Aspectul nou-nascutului imediat dupa nastere

| | Actualizat: 2012-03-23 17:14:19

Aspectul nou-nascutului poate fi uneori destul de ciudatel. Desi isi iubesc bebelusul foarte mult, unele mamici il considera chiar uratel la momentul nasterii. Este vinetiu, slabut, mic, uneori paros si cu ochii parca ai unui mic extraterestru.

Care sunt particularitatile fizice ale nou-nascutului la nastere?

Piele acoperita cu puf

In burtica mamei fatul este acoperit de un puf alb. Acesta se numeste lanugo si este format din peri foarte fini, supli si nepigmentati. In cele mai multe cazuri, acesta dispare inainte de nastere, dar unii bebelusi se nasc cu acest puf pe piele. El dispare de la sine in cateva zile sau saptamani de la nastere.

 

Piele acoperita cu o substanta albicioasa

Vei constata ca pe langa puful specific, micutii sunt acoperiti de o substanta albicioasa si groasa numita vernix caseosa. Acest strat subtire are rol de protectie intre pielea fatului si lichidul amniotic in cavitatea intrauterina.

Fiind alunecos, acesta ajuta si la nasterea copilului facilitand alunecarea lui prin canalul vaginal. Aceasta substanta se regaseste in special pe gat, fata si in faldurile pielii de la axile, din spatele genunchilor etc.

Cap in forma de con


Forma capului la nastere poate fi usor alungita, asemenea unui con. Acesta sufera modificari de forma din cauza presiunii la care este supus in momentul trecerii prin canalul de nastere.

Oasele craniului sunt destul de moi si flexibile si de aceea pot fi modelate usor printr-o simpla apasare mai puternica. Capul copilului isi revine singur la normal, in maxim 48 de ore de la nastere. Daca nasti prin cezariana, capul nu suporta aceasta presiune si nu apare aceasta particularitate.

Pete rosiatice pe corp


Nou-nascutul prezinta adesea pete mici, rosiatice in diferite parti ale corpului. Ele apar in special pe gat si fata si dispar pana cand copilul implineste 1 an, chiar mai devreme.

Unii copii se nasc cu pete de culoare bleu pe spate, asemanatoare unor vanatai, numite pete mongoliene. Acestea sunt inofensive si dispar rapid.

Organe genitale umflate (in special la baietei)

Multi tatici pot fi char mandri de o asa mostenire. Insa un penis si niste testicule care arata foarte mari si umflate nu sunt tocmai estetice si nu se potrivesc cu proportia corpului unui nou-nascut de numai 2-3 kilograme. Acestea sunt mai umflate din cauza hormonilor din sarcina care traverseaza placenta. Fetitele ar putea prezenta chiar o mica sangerare vaginala, asemenea menstruatiei, dar nu este ingrijoratoare.

Unele fetite se nasc cu sani mai dezvoltati decat in mod normal. Insa acestia isi revin la normal cam intr-o saptamana de la nastere.

Maini si picioare vinetii

In primele 48 de ore de la nastere, corpul nou-nascutului trece printr-o perioada de adaptare la noul mediu. Circulatia sanguina a copilului incearca sa se adapteze noilor conditii, iar pana cand acest lucru are loc, pielea lui ar putea avea un aspect vinetiu.

Multe mamici sunt speriate de felul in care arata bebe la nastere din cauza culorii pielii. In maxim 2 zile, copilul va avea o culoare rozalie si frumoasa ca a unui bebelus normal.

Mustata

Lanugo este un puf specific fatului, nepigmentat. Insa pe langa acesta, mai exista posibilitatea sa apara si fire de par pigmentate, negricioase pe fata sau spate. Nu incerca sa epilezi copilul in niciun fel. Acesta cade singur in cateva zile sau saptamani.

Citeste si despre