Prima faza a travaliului

| | Actualizat: 2012-12-11 17:30:44

Nasterea bebelusului este precedata de travaliu, proces care incepe in momentul in care ti se rupe apa si apar primele contractii. Din acea clipa, stii ca trebuie sa iti iei bagajelul si sa mergi la spital, deoarece vei naste copilul. Travaliul este impartit in trei faze - a contractiilor (dilatarii), a nasterii propriu-zise si a eliminarii placentei. Prima faza a travaliului este asociata momentului ruperii apei si inceperii contractiilor si este impartita, la randul ei, in alte trei etape: travaliul timpuriu, activ si momentul de tranzitie.

Prima etapa a travaliului

Prima faza a travaliului este considerata cea mai lunga dintre toate si presarata cu contractii, care cresc treptat in intensitate si pregatesc terenul pentru nasterea propriu-zisa a bebelusului tau. Tot in aceasta faza, incepe sa se deschida si colul.

Faza de debut a travaliului se termina in momentul in care colul este suficient de dilatat, cam intre 7 si 10 cm, pentru a permite nasterea, iar contractiile sunt mai frecvente si mai lungi.

Travaliul timpuriu (latent)

Travaliul timpuriu debuteaza in momentul in care colul incepe sa se dilate si sa apara primele contractii usoare. Este marcat uneori si de momentul "ruperii apei" sau pierderii dopului gelatinos. Cervixul nu se dilata mai mult de 3 cm in aceasta etapa.

Contractiile sunt usoare, apar la intervale destul de rare, de 5-20 de minute si fiecare dintre ele dureaza intre 30 si 60 de secunde. In stadiul timpuriu al travaliului, poti experimenta scurgeri vaginale intense, dureri de spate sau de stomac.

Nu exista o durata standard pentru travaliul latent. Poate tine intre cateva ore si cateva zile, in functie de particularitatile fiecarei gravide in parte.

Travaliul activ

Travaliul activ incepe in momentul in care colul uterin se dilata pana la 7 cm, iar contractiile incep sa apara mai des si sa fie mai lungi (pana la un minut). Pe masura ce contractiile devin mai prezente, vei resimti mai puternic si durerile.

Faza activa a primei faze a travaliului dureaza in jur de 3-8 ore, in functie de mai multi factori: daca esti la prima sarcina, daca ai mai nascut natural sau nu etc.

Tranzitia

Tranzitia este etapa care face trecerea intre primul stadiu al travaliului (al dilatarii) si cel al nasterii propriu-zise a copilului. In momentul in care intri in etapa de tranzitie, colul uterin inregistreaza o dilatare de aproximativ 7-10 cm, iar medicii te considera pregatita pentru a trece in a doua faza a travaliului, a momentului in care incepi sa impingi pentru a naste copilul.

Desi este cea mai scurta etapa din cele trei, deoarece dureaza intre 15 minute si maximum 3 ore, este si cea mai intensa si presarata cu dureri si stari inconfortabile. Contractiile sunt mai dese si mai puternice, fiind din ce in ce mai greu de suportat.

Pe durata acestei faze, se inregistreaza un numar de aproximativ 15-20 de contractii, iar durata fiecareia poate ajunge si pana la 1 minut si jumatate. In aceasta etapa poti experimenta simptome precum frisoane, bufeuri, transpiratii, dureri de spate sau de rect.

Tu cum ai resimtit prima faza a travaliului? Ai avut nevoie de calmante sau de ajutor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Citeste si despre