Tehnici de diminuare a durerilor la nastere

| | Actualizat: 2016-08-11 16:57:21


 Multe femei sunt inspaimantate de momentul in care vor intra in travaliu si se intreaba daca exista tehnici de diminuare a durerilor la nastere. Partea buna este ca exista cateva tehnici prin care poti sa reduci durerea in travaliu, partea mai putin buna este ca oricum vei simti o parte din durere.

Tehnici de diminuare a durerilor la nastere:


• Asculta-ti corpul. Fii atenta la contractii si vezi daca au un anumit ritm. Majoritatea contractiilor incep cu o durere in partea de jos a spatelui care radiaza si in fata abdomenului. Unele dintre contractii incep din partea de sus a uterului si merg in jos spre abdomen.

• Daca reusesti sa stai acasa in primele stadii ale travaliului incearca sa te odihnesti intr-un mediu linistit si fara zgomot.

Daca ai copii mai mari, roaga pe altcineva sa aiba grija de ei. Nu este bine sa ai langa tine persoane nervoase sau panicate pentru ca te vor indispune si pe tine.

• Fa-ti un plan al nasterii din timp, acest lucru te va linisti, nemaifiind nevoie sa te agiti dupa lucruri in ultimul moment. De asemenea, comunica din timp cu persoanele de la spital si spune-le preferintele tale pentru nastere: daca vrei un salon separat, nastere in apa, anestezie etc.

• Misca-te. Gravitatia ajuta mult cand vine vorba de nastere. Plimba-te prin casa sau fa o plimbare pe afara (insotita) daca te simti in stare. Plimba-te pe culoarele spitalului, daca nu esti conectata la aparate de monitorizare. Asigura-te ca partenerul tau este cu tine permanent.

• Experimenteaza mai multe pozitii. Fa-ti o lista cu pozitii pe care ai vrea sa le incerci. Stai in maini si in genunchi si balanseaza-te in fata si in spate. Stai pe vine pe varfurile picioarelor langa pat. Stai pe o parte. Fa o baie relaxanta stand in sezut sau un dus stand in picioare. Da-te intr-un leagan sau balansoar.

• Roaga-l pe partenerul tau sa te maseze. Presiunea din exetrior poate usura durerile de spate. O sticla cu apa calda sau un pachet de gheata puse in spate pot ajuta de asemenea.

• Maseaza-ti partea inferioara a spatelui cu o cutie de suc nedesfacuta sau cu o minge de tenis.

• Concentreaza-te pe ceva placut. Uita-te in ochii partenerului. Uita-te la lumina de afara. Inchide ochii si incearca sa vizualizezi ceva frumos. Concentreaza-ti privirea si gandurile asupra unui lucru frumos pana cand trece contractia.

• Respira, geme, tipa. Descarca-ti energia prin sunete.

• Monitorizeaza-ti contractiile.Daca esti conectata la un monitor fetal roaga-l pe partenerul tau sa iti spuna cand ajunge o contractie la punctul cel mai dureros si cand incepe sa scada in intensitate pentru a sti cand  a trecut ce a fost mai rau. Concentreaza-te pe o singura contractie odata.

• Mananca si bea. Mentine-ti energia la un nivel inalt si urineaza des. Mananca alimente usoare dar cu nivel de energie mare si lichide transparente (apa, ceai). Verifica cu angajatii spitalului daca ai voie sa mananci inainte de nastere pentru ca unele spitale nu iti vor da voie.

• Ia medicamente pentru durere. Daca ai incercat si nu poti suporta durerea, intreaba-ti doctorul despre medicamentele ati-durere. Este bine sa stii ce fel de medicament vei lua inainte de a intra in travaliu. Consulta-te cu medicul tau despre ce medicamente poti lua. Chiar daca ai optat pentru o nastere naturala, nu vei sti la ce sa te astepti din partea corpului si mintii tale atunci cand vei fi in salonul de nasteri. Fiecare femeie simte si indura durerea in mod diferit.

Citeste si despre