Cat trebuie sa doarma un copil dupa-amiaza in functie de varsta

| | Actualizat: 2024-12-09 18:04:05

Odihna joaca un rol foarte important in dezvoltarea bebelusilor si a copiilor. Somnul de dupa-amiaza ajuta la prevenirea starii de hiper epuizare a copiilor, care nu numai ca le afecteaza starea de spirit, dar ii pot face, de asemenea, sa adoarma greu noaptea.

Somnul este o cerinta importanta pentru sanatate si pentru o dezvoltare corespunzatoare. Dar copiii mici, ca sa se odihneasca suficient, ei trebuie sa doarma si in timpul zilei. Dezvoltarea fizica si psihica se petrece in cea mai mare parte in copilaria timpurie, iar reprizele de somn din timpul zilei ofera un repaus necesar.

Necesarul de somn, in functie de varsta

Nu exista un singur raspuns exact la intrebarea de cate ore de somn are nevoie copilul in timpul zilei. Totul depinde de varsta, de copil si de numarul total de ore de somn pe parcursul a 24 de ore.

De exemplu, un copil poate sa doarma 13 ore pe timp de noapte, iar in timpul zilei mai trage un pui de somn scurt. Sau dimpotriva, ar putea fi cazul unui copil care doarme 9 ore pe noapte, dar are un somn zdravan de 2 ore in fiecare dupa-amiaza.

Desi nevoile de somn sunt individuale, aceste orientari privind varsta iti pot oferi o idee despre nevoile copilului tau:

De la nastere pana la 6 luni

Pe parcusul unei zile, bebelusii au nevoie, aproximativ, de 14 - 18 ore de somn in total. Nou-nascutii si bebelusii de cateva luni au tendinta de a dormi toata ziua, trezindu-se la fiecare 1-3 ore ca sa manance.

Pe masura ce se apropie de varsta de 4 luni, ciclurile de somn devin mai stabile. Majoritatea bebelusilor dorm 9-12 ore pe timp de noapte, de obicei cu o intrerupere pentru a se hrani, si mai au 2-3 reprize de somn in timpul zilei, care pot dura de la 30 minute pana la 2 ore fiecare.

De la 6 la 12 luni

Copiii de aceasta varsta dorm, de obicei, aproximativ 14 ore pe zi in total. Aceasta include, de obicei, doua reprize in timpul zilei, care poate dura fiecare 20 de minute pentru unii copii, pentru altii o ora. La aceasta varsta, este posibil sa nu se mai trezeasca in timpul noptii pentru a se hrani. Dar pot incepe sa experimenteze anxietatea de separare, ceea ce poate contribui la tulburarile de somn.

Copiii mici (de la 1 la 3 ani)

Copiii mici au de obicei nevoie de 12 pana la 14 ore de somn pe zi, inclusiv un pui de somn de 1-3 ore dupa masa de pranz. Inca mai pot avea doua reprize de somn in timpul zilei, dar ultima repriza nu trebuie sa aiba loc prea aproape de ora de culcare, deoarece pot adormi mult mai greu seara.

Prescolari (3 - 5 ani)

Copiii prescolari dorm in medie 11 pana la 12 ore pe timp de noapte, plus un pui de somn dupa-amiaza (la scurt timp dupa ce mananca). Dar cei mai multi copii de 5 ani renunta la acest pui de somn din timpul zilei.

Scolari (intre 6 si 12 ani)

Copiii scolari au nevoie de 10-11 ore de somn pe timp de noapte. Este posibil ca unii copii de 6 ani sa aiba nevoie de un pui de somn in timpul zilei. Daca nu este posibil sa doarma la pranz, ar fi mai bine sa fie dusi la culcare mai devreme seara.

Indicii ca micutul tau doarme insuficient

Majoritatea parintilor subestimeaza cantitatea de somn de care au nevoie copiii lor. Prin urmare, este important sa observi comportamentul copilului tau pentru a detecta acele indicii care arata lipsa de somn. Acestea pot varia de la evident, cum ar fi oboseala sau cascatul, la probleme mai subtile in comportamentul si indeplinirea sarcinilor pentru scoala.

Unul dintre cele mai des intalnite semne ca pustiul nu doarme suficient este sa-l vezi obosit sau hiperactiv intre orele 18:00 si 20:00. Daca observi ca micutul tau este iritabil intre aceste ore, incearca sa-l duci la culcare cat mai curand posibil, astfel incat sa prinda cat mai multe ore de somn nocturn.

Citeste si despre