10 moduri de a creste nivelul de inteligenta al bebelusului tau

| | Actualizat: 2022-08-14 15:04:31

Să crești un copil inteligent este visul oricărui părinte. Bucuria mămicii nu are limite atunci când micul Einstein rostește primul set de cuvinte. Și atunci încep pregătirile pentru a ne asigura că fiecare acțiune curioasă a bebelușului primește un răspuns.

Alimentele sunt decise în funcție de capacitatea lor de a stimula puterea creierului, jucăriile sunt selectate în funcție de mecanismele de stimulare a minții, exercițiile fizice, expunerea, fiecare călătorie urmărește o singură destinație - un copil inteligent. Așadar, iată veștile bune. 

Există mulți factori responsabili de dezvoltarea creierului la bebeluși, făcându-i mai conștienți și mai inteligenți. Iar aceștia 10 sunt cei mai buni dintre toți. 

1. Nu întrerupe somnul bebelușului tău

Un studiu sugerează că o oră mai puțin de somn în fiecare noapte ar putea reduce cu doi ani cognitivi la un copil. Creierul unui bebeluș se dezvoltă rapid în timpul fazei active de somn. În timpul acestor ore de somn se realizează conexiunile neuronale cheie și se întăresc legăturile dintre emisfera stângă și cea dreaptă a creierului. Bebelușii care au parte de cantitatea necesară de somn dezvoltă un limbaj mai bun, atenție și control al impulsurilor.

2. Asigură-te că nivelul lor de activitate este ridicat

Cercetările sugerează că există o legătură puternică între dezvoltarea creierului și activitățile fizice la bebeluși. Părinții ar trebui să se asigure că bebelușul lor are parte de cel puțin o oră de activitate fizică nestructurată. Nivelurile mai ridicate de activitate cresc fluxul sanguin către creier și alte părți ale corpului, rezultând astfel o memorie mai bună și aptitudini de învățare. Petreceți timp jucându-vă cu bebelușul dumneavoastră și fiți siguri că vă jucați bine rolul.

3. Alegeți muzica potrivită pentru copilul dumneavoastră

Expunerea bebelușilor la melodii liniștitoare este benefică pentru dezvoltarea creierului lor, stimulând astfel abilitățile cognitive. Cercetările sugerează că ținându-vă copilul aproape și dansând lent pe muzică liniștitoare eliberează un hormon de "legătură" numit oxitocină. Același hormon este eliberat și în timpul alăptării. Bebelușii care ascultă în mod regulat muzică bună au o memorie mai bună și sunt mai puțin anxioși ca adulți.

4. Vorbește cu bebelușul tău

Sondajele au arătat că vorbitul cu bebelușul tău îi îmbunătățește vocabularul și abilitățile de procesare a limbajului încă de la vârsta de 18 luni. Conversația cu bebelușii îi ajută să înțeleagă mișcările buzelor, sunetele și pronunția unei limbi.

Repetarea cuvintelor le îmbunătățește memoria și îi face să asocieze mai ușor obiectele cu cuvintele. 

5. Obiceiuri alimentare sănătoase

Introducerea alimentelor pentru creier în dieta bebelușului tău este un pas important pentru a le spori puterea creierului. Fructele, verdețurile, produsele lactate, fructele uscate, ouăle, nucile și semințele sunt doar câteva dintre ele. 

6. Relatiile sociale

Lăsarea bebelușilor să petreacă timp cu prietenii și familia adaugă la expunerea lor umană. Ei învață în mod constant lucruri noi din mediul lor. Cu cât această expunere este mai extinsă, cu atât mai mult învață copilul dumneavoastră.

7. Citirea de povești la culcare 

Citirea de povești înainte de culcare și cântatul cântecelor de leagăn pentru bebelușul tău are efecte beneficie asupra creierului. Aceasta nu doar dezvoltă legătura dintre părinți și bebeluși, ci și conectează creierul copilului pentru a accelera capacitatea acestuia de a înțelege lucruri noi. Studiile sugerează o indicație clară a diferențelor neurologice între copiii cărora li se citește și cei cărora nu li s-a citit.

8. Timp petrecut in natura

Cercetările din Spania constată că timpul de calitate petrecut în mijlocul naturii, în care copiii sunt expuși la copaci și li se permite să se joace pe iarba verde, ajută la înflorirea abilităților mentale. Nu e de mirare că bebelușii sunt întotdeauna fericiți atunci când îi scoți la o plimbare în parc. Împrejurimile verzi îi relaxează pe bebeluși și cresc funcțiile cerebrale.

9. Lăsați-i să aleagă

Deși încercăm în mod constant să decidem cea mai bună opțiune pentru bebelușul nostru, a le oferi alegeri de la o vârstă fragedă poate ajuta la dezvoltarea abilităților lor cognitive. Alegerea între culori, gusturi, oameni și forme le sporește puterea de decizie la o vârstă fragedă.

10. Alăptarea la sân

Laptele mamei este ca o poțiune magică pentru a stimula puterea creierului copilului. Alăptarea bebelușului până la vârsta de un an poate crește sănătatea generală a copilului și coeficientul de inteligență. Laptele mamei este plin de toate substanțele nutritive necesare, benefice pentru creșterea completă a bebelușului. Un bebeluș sănătos este cel mai aproape de a fi un bebeluș inteligent.

Deși toate aceste eforturi joacă un rol important în creșterea bebelușilor inteligenți, nimic nu egalează dragostea, grija și atenția părinților.

Citeste si despre