Durerea la nastere

| | Actualizat: 2016-08-11 16:52:49

De ce nasterea implica durere?

Durerea nasterii este pricinuita de trei factori care se suprapun. Fiecare dintre acestia provoaca durere, insa alaturarea lor este cea care face ca perceperea durerii de catre femei sa fie uneori coplesitoare.

Cauze fizice ale durerii 

Prima si cea mai importanta cauza a durerii din timpul nasterii este cea fizica. Gradul de intensitate a acesteia depinde de sensibilitatea femeii, de starea ei de sanatate si de pozitia copilului. Acesti factori se pot influenta pozitiv, dar nu in totalitate. Uterul trebuie sa se contracte, cervixul trebuie sa se dilate.

Mecanica organismului 

A doua cauza a durerii este mecanica pe care o poseda corpul tau.

Atletii afla repede ca exista un mod corect si unul gresit de a te misca.

Modul ideal este folosind numai muschii special creati pentru aceasta sarcina si mentinerea celorlalti relaxati. Drept exemplu, un jogging in jurul blocului poate fi extrem de dificil daca iti mentii partea superioara a corpului incordata. Prin contractarea gatului, a bratelor, a spatelui si pieptului vei observa ca alergatul devine din ce in ce mai dificil.

De asemenea, vei obosi mai rapid decat daca nu ai fi avut corpul tensionat. Daca, in schimb, vei mentine acei muschi relaxati, vei putea folosi energia pentru a pune in miscare muschii strict necesari si astfel alergatul va fi mult mai eficient si neobositor.

O alta problema este postura si pozitionarea. Fiecare pozitie a corpului implica o presiune aplicata asupra unui alt punct. Alegerea pozitiei in care presiunea asupra uterului, spatelui si pelvisului este minima face ca nasterea sa decurga mult mai usor. Astfel, sunt unele pozitii care scad disconfortul, iar altele care il cresc.

Anxietatea

A treia cauza a durerii este raspunsul natural al organismului la stres. Ca o parte a acestui raspuns, contractiile uterine sunt scazute si, de asemenea, si aportul de oxigen pentru uter si copil scade.

Principala premisa este ca frica femeii ii accentueaza starea de anxietate si de tensiune musculara, sporind durerea pe care o resimte. Acest cerc vicios se repeta pana in momentul in care femeia este capabila sa se linisteasca.

Ce poate fi facut pentru a diminua durerea?

Pentru ca cele trei cauze interactioneaza in timpul travaliului, o modalitate naturala de a combate durerea va avea in vedere eliminarea sau diminuarea lor.

In primul rand, trebuie minimalizata cauza fizica a durerii, printr-o nutritie corespunzatoare, exercitiu fizic si rezolvarea oricaror altor probleme de sanatate. In al doilea rand, este necesara invatarea pozitiilor in care presiunea asupra anumitor zone este minima, prevenind astfel durerea. Nu in ultimul rand confortul psihic si trecerea peste frica travaliului inainte de inceperea acestuia sunt foarte importante.

Citeste si despre