Primele simturi ale bebelusului. Cum percepe lumea din jur un nou nascut

| | Actualizat: 2021-07-04 04:01:48

Stii despre nou nascuti ca nu vad foarte bine in primele luni de viata, iar asta te face sa te intrebi, de nenumarate ori, cum percep ei lumea din jur. Ei bine, chiar si fara o vedere bine dezvoltata, pruncul tau are alte simturi care il ajuta sa descopere viata cate putin in fiecare zi.

Simturile bebelusului incep sa se dezvolte inca din timpul vietii uterine si progreseaza intr-un ritm foarte alert in primul an dupa nastere. Doar asa se face ca, intr-un timp atat de scurt, acea mogaldeata neajutorata reuseste sa acumuleze informatii atat de importante, care il ajuta sa se adapteze la tot ce il inconjoara, sa se ataseze de parinti si de alti membri ai familiei.

Auzul, primul simt care il ajuta in contactul cu lumea exterioara

Bebelusii aud inca din al treilea trimestru de sarcina, iar la nastere deja acest simpt este foarte bine dezvoltat. Asa se face ca reactioneaza imediat la vocea mamei si a tatalui, chiar daca le-a auzit altfel pana atunc, ca recunoaste cantecepe care le-ai ascultat in ultimele saptamani de sarcina.

Pana la varsta de 6 luni copilul va invata sa faca diferenta intre sunete, iar apoi va incepe sa isi recunoasca numele si sa reactioneze cand il rostesti. Tot atunci bebe isi descopera propria voce, in timp ce gangureste de zor.

In burtica mamei bebelusii aud totul ca un vajait, sunetele fiind infundate sau mai mult vibratii. Poate de aceea le si place atat de mult zgomotul alb, facut de un aspirator, un ventilator sau un uscator de par, pentru ca acest ale aminteste de felul cum auzeau in uter si le ofera o senzatie de confort si familiaritate.

Vocile preferate ale bebelusilor sunt cele inalte si melodioase, pe care toti le folosim cand vorbim cu ei, in timp ce frecventele joase nu sunt deloc atragatoare.

Muzica, in special cantecele de leagan, le ofera, de asemenea, un confort si o liniste remarcabile.

Poate tocmai din aceste motive este indicat ca atunci copilul doarme in casa sa nu fie o liniste mormantala; bebelusul este obisnuit cu zgomotul inca din uter, cand era inconjurat de sunete destul de puternice, produse in special de bataile inimii mamei. In plus, daca doarme bine cand e galagie, va dormi bine si cand e liniste.

Cand se dezvolta vederea bebelusului

Vazul este cel mai putin dezvoltat simt al bebelusului la nastere.

Un nou nascut poate vedea lucruri aflate la o distanta de cel mult 20-30 de centimetri. In rest, lumea este cam in ceata pentru el.

Vei observa, insa, ca nou nascutul adora sa se uite la fata ta, in special la zonele cu contrast, cum sunt ochii si linia parului. El inca nu distinge culorile, dar este fascinat de linii, contururi si de obiecte stralucitoare. Vederea periferica este mai buna decat cea centrala.

La 2 luni ochii deja incep sa "lucreze" impreuna si majoritatea bebelusilor pot urmari obiectele in miscare. Tocmai de aceea le plac jucariile mobile si oglinzile.

La 4 luni bebelusii pot distinge deja culorile; vederea la distanta a devenit si ea mult mai buna si acum vede deja in partea opusa a camerei.

La 6 luni deja este capabil sa observe detalii si va deveni fascinat de lucruri care pana acum nu ii trezeau niciun interes.

Gustul si simtul tactil, foarte importante pentru felul in care bebelusul descopera si percepe lumea

Nou nascutul are deja papilele gustative formate cand vine pe lume pentru ca a fost expus la tot ce ai mancat tu prin lichidul amniotic. La fel se intampla si dupa nastere, daca alaptezi. Dar, indiferent ce ai manca tu in timpul sarcinii si in timpul alaptarii, bebelusul va prefer dulcele. La toti e la fel.

Pont: trecerea la alimentatia diversificata ar putea fi ceva mai usoara daca in timpul alaptarii va fi "expus" la o varietate de gusturi si arome.

Simtul tactil este, probabil, cel mai bine dezvoltat la venirea pe lume, spun specialistii. Tocmai de aceea bebelusilor le place atat de mult contactul fizic, chiar si cel piele pe piele, pentru ca ii face sa se simta confortabil si iubiti.

Foto: Piqsels

Citeste si despre