Ai intrat in travaliu? 7 intrebari pentru a afla sigur

| | Actualizat: 2017-05-12 17:13:20

Acest articol le este dedicat in totalitate mamicilor care sunt speriate si isi imagineaza ca vor naste in masina sau fac multe drumuri "false" la spital. Pentru inceput trebuie sa uiti de imaginile de la televizor, unde femeile insarcinate isi dau seama dintr-o data ca a venit timpul.

Travaliul mediu dureaza in jur de 9 ore la mamele care nasc pentru prima oara si in jur de 6 ore si jumatate, pentru cele care nu sunt la prima nastere. Contractiile vor fi regulate, dureroase, la intervale de 3-5 minute. 

Copilul.ro iti ofera cateva sfaturi ce te vor ajuta sa diferentiezi adevaratul travaliu de contractiile obisnuite.

1. Cum se simt contractiile?

Contractiile din travaliu sunt resimtite la nivel inferior – lombar si la nivelul canalului inghinal.

Ele pot iradia din fata spre spate sau din spate spre fata, chiar si in jos, spre picioare. Se simt ca si crampele din timpul ciclului menstrual. Spre deosebire de acestea, contractiile dinainte de travaliu se resimt ca o stransoare de-a lungul burticii sau ca si cum bebelusul s-ar intinde in toate directiile.

2. Cat de puternice sunt contractiile?

Fara sa te sperii, contractiile dinaintea travaliului sunt suficient de puternice incat sa simti ca nu poti merge sau vorbi pe perioada lor.

3. Cat de apropiate sunt contractiile?

Pentru a masura intervalul contractiilor, timpul de la prima contractie pana la inceputul celei de-a doua, trebuie sa observi modelul regular al acestora. In momentul in care contractiile sunt din ce in ce mai dese si persista deja de mai bine de o ora, e timpul sa pleci spre spital. 

4. Cat timp dureaza contractiile?

In general, durata unei contractii este de aproximativ un minut. In cazul unei nasteri premature, contractiile sunt mai delicate si exista posibilitatea ca durata lor sa fie una mai mare. Acesta este si motivul pentru care intervalul dintre contractii, in cazul unei nasteri premature, este mai dificil de masurat.

5. Durata si intervalul contractiile se schimba?

Contractiile din travaliu vor deveni mai prelungite, mai puternice si mai dese pe masura ce te apropii de momentul nasterii. De obicei, contractiile merg de la un nivel destul de scazut la unul mult mai intens intr-o perioada scurta de timp: in jur de o ora sau doua, pe masura ce travaliul ajunge de la faza initiala la cea activa. Contractiile dinaintea travaliului sunt, de cele mai multe ori, usoare, nemodificandu-se nimic chiar pe parcursul catorva ore. 

6. Schimbarea activitatii poate afecta contractiile?

Contractiile dinaintea travaliului pot aparea in momentul in care esti activa sau cand treci de la activitate un moment de relaxare precum o baie relaxanta. Daca insa, te ridici pentru a te misca putin, contractiile vor disparea, in cazul in care sunt doar contractii obisnuite. Cele dinaintea travaliului sunt imposibil de oprit.

7. Ti s-a rupt apa?

In cazul in care ti s-a rupt apa, contractiile ce urmeaza se vor transforma cu siguranta in travaliu progresiv. In cazul unei scurgeri usoare, contractiile pot sau nu sa duca la travaliu.

Citeste si despre