Cum poti face din lectura o parte esentiala din viata copilului tau

| | Actualizat: 2021-01-19 18:35:47

Lectura ne permite sa fim transportati din propria noastra lume intr-o alta, uneori cu totul diferita. Ne pierdem intre paginile unei carti, ne identificam cu personaje fictive si, uneori, aflam lucruri noi despre o cultura foarte diferita de a noastra.

Putem, de asemenea, sa invatam cuvinte si fraze noi, sa experimentam diferite emotii si sa dobandim o intelegere mai profunda asupra lumii. Datorita potentialului de invatare, efectele cititului asupra dezvoltarii copilului sunt vaste si exista numeroase studii care au evidentiat beneficiile lecturii pentru cei mici. Ca atare, parintii sunt intr-o pozitie excelenta pentru a se asigura ca lectura este o parte esentiala a rutinei zilnice a copiilor. Iata cum iti poti incuraja copilul sa indrageasca lectura.

Bebelusii

Poate nu te-ai gandit niciodata, dar pasiunea pentru lectura se poate naste de la varste fragede. Ce poti face la aceasta varsta pentru a-i insufla dragostea pentru carti? Citeste-i povesti inainte de culcare. Acum este momentul sa incepi ritualul povestilor de seara, care poate continua pana cand copilul va invata sa citeasca singur. Este important si sa stii cum sa alegi primele carti ale copilului. In acest moment, bebelusul tau va prefera, cel mai probabil, carti cu imagini mari, colorate, in care apar obiecte si personaje care ii sunt deja familiare. Poti incerca si cartile impermeabile sau cele care se „ascund” intr-o jucarie de plus. 

Prescolarii

Cel mai probabil, ritualul povestilor de dinainte de culcare continua si la prescolari, dar copiii cu varste intre doi si cinci ani pot simti nevoia sau placerea de a citi si in cursul zilei. Asadar, asigura-te ca ii cumperi din cand in cand carticele noi, adaptate varstei lui si abilitatilor pe care urmaresti sa i le dezvolti. Poti fi carticele despre masinute, animale de la ferma sau carti de povesti, cum sunt cele propuse de editura Flamingo. Atunci cand ii citesti copilului, mentioneaza intotdeauna titlul si autorul cartii. Acest detaliu este important pentru ca il ajuta pe cel mic sa constientizeze modul in care titlul se potriveste povestii, dar si faptul ca exista o persoana, autorul, care a inventat intamplarile citite. De asemenea, este important sa-ti folosesti degetele. Arata-i copilului fiecare cuvant pe care il rostesti pentru a-l ajuta sa-si creeze deja o legatura de baza intre sunet si formele literelor.

Primii ani de scoala

Aceasta este perioada in care copilul tau invata sa citeasca. Cum il poti ajuta sa citeasca mai fluent? Ei bine, repetitia este mama invataturii, deci cu cat va citi mai mult, cu atat va citi mai bine. Pentru a face aceasta activitate mai amuzanta si mai placuta, ai putea, alaturi de copil, sa creati, in camera lui sau chiar in living, un colt pentru lectura. Fie ca este vorba de un cort facut din cearsafuri de pat si pernute, fie ca alegi sa ii cumperi un fotoliu comod special pentru lectura, important este ca acest spatiu sa il invite sa citeasca. O alta modalitate de a-i stimula apetitul pentru lectura implica folosirea unor aplicatii de pe telefon sau tableta. Tehnologia poate fi motivanta pentru copii la aceasta varsta, asa ca il poti lasa sa petreaca ceva timp citind de pe un dispozitiv electronic. Si cartile audio se pot dovedi de mare ajutor pentru copii. Cand numai asculta, micutul tau poate intelege carti mai complexe decat cele pe care le poate citi. 

Pubertatea si adolescenta

Daca vrei sa-ti incurajezi copilul sa citeasca mai mult, trebuie sa fii un model pentru el, deci acorda si tu mai multa atentie lecturii. De asemenea, acesta este un bun moment pentru a incepe sa vorbesti cu el despre actiunile din cartile pe care le citeste. Ii poti cere sa iti faca un rezumat, ceea ce este foarte util pentru a-i imbunatati capacitatea de sinteza, sau puteti discuta despre caracterul personajelor si motivatiile din spatele comportamentului lor. Astfel de discutii il pot ajuta pe copil sa-si dezvolte mai mult empatia si intelegerea in ceea ce priveste comportamentul uman. Totodata, in aceasta perioada, copilul tau poate sa inceapa sa-si aleaga singur lecturile extrascolare. Pentru a-i stimula pasiunea pentru carti, il poti duce si la diferite evenimente literare, adecvate varstei sale. Multe edituri si biblioteci organizeaza seri de lectura sau spectacole speciale in jurul lansarii unui titlu interesant, asadar il poti ajuta sa isi duca interesul dincolo de copertile cartii. 

Cititul este o activitate plina de satisfactii. O carte poate fi un profesor si, uneori, un prieten care ii ajuta pe cei mici sa descopere lumea si sa se descopere pe ei insisi, asa ca incurajeaza-ti si tu copilul sa faca din lectura o pasiune pentru toata viata. 

Sursa foto: Pexels.com

 

Citeste si despre