Travaliul si nasterea, 7 lucruri pe care orice gravida trebuie sa le stie

| | Actualizat: 2013-04-10 22:10:04

Travaliul si nasterea sunt doua evenimente extrem de importante in sarcina, despre care multe gravidute sunt adesea prea putin informate. Dincolo de durerile provocate de nasterea naturala sau de ruperea apei de la momentul declansarii travaliului, exista o multime de alte lucruri pe care este important sa le stii si sa le ai in vedere cand te apropii de sfarsitul sarcinii!

Foto: thenestchicago.com

Vei fi stresata si nervoasa si nu iti vei aminti tot de la cursurile prenatale

In teorie, stii foarte bine ce ai de facut din momentul in care ti se rupe apa sau apar contractiile care dau de gol travaliul si pana dupa nastere.

Ai facut o multime de ore de cursuri prenatale sau ai citit cu atentie cum trebuie sa respiri, in ce pozitii sa stai etc. Totusi, trebuie sa fii pregatita sa uiti o mare parte dintre aceste informatii in momentul in care incep sa apara simptomele travaliului.

Emotiile si stresul te fac sa devii confuza, de aceea este bine sa ai mereu pe cineva langa tine, care sa te ajute sa-ti coordonezi miscarile, respiratiile etc.

Inceperea travaliului nu este marcata mereu de ruperea apei

Majoritatea gravidelor considera gresit ca ruperea membranei (a apei) este singurul semn dupa care trebuie sa se ghideze cand vine vorba de declansarea travaliului si deosebirea lui de cel fals.

Travaliul poate incepe si in lipsa acestui semn. Apa ti se poate rupe mult mai tarziu, insa cel mai important este sa monitorizezi cu atentie contractiile. Sunt primele semne ale travaliului si sunt caracterizate prin aparitii periodice, regulate si din ce in ce mai intense.

S-ar putea ca bebelusul sa ti se para uratel dupa nastere

Fiecare mamica isi vede copilul cel mai frumos din lume! Insa nu multe pot spune asta cand il vad imediat dupa nastere.

Aspectul caracteristic al nou-nascutilor este unul ciudatel, cu o piele usor vinetie, pete rosiatice pe corp, un cap usor deformat (din cauza trecerii prin canalul de nastere) si organe genitale usor umflate (la baietei).

Toate aceste caracteristici dispar pe masura ce micutul se adapteaza la mediul extrauterin, insa mamicile au adesea impresia ca au nascut un copil uratel. Ai putina rabdare si vei constata ca este cel mai frumos bebe din lume!

Asteapta-te ca planul tau de nastere sa fie dat peste cap

Ca orice graviduta harnicuta si responsabila, probabil ca ai pus deja la cale tot ce trebuie facut din momentul in care intri in travaliu si pana la iesirea din maternitate. Ai delegat sarcini, ai rezervat camera de spital, ai facut bagajelul pentru maternitate si mai ramane doar sa astepti travaliul si nasterea pentru ca planul sa fie pus in aplicare.

Experienta mamicilor arata ca foarte putine lucruri de pe lista din planul de nastere au fost puse in aplicare in momentele cu pricina. Se pare ca din momentul in care travaliul isi intra in drepturi este foarte greu sa urmaresti indeaproape acel plan. Trebuie sa te adaptezi tuturor situatiilor neprevazute care apar.

Nu te ingrijora, atat timp cat totul se termina cu bine, poti spune ca planul tau, fie el si deviat, a dat roade!

Nu renunta la epidurala sau la medicamente anestezice in timpul nasterii naturale

Chiar daca vrei sa fii o gravida curajoasa, care infrunta nasterea naturala fara niciun medicament, mamicile care au trecut prin ea te sfatuiesc sa nu renunti la epidurala sau la anestezice daca ti se ofera sansa sa le iei.

Nu neaparat pentru ca nu ai putea face fata durerilor, insa mamicile povestesc ca cel mai mare beneficiu ale acestei medicatii nu este diminuarea durerilor, ci faptul ca poti trai intens si te poti bucura la maxim de acest moment uimitor din viata ta, acela de a da nastere unei alte fiinte umane.

Vei renunta la pudoare!

Renunta la grijile cu privire la momentele in care vei fi nevoita sa stai dezbracata in fata medicului si a pleiadei de asistente care frecventeaza salonul sau ca partenerul de viata te va vedea intr-o astfel de ipostaza.

In momentul in care incepe travaliul, iar durerile sunt din ce in ce mai frecvente, pudoarea sau jena reprezinta ultimul lucru la care te vei mai gandi.

Fii pregatita sa faci fata unui travaliu lung

Exista posibilitatea sa treci printr-un travaliu de lunga sau de scurta durata. Oricum ar fi, important este sa te inarmezi cu rabdare si putere sa faci fata si unui travaliu mai lung, deoarece nu este exclus sa auzi de mai multe ori de la medic ca trebuie sa mai asteptati, ceea ce te va scoate din minti.

Citeste si despre