Sfaturi pentru partenerii de travaliu

| | Actualizat: 2008-10-23 12:01:24


 

Daca nu esti emotionat cu privire la travaliu si nastere ori esti in faza de negare, ori nu iti pasa. Tine minte ca pe cat de dificil este sa privesti persoana iubita ca are dureri, majoritatea tatilor considera momentul nasterii ca fiind unul din cele mai impresionante si incarcate emotional din viata lor. Desigur ca este mai bine sa stii ca ai fost de ajutor, decat ca ai incurcat.
 

Iata cateva sfaturi pentru viitorii parteneri de travaliu:

Pune intrebari!

 Doctorii si moasele de obicei nu explica ce fac. Este bine sa fii oarecum informat pentru a o putea linisti pe viitoarea mamica. Este, de asemenea, de ajutor ca salonul in care naste sa fie unul luminos, cu o priveliste frumoasa, asa ca incearca sa aranjezi aceste detalii.

 

Ai grija si de tine! 

Viitoarea mamica este centrul atentiei, dar mai mult ca sigur ca si tu vei petrece noaptea in spital, asa ca nu uita sa iti impachetezi cateva lucruri de care crezi ca vei avea nevoie. Este important sa ai ceva de mancare si de baut.

Fii informat! 

Travaliul nu este un moment tocmai potrivit sa incepi sa rasfoiesti carti despre sarcina, asa ca fii la curent cu informatiile despre tot ce se intampla in acele momente. 

Fii flexibil! 

Strategii care functioneaza cu unele femei, nu au eficacitatea asteptata la altele. Slujba unui partener de travaliu este de a observa ce merge si ce nu si de a fi pregatit sa renunte la metodele care nu dau rezultate. Inainte de data la care este asteptata nasterea discuta cu viitoarea mamica despre asteptarile pe care le are, pentru ca apoi sa iei initiativa tinand cont de dorintele ei.

Gaseste o metoda eficienta de distragere a atentiei! 

Nasterea este un proces lung si greu. La un moment dat, in timpul orelor de travaliu, partenera ta va descoperi ceva – poate un tipar de respiratie, o pata de pe tavan, un animal de plus de acasa – pe care sa se poata concentra in timpul contractiilor. Treaba ta este sa o ajuti sa isi gaseasca aceasta modalitate de distragere a atentiei si sa o sustii in momentele in care nu va crede ca o sa reuseasca.

Cunoaste-ti capacitatile! 

Se intampla multe lucruri in sala de nasteri. Fii constient de ce esti capabil sa faci in timpul acestui proces, si ce trebuie sa lasi pe seama profesionistilor. 

Fii pregatit sa astepti! 

In pofida a ceea ce vezi in filme sau la TV, majoritatea femeilor au un travaliu de cateva ore inainte de a merge chiar la spital. Desigur, multe dintre cupluri aleg sa petreaca primele ore de travaliu acasa. 



Delia Negrea

Redactor Copilul.ro

Citeste si despre