paraseasca casa timp de 40 de zile dupa nastere, iar prima masa pe care o serveste este supa. Scopul acestui obicei este acela de a o proteja de boli si de a-i intari sistemul imunitar, pentru ca nou-nascutul sa beneficieze de un lapte de calitate din alaptare.

Traditia mai spune ca nou-nascutii trebuie sa poarte neaparat un snur rosu la mana, pentru a fi protejat de spirite rele.  

5. In Nigeria, un nou-nascut este primit oficial in sanul familiei abia dupa ce bunicii acestuia ii fac prima baie.

6. In Japonia, o bucatica din cordonul ombilical de la nastere este pastrat cu sfintenie intr-o cutie de lemn, alaturi de o papusa imbracata in kimono, care intruchipeaza un bebelus dormind. Cutia este daruita apoi mamei, la iesirea din spital, pentru ca relatia ei cu copilul sa fie intotdeauna armonioasa si frumoasa.

Si copiii japonezi sunt botezati la 7 zile de la nastere, intr-un eveniment numit Oshichiya.  

7. In Trinidad Tobago, persoanele care viziteaza nou-nascutul trebuie sa ii puna bani in manute, pentru noroc si prosperitate. Proaspetele mamici nu permit accesul niciunui vizitator dupa ora 18:00, din cauza unei superstitii in care se considera ca vizitele nocturne la nou-nascuti atrag boala.

8. In China, parintii asteapta o luna de la nastere pentru a celebra nasterea copilului. Traditia chineza spune ca nou-nascutul este lipsit de pericole abia cand implineste 4 saptamani, moment in care are loc asa-numita petrecere "Man Yue Jiu", cu oua rosii, care simbolizeaza noroc si viata.  

9. In India, hindusii nu celebreaza atat de mult nasterea copilului, cat momentul in care i se da prima oara hrana solida. Ceremonia are loc acasa sau la un templu, intr-o zi aleasa de un preot. Se spun rugaciuni si se degusta din mancarea pe care a consumat-o nou-nascutul prima data.  

10. In Indonezia, sufletul nou-nascutului este considerat pur. Copilul nu trebuie lasat sa atinga podeaua cu picioarele in primele 3 luni de viata, intrucat traditia spune ca ar putea fi posedat de spirite rele.  

Mai cunosti si alte traditii legate de nou-nascut, din alte regiuni? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre