De ce sunt povestile importante pentru copii

| | Actualizat: 2021-09-04 22:18:35

Cu siguranta ai auzit de povesti si stii ca este important pentru copil sa ii citesti, insa stii care sunt avantaje acestora in educatia copiilor? Stiai ca povestile constituie un mod perfect de educare si invatare a copiilor, atat la scoala cat si acasa?

De ce sunt povestile importante pentru copii

Povestile clasice, dar si povestirile inspirate pe moment ii ajuta pe copii sa invete mai usor diverse notiuni.

Pentru a face totul mult mai interactiv, pe langa povestea in sine te poti ajuta de diverse gesturi, elemente vizuale, audio sau imagini pentru a-l face pe copil sa inteleaga mai bine ceea ce doresti sa-i transmiti. Este un instrument valoros in educatie care ajuta nu doar la intelegerea anumitor notiuni ci ii sporeste creativitatea copilului, motivatia si ajuta la imbunatatirea abilitatilor cognitive.

Obiceiul de a le spune povesti copiilor este unul benefic de ambele parti, dar mai ales pentru copii. Daca pe tine te ajuta sa te relaxezi, pentru copil are avantajul de a permite imaginatiei sa se dezvolte, favorizeaza dezvoltarea empatiei si imbunatateste capacitatea de invatare.

Prin povesti, sunt insuflate valori concrete. De exemplu, acceptarea, toleranta, altruismul, familia sau prietenia. In acest fel, copiii dobandesc o mai buna intelegere a modului in care functioneaza lumea si a importantei comportamentului propriu si al celorlalti.

Beneficiile povestilor pentru copii si adolescenti

Povestile au numeroase avantaje atat pentru copii cat si pentru adolescenti. Desi la aceasta varsta pare ca cei mici nu mai sunt interesati de povesti, daca sunt invatati de mici sa citeasca, vor cauta in continuare lecturi din care au ce invata.

Imbunatatirea intelegerii

Spunandu-i povesti copilului inca din primele zile din viata, cand va fi suficient de mare va invata sa faca si el acelasi lucru. Povestile ii ajuta pe copii sa perceapa si sa inteleaga lucrurile intr-un mod mai eficient.

Pentru a-l ajuta sa inteleaga mai bine un text este important sa-i adresezi copilului intrebari despre ce s-a intamplat in poveste, sa-l lasi sa-ti puna intrebari si sa discutati despre persoanejele si situatiile din poveste. In acest fel, intelegerea si reflectarea asupra argumentului sunt imbunatatite.

Apoi, cere-i copilului sa-ti spuna povestea cu propriile lui cuvinte. In acest fel poti recunoste lucrurile pe care le-a inteles si cele pe care nu le-a inteles, dar vei sti si ce i-a atras mai mult atentia.

Imbunatatirea gandirii critice

Gandirea critica promoveaza gandirea analitica iar acest lucru este esential pentru ca un copil sa poata intelege ceea ce i-ai citit, iar mai tarziu ceea ce citeste singur. In plus, un copil care intelege ceea ce citeste va fi mult mai deschis catre lectura.

Capacitatea de a sintetiza este, de asemenea, un alt aspect fundamental pe care copii il deprind din povesti. Aceasta capacitate le este esentiala mai ales in momentul invatarii dupa ce ajung la scoala. Aceasta practica ii ajuta pe copii sa poata selecta cele mai importante informatii si sa realizeze un rezumat cu propriile lor cuvinte.

Imbunatatirea limbajului

Povestile ii ajuta pe copii sa-si dezvolte limbajul si sa-si mareasca vocabularul. Prin povesti vor invata cuvinte noi, expresii si moduri de a comunica.

Gramatica si vocabularul se imbunatatesc considerabil odata cu citirea, iar daca il inveti de mic sa adore lectura, acest lucru va deveni un obicei, iar copilul va citi din placere odata ce invata sa citeasca.

Sursa foto: piqsels.com

Citeste si despre