Ingrijirea de tip cangur pentru mama si nou-nascut

| | Actualizat: 2009-09-30 15:29:28

Ingrijirea de tip cangur pentru mama si nou-nascut promoveaza contactul fizic imediat dupa nastere. Ingrijirea de tip cangur acorda o importanta majora contactului fizic direct intre mama si bebelus dupa nastere si in general, in primele saptamani de viata.

Specialistii sunt de parere ca ingrijirea de tip cangur este sigura si pentru mama si pentru bebelus (chiar daca bebelusul este nascut prematur). Metoda cangurului are trei componente esentiale:

• Contactul fizic direct intre mama si nou-nascut ("piele pe piele") imediat dupa nastere;

• Alaptarea exclusiva;

• Suportul medical.

Timp de multi ani spitalele obisnuiau sa le tina pe mame, dupa nastere, separate de copiii lor.

Acum expertii sunt de acord ca este nevoie ca mamele sa fie aproape de copiii lor cat mai devreme si cat mai mult posibil in primele saptamani si luni dupa nastere.

Ingrijirea de tip cangur insista foarte mult pe atingerea intre mama si bebelus. In mod ideal atingerea este intre partea din fata a bebelusului si pieptul mamei. Cu cat mai mult contact fizic, cu atat mai bine. Bebelusul poate purta scutec si o caciulita daca este racoare.

Contactul "piele pe piele" ar trebui sa inceapa imediat dupa nastere, dar este binevenit si oricand dupa aceea. Aceasta perioada de contact fizic ar trebui sa tina cel putin o ora pe zi, daca este posibil si mai mult.

O alta modalitate de a tine bebelusul aproape de tine este sa il bagi sub bluza sau camasa ta (exista camasi speciale, dar orice bluza decoltata si larga merge, doar sa ai grija ca bebelusul sa aiba destul aer). Aceasta modalitate incurajeaza foarte mult alaptarea precoce.

Alaptarea exclusiva inseamna ca pentru o mama obisnuita este suficient sa alapteze normal, daca nu exista alte restrictii medicale. Pentru bebelusii prematuri s-ar putea sa fie nevoie de cativa nutrienti suplimentari la recomandarea medicului.

Suportul medical inseamna ca orice este necesar pentru buna stare emotionala, fizica, psihologica sau medicala a mamei si bebelusului le va fi oferit, fara a-i separa. Acest lucru implica folosirea unor echipamente de ultima generatie daca este nevoie sau doar un foarte bun suport psihologic.

Avantajele ingrijirii tip cangur

Avantajele pe care le are bebelusul datorita contactului fizic cu mama sa imediat dupa nastere sunt:

• Debutul mai rapid al alaptarii si intarcarea tarzie. Un bebelus care a primit ingrijirea de tip cangur va incepe alaptarea mai repede si mai usor, chiar la cateva ore dupa nastere. Contactul fizic cu mama sa ii va oferi bebelusului cel mai bun start la alaptare.

• Temperatura stabila si normala a corpului. Atunci cand bebelusul se naste, corpul lui este expus unei temperaturi mult mai scazute decat cea din uter. Prin atingere, corpul mamei va ajuta bebelusul sa pastreze o temperatura constanta in corp si sa se obisnuiasca cu noul mediu.

• Rezistenta crescuta la durere. Bebelusii care au avut contact fizic direct cu mama lor dupa nastere au dovedit o rezistenta mai buna la durere.

• Puls si presiune arteriala stabila. Contactul fizic cu mama este foarte folositor si pentru bebelusii nascuti prematur pentru ca le stabilizeaza pulsul si respiratia, iar cei mici vor dormi mai bine si vor plange mai putin.

• Glicemie la valori normale. Ingrijirea de tip cangur este dovedita a fi in special benefica bebelusilor nascuti prematur pentru ca ajuta la reglarea glicemiei.

• Mai putine episoade de plans. Bebelusii care beneficiaza de ingrijirea de tip cangur au mai putine episoade de plans inexplicabil pentru sa sunt mai fericiti.

Imunitate sporita. Contactul fizic imediat dupa nastere il expune pe bebelus la aceleasi bacterii pe care le are si mama sa (un bebelus dus direct in salonul neonatal va fi expus la alte tipuri de bacterii) ceea ce ii asigura un plus de imunitate. Acest lucru, cat si alaptatul, sunt importante pentru prevenirea alergiilor.

Citeste si despre