A doua etapa a travaliului - impinsul sau nasterea propriu-zisa

| | Actualizat: 2024-09-20 13:42:31

A doua etapa a travaliului corespunde impinsului sau nasterii propriu-zise a bebelusului. Ea incepe atunci cand colul este suficient de dilatat pentru a permite nasterea, iar contractiile apar la intervale scurte de timp si se termina in momentul in care copilul este scos prin canalul de nastere si i se taie cordonul ombilical. Descopera mai multe informatii despre aceasta faza de mijloc a travaliului!

Caracteristici ale fazei impinsului din travaliu

Cea de-a doua etapa a travaliului poate dura intre 20 de minute si aproximativ 2 ore. Este dominata de contractii puternice si dureroase, care apar la interval de 3-5 minute si care dureaza intre 45 si 90 de secunde.

Faza de mijloc a travaliului este presarata si cu nevoia incontrolabila de a impinge. Desi iti va fi greu sa te abtii, va trebui sa depui un efort in acest sens. Chiar daca nasterea propriu-zisa presupune impingerile, acestea nu sunt recomandate de la inceputul celei de-a doua etape a travaliului.

Impingerile trebuie sa fie controlate si realizate doar atunci cand anunta medicul. Mai poti resimti o presiune la nivelul rectului si poti experimenta chiar mici accidente, in care urinezi involuntar sau elimini cateva urme de fecale.

Ce face fatul in faza a doua a travaliului?

In timp ce tu resimti din ce in ce mai puternic contractiile si durerile asociate ei, bebelusul din burtica este cu un pas mai aproape de a face cunostinta cu tine. Copilul este deja cu capul in jos, iar cu fiecare contractie pe care o ai si impingere asociata ei, mai coboara cate putin pe canalul de nastere.

La scurt timp dupa primele impingeri puternice, tesutul dintre vagin si rect, numit perineu, incepe sa se umfle. Imediat dupa aceea, capul bebelusului incepe sa se vada. In acel moment, medicul va recomanda abtinerea de la impins, pentru a permite perineului sa se intinda suficient de mult si sa permita, astfel, trecrea fatului.

In cazul in care impingerile continua, exista riscul ruperii acestui tesut si aparitiei complicatiilor asociate. Dupa ce capul iese complet, se verifica starea acestuia si daca exista cumva cordonul ombilical infasurat in jurul gatului. Daca totul este in regula, medicul te va incuraja sa impingi cat poti de tare, pentru a permite umerilor sa iasa, pe rand, apoi trunchiului si in cele din urma, picioarelor.

Dupa ce ies capul si trunchiul, copilul aluneca apoi pe canalul de nastere, fara a mai fi nevoie de impingeri puternice. Medicul va taia cordonul ombilical si ii va verifica semnele vitale, care fac parte din scorul Apgar al bebelusului la nastere, apoi iti va pune nou-nascutul la piept, pentru a face, in sfarsit, cunostinta cu el.

Este si momentul in care se incheie a doua etapa a travaliului. Nasterea nu se termina insa aici, deoarece mai urmeaza si a treia etapa a travaliului, cea a eliminarii placentei. Abia dupa aceea, nasterea se poate considera incheiata.  

 

Sursa foto: freepik

Citeste si despre