Cum sa treceti mai usor prin travaliu

| | Actualizat: 2015-08-06 14:47:45

Unele tratamente traditionale, cum ar fi o sticla cu apa calda tinuta pe burta, gheata, statul intins intr-o camera intunecoasa, msarea locului dureros, muzica, miscarea, odihna sau prezenta persoanelor dragi, pentru a ne alina suferinta le facem la maturitate din reflex.
  Toate aceste actiuni pot fi foarte folositoare in timpul travaliului. Daca vei naste acasa, vei fi libera sa faci tot ceea ce e nevoie pentru a te simti mai bine. Daca nasti la spital va trebui sa ceri asistenta.



Comunica cu exactitate moasei si celor care se afla langa tine cum te pot ajuta sa te simti mai bine.

Relaxare

Frica resimtita de majoritatea femeilor in timpul travaliului poate acutiza senzatia de durere.

Daca inveti sa te relaxezi, vei reusi sa reduci tensiunea si vei face bine atat copilului, cat si tie insati.



Daca esti relaxata, iti vei conserva energia; vei impiedica redirectionarea sangelui dinspre uter; in situatiile tensionate, organismul presupune ca trebuie sa iesi din situatia in care te afli asa ca redirectioneaza sangele catre membre si inima, astfel incat sa poti fugi.

Daca esti relaxata, atunci respiratia ta va fi normala si vei furniza suficient oxigen copilului, muschii uterului se vor contracta mai usor, iar copilul se va naste mai repede, vei fi in alerta, nu extenuata, si gata sa-i acorzi toata atentia copilului tau.
 
Sprijin


Alege-ti cu atentie persoana pe care vrei sa o ai langa tine in momentul nasterii: trebuie sa fie o persona care sa nu fie coplesita de situatie, care sa fie capabila sa te incurajeze, sa fie langa tine atat fizic, cat si mental. Aceasta persoana ar putea fi partenerul de viata, mama, sora sau o prietena.

In cazul in care doresti sa fii asistata de mai multe persoane, ia in considerare marimea salii de nasteri. Comunica-i persoanei respective sau persoanelor exact cum doresti sa te ajute. Informeaza-i despre ceea ce se va intampla si avertizeaza-i ca s-ar putea sa te razgandesti cu privire la unele lucruri stabilite anterior nasterii. Schimba-ti pozitia ori de cate ori simti nevoia.

Raspiratia si masajul

Respiratia

Majoritatea tehnicilor de relaxare se concentreaza pe respiratie si pe mentinerea acesteia intr-un ritm normal.

Din cauza sentimentului de frica si a tensiunii, respiratia devine sacadata, expiratia se scurteaza si aerul ramane blocat in gat. Vei ameti si nu te vei mai putea controla.

Incearca sa iti mentineti ritmul repiratiilor si in timpul contractiilor. Inspira pe nas si expira pe gura. In timpul expiratiei, coboara umerii si incearcati sa eliberezi tensiunea din corp.

Repeta in gand cuvantul "relaxare" pentru a nu uita sa respiri. Nu uita ca intre contractii exista pauze.

Masajul

Masajul s-ar putea sa fie folositor. Majoritatea femeilor au dureri in partea de jos a spatelui.

Roaga-ti partenerul:

• Sa te maseze cu miscari circulare, la baza coloanei vertebrale, folosindu-si podul palmei si exercitand presiune.

• Sa-si foloseasca degetele mari pentru a te masa pe fiecare parte a coloanei.

• Sa-ti maseze umerii, cu miscari lente si ferme. Te va ajuta sa respiri relaxat.

Unii medici sustin ca poate fi de ajutor sa incerci sa vizualizezi modul in care copilul trece prin deschiderea uterului.

Pe de alta parte, iti poti imagina ca esti intr-un loc in care te simti bine si in care de obicei te relaxezi. De exemplu, pe malul marii, intr-o gradina sau in dormitorul tau.

Apa

Apa este un mod minunat de a atenua durerile. De obicei, cand vrei sa te detensionezi, o baie sau un dus te ajuta foarte mult. Si in timpul travaliului, apa poate fi de folos.

Intra in cada cu apa sau fa un dus, lasand apa sa curga pe spate pentru a crea un echilibru cu partea din fata unde se simt   contractiile.

Daca spitalul unde nasti are un bazin, il poti folosi pentru a calma durerile si poti chiar naste acolo.

Citeste si despre