Inteligenta copiilor nu este reflectata de notele pe care le obtin la scoala

| | Actualizat: 2018-11-15 09:37:39

Desi parintii sunt in general impresionati de notele bune pe care le obtin copii la scoala, ar trebui sa stie totusi ca inteligenta unui copil nu poate fi masurata printr-un simplu test.

Cu toate acestea, de ce parintii sunt totusi impresionati de note?

Notele de la scoala reprezinta o modalitate de masurare a cunostintelor. Ele nu reflecat insa efortul si dedicarea pe care copilul le-a investit in procesul de invatare. Nici nu arata daca copilul a invatat ceva in mod constant.

 

Un copil cu o memorie buna poate obtine intotdeauna note mari la scoala, in timp ce altul cu o inteligenta destul de mare poate esua daca subiectul care i-a picat nu este fix ceea ce a invatat el.

Cum functioneaza inteligenta copiilor

Potrivit psihologului Howard Gardner, fiecare persoana are opt tipuri de inteligente si abilitati cognitive. Aceasta teorie a inteligentei multiple este recunoscuta in multe medii educative.

Conform teoriei psihologului nord-american, nu exista o inteligenta unica. Exista o diversitate de inteligente, care marcheaza pontentialul, puterea sau abilitatule fiecarui individ in parte si care vor marca felul sau de a actiona in diferite situatii.

Aceasta teorie a inteligentei multiple permite sa evaluam, sa intelegem si sa stimulam potentialul ficarui copil, dincolo de a-i masura un indice de IQ. Inteligenta copilului pentru matematica, il poate ajuta sa aiba rezultate bune la aceasta materie, insa se poate ca acesta sa nu fie foarte bun la lingvistica sau sport. Toate acestea evidentiaza ca notele nu reprezinta si nici nu masoara inteligenta copilului.

Tipurile de inteligenta la copii

Inteligenta lingvistica

Copiii cu acest tip de inteligenta invata sa scrie, sa citeasca, sa spuna povesti sau sa faca puzzle-uri incrucisate foarte usor. Limba orala este la fel de buna ca cea scrisa. Au facilitatea de a invata foarte usor limbi straine.

Inteligenta logica-matematica

Copiii rezolva cu usurinta probleme aritmetice, probleme logice-matematice, jocuri de strategie si experimente. Este foarte usor pentru cei cu acest tip de inteligenta sa rezolve testele IQ.

Inteligenta vizuala si spatiala

Sunt acei copii carora le place sa-si dedice timpul liber pentru a desena, pentru a le amesteca puzzle-uri sau pentru a prefera jocuri de constructie, au acest tip de inteligenta. Ei cred in imagini si desene.

Inteligenta muzicala

Sunt copii care se bucura, invata si apreciaza cantecele si muzica. Ei identifica cu usurinta sunetele. Ei au capacitatea de a invata sa cante la instrument muzical.

Inteligenta corpului kinestetic

Ei sunt copii care au capacitatea de a realiza activitati care necesita forta, viteza, flexibilitate, echilibru si coordonare intre ochi si mani. Ei reusesc sa uneasca uneasca mintea si corpul pentru a obtine cele mai bune performante fizice.

Inteligenta naturalista

Sunt copii care gandesc instinctiv si sunt mari observatori. Aceasta inteligenta este legata de sentimentele fata de natura, animale si oameni. Ei au capacitatea de a crea cu materiale naturale.

Inteligenta interpersonala

De asemenea, cunoscuta sub numele de inteligenta sociala, aceasta inteligenta se refera la acei copii care comunica bine si sunt lideri in grupurile lor. Ei inteleg bine sentimentele altora si creeaza usor relatii interpersonale.

Inteligenta intrapersonala

Este legata de capacitatea copilului de a se cunoaste: emotiile, reactiile si lumea sa interioara. Este ceea ce alti specialisti numesc inteligenta emotionala. Ei sunt capabili sa numeasca emotii, sa interpreteze si sa-si ghideze propriul comportament.

Cum ar trebui sa reactionezi in fata notelor proaste

Acum ca ai aflat toate aceste lucruri, ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de-ati pedepsi copilul pentru o nota proasta. In loc de certuri si conflicte, cel mai indicat ar fi sa ii acorzi atentie copilului intr-un astfel de moment, sa il intelegi si sa ii arati afectiune. De asemenea, trebuie sa il ajuti pe copilul tau sa afle care sunt dificultatile sale si sa isi descopere talentele si sa i le stimulezi. Iata cativa lucruri pe care orice parinte ar trebui sa le mai stie:

  • fiecare copil are propriul sau ritm evolutiv si de invatare. Respecta-i acest ritm
  • rezultatele scolare nu depind exclusiv de profesorii sau alte persoane care lucreaza intr-o scoala. Sprijinul pentru invatare se deprinde acasa, cu parintii
  • evita sa iti etichetezi copilul prin prisma notelor proaste prin fraze precum: „esti un prost”, „nu stii nimic”, „nu intelegi nimic”. Aceste afirmatii fac foarte rau copiilor si nu ajuta la imbunatatirea procesului de invatare. Mai mult, astfel de afirmatii ii pot afecta psihic si ca viitor adulti.
  • cauta informatii prin care sa ii intelegi procesul de invatare
  • ajuta-l sa ii creasca motivatia si increderea in el. Inteligenta copiilor contine o mare parte din componenta emotionala, iar aceasta trebuie alimentata
  • ofera-i timp si ajutor in procesul de invatare, fara sa ii afectezi pauzele de odihna si joaca
  • cand obtine rezultate bune felicita-l si ofera-i afectiune

Reflectie finala

In timp ce teoria multiplelor inteligente este acceptata in multe scoli, exista si persoane care vor continua sa creada ca notele masoara abilitatile copilului tau.

Daca nu ai norocul ca copilul tau sa sa studieze in aceste tipuri de scoli, nu te lasa coplesita.

Rolul parintilor este de a ajuta copiii sa depaseasca dificultatile si sa-si intareasca punctele forte. In plus, scoala nu are puterea de a vedea dincolo de aceste note. Da iti stimulezi copilul si ii valorifici inclinatiile cu siguranta va realiza tot ceea ce si-a propus.

Citeste si despre