Schimbarea culorii pielii nou-nascutului. Ce trebuie sa stii

| | Actualizat: 2023-02-05 23:11:11

Pielea nou-nascutilor se schimba in timp. De fapt, schimbarile de culoare pe care le sufera se datoreaza unor schimbari normale care apar in organism. Exista insa si cazuri in care schimbarea culorii pielii poate fi un semnal de alarma. In unele cazuri este posibil sa dureze cateva luni pana cand se dezvolta culoarea permanenta a bebelusului.

De ce apar modificari ale culorii pielii la nou-nascuti?

La nasterea unui bebelus, schimbarile de culoare a pielii sunt strans legate de mediul si de sanatatea acestuia. Acestea sunt conditii care pot fi normale, daca nu dureaza prea mult timp.

Picioare si maini albastre

Acrocianoza este o coloratie albastra a picioarelor si mainilor nou-nascutului. Dupa nastere, aceasta afectiune este frecventa si este observata in primele ore de viata. Aceasta decolorare este cauzata de circulatia oxigenului si a sangelui catre parti mai importante ale corpului, cum ar fi plamanii, creierul si rinichii, mai degraba decat catre picioare si maini.

Pe masura ce trece timpul, corpul bebelusului se obisnuieste cu dinamica circulatorie pe care o are in afara uterului. Cu toate acestea, acest lucru se poate intampla temporar daca, de exemplu, bebelusului ii este frig dupa o baie.

Buze si unghii mov

Sindromul bebelusului albastru este o afectiune observata la nastere sau in primele luni de viata. Caracteristica principala este o decolorare generala purpurie a pielii, numita cianoza. Cele mai vizibile zone de cianoza sunt cele cu pielea cea mai subtire, cum ar fi buzele, patul unghiilor si lobul urechilor. Cianoza poate aparea pe tot corpul sau in jurul fetei sau gurii.

Piele galbuie

Icterul este ingalbenirea pielii sau a albului ochilor. In cele mai multe cazuri, manifestarea incepe pe fata si apoi se extinde la piept, abdomenul inferior si picioare. Ingalbenirea este cauzata de descompunerea de catre organism a celulelor rosii din sange, care este un proces normal la nou-nascut.

Produsul de descompunere este bilirubina, care este metabolizata de ficat si provoaca culoarea galbena. Aceasta pigmentare tinde sa dispara de la sine. Cu toate acestea, exista cazuri in care ficatul nou-nascutului nu este capabil sa metabolizeze bilirubina suficient de repede.

Piele roz sau rosiatica

Nou-nascutii au adesea pielea palida sau rozalie. Aceasta coloratie se datoreaza vaselor de sange care sunt vizibile prin pielea subtire si delicata a bebelusului. Aceasta nu va fi nuanta finala, dar se va produce mai mult pigment natural pentru a-i da culoare. In plus, nou-nascutii pot avea semne de nastere colorate.

Culoare prea palida

Bebelusii, la nastere, au un sistem de circulatie a sangelui subdezvoltat, asa ca este obisnuit sa apara diferite nuante. De fapt, microvasculatura continua sa evolueze timp de aproximativ 4 luni. In acelasi timp, bebelusii au o concentratie mai mica de melanina in comparatie cu adultii in pielea expusa la razele solare.

Cand ar trebui sa ma duc la medic?

Unele modificari ale culorii pielii la nou-nascuti pot indica o problema de sanatate si necesita asistenta medicala. Daca nuanta violacee nu dispare dupa o perioada de plans, aceasta poate fi un semn al unui sistem circulator imatur sau al unei probleme respiratorii. De asemenea, daca copilul are cianoza a buzelor, unghiilor si a pielii, trebuie sa mergi de urgenta la medic.

Defectele cardiace cauzeaza cianoza la bebelusi, deoarece nivelul de oxigen din sange este mai scazut decat ar trebui sa fie.

Pielea nou-nascutului este imatura

Tonusul pielii nou-nascutului se schimba pe masura ce bebelusul se maturizeaza, iar circulatia sanguina imatura a bebelusului se modifica. De asemenea, bebelusii au o piele foarte subtire si sunt sensibili la temperaturi extreme. Dupa varsta de un an, suprafata pielii incepe sa se maturizeze complet si devine functionala, mai groasa si actioneaza ca o izolatie naturala.

FOTO: freepik.com

Citeste si despre