Inceperea anului scolar 2020-2021 naste o multime de controverse in toate mediile din Romania, dar in special printre parinti, cum era de asteptat. Unii sunt de parere ca elevii trebuie sa se intoarca la cursuri, altii au o multime de motive sa se opuna redeschiderii scolilor. Psihiatrul Gabriel Diaconu a facut o analiza dura a mai multor probleme ridicate in ultimele zile, criticandu-i aspru pe cei care "perpetueaza zarva" pe acest subiect.
Gabriel Diaconu considera ca discutiile despre conditiile in care se vor redeschide scolile la 14 septembrie reprezinta o falsa tema de dezbatere, la fel si toate ipotezele si parerile privind purtarea sau nepurtarea mastii, eficienta sau ineficienta masurilor de siguranta din scoli ori cine va achizitiona sau nu mastile sanitare pentru copii si profesori. Psihiatrul are un mesaj dur pentru parinti si atrage atentia ca toti copiii au nevoie de scoala ca mediu de educatie, de socializare si de dezvoltare:
"Si totusi ne trebuie scoala
Numai bine ce-am terminat de-sensibilizarea colectiva la raspandirea virusului, ca o noua falsa tema de dezbatere cotrobaie prin minti deja abrutizate, haituite, obosite: ce ne facem cu deschiderea scolilor? Ii trimitem pe prunci, nu-i trimitem pe prunci, sa le dam masca, sa nu le dam masca, oare se vor spala pe maini, poate ca nu, dar ce facem cu profesorii, cine-ar trebui sa le faca teste, da de unde bani, da de unde solutii.
Si uite-asa se perpetueaza zarva, toata lumea-si da cu presupusul, toata lumea are o impresie,
Toata lumea ii caineaza pe parinti, grupurile de mamici zeloase incing diverse hore virtuale.
Paraie pepenele guvernamental, dupa ce-om manca scuipam seminte.
Astfel ca repet: si totusi ne trebuie scoala"
Gabriel Diaconu este de parere ca scoala "nu inseamna cascatul gurii la ecran pe-un Zoom, pe-un Google Classroom.
Scoala inseamna acel loc unde se duce tancul dis de dimineata ca sa poata sa raspunda mai tarziu bunicii, ori bunicului care-l intreaba "ce-ai facut azi copile", iar raspunsul sa fie: "ce sa fac, tataie, uite m-am dus si eu la scoala". A nu se confunda, deci, scoala cu studiul, lectiile, invatatura, ettetera. Vorbim de scoala, acel bazin de pastravi unde merg toti pestisorii sa inoate".
Despre necesitatea mastilor si cine ar trebui sa le achizitioneze
Psihiatrul ataca frontal si problema mastilor medicale obligatorii la toti elevii, de la clasa pregatitoare pana la clasa a XII-a, pe care o considera o metoda utila si nicidecum un subiect real de polemica sau un mijloc de traumatizare a copiilor, asa cum spun multe voci. Mai mult, Gabriel Diaconu sustine ca tema asigurarii mastilor de catre municipalitate sau de catre Ministerul Educatiei nici nu ar trebui sa existe in spatiul public:
Ii pui pe gnomi sa poarte masca - acesta este raspunsul evident, deloc hilar, catusi de putin hazardat si nicidecum ingrozitor. Hai sa fim seriosi, ce mare branza? Cine-i cumpara masca? Cine-i cumpara si casca, si jampiera, si pixul cu supereroi, si penarul cu briz-briz-uri, si telefonul ala jmecher de 1000 de euro sa se dea Gogu mare la colegi. Ia mai soptit cu scandalul, ca generatia mea de parinti sunt prea des o salcie plangareata. (...) Nu mai bine bagati un pic la fondul clasei si-si iau puradeii frumusel mascuta din recipient la intrare? Mare cacariseala. (...) Mai moale cu dramoleta ca n-o sa faca nicio zgatie stress post-traumatic de la un pic de sanitatie. Unde mai pui că nu vine numai toamna, vine și gripa, vin și rinovirusurile, adenovirusurile, minunile ălea care și până acum dădeau naștere unor veritabile turbioane de muci mai pretutindeni ”pe la școală”. Tot statul sa va dea, bai, scoala? Da cand a fost ultima oara scoala un mediu de gratuitate? Doar in mintile voastre comuniste.
Fara scoala, se alimenteaza motoarele unei psihoze de grup
Medicul psihiatru subliniaza ca atunci cand vor aparea suspiciuni sau cazuri de COVID-19 printre elevi trebue doar ca toata lumea - elevi, parinti, dascali - sa se poarte disciplinat, sa comunice situatia si sa se gaseasca solutii. Gabriel Diaconu puncteaza ca nici pana acum scolile nu erau "dispensare" si ca nu destul de multi parinti aveau mustrari de constiinta daca trimiteau copilul la scoala, desi acesta putea transmite si altora diferite virusuri.
Avem nevoie de scoala pentru ca alternativa, aceea de a NU lasa copiii la scoala, va alimenta motoarele deja rasuflate ale unei psihoze de grup care nu mai raspunde nici la bat, nici la morcov, nici la maioneza politica. (...) N-ati clipit cand era epidemie de rujeola, de scarlatina, alte minuni tranzitorii, bine ca v-ati trimis toti muciosii febrili si la gradinita, si la scoala, dar acum stai, avem scrupule, standarde, e o situatie fara precedent.
"Fara precedent e spuma galgainda de prostie pe care se cocoata care mai de care suleimeniti. Ne trebuie scoala. Nu ca sa scapam noi, adultii, cateva ore de copii. Ci ca respectivii copii sa n-o ia complet prin lucerna de-socializati, indepartati unii de altii, retrasi in fagurele virtual al statului pe facetime sau pe skype, dornici de prieteni, dornici de comunitate si de comuniune. (…) Cu o minima investitie sanitara scoala poate fi, si va fi, un loc sigur pentru copii cata vreme (foarte important aspect) TOATA lumea isi face treaba si revine la bunul obicei de-a-si mai tine dracului fleanca, doar n-am facut toti o facultate. Culmea e ca tocmai aia mai de conditie medie sunt moderati, flexibili, cumpatati, concilianti. Isterici sunt aia cu studii superioare care cred ca le stiu ei pe toate pentru ca au citit tot felul de vreascuri pe net", mai subliniaza psihiatrul.
Solutiile medicului pentru o scoala normala si in pandemie
"Scoala nu poate fi tratata ca un magazin satesc", mai puncteaza Gabriel Diaconu, adaugand ca rasturnarile de situatie si scenariile in care ba se invata la scoala, ba se invata acasa, le fac rau copiilor:
Doar in mintea brocoliana a unora faci ce vrei cu scoala, azi o inchizi, maine o muti online, poimaine cumperi repede niste jdemii de tablete sa le trimiti la copiii sarmani (care n-au clestisori de unghii dar deprinderi digitale garla), raspoimaine te razgandesti si dai repede vacanta la toata lumea. Ce naiba, bai, ca doar nu v-a pus nimeni sa trimiteti un om pe Luna sau sa ridicati un nou Bumbesti Livezeni. Vi s-a dat in sarcina sa stabiliti niste regulamente clare ca sa reintre copiii la scoala. Ah, ca Vasilica e ipohondru si Gheorghita crede ca tot vantul vine de la rusi, asta e problema lor. Dar pentru restul imens majoritar de copii ai tarii, scolile se VOR deschide.
Solutiile oferite de Gabriel Diaconu sunt stabilirea unor reguli clare pentru deschiderea scolilor, atat pentru ore, cat si pentru recreatii:
Iar tu, si tu, si tu, in loc sa clevetiti aiurea online, mai bine puneti dracului mana de la caciula si asigurati-va ca:
- Toaletele scolii sunt salubre si exista apa rece si apa calda. Apa, ce mama dracului.
- Exista sapun, gel de-ala de iti crapa pielea da moare si virusul un pic.
- Exista cordoanele de triaj epidemiologic, astea de le folosim mai peste tot, la pachet cu asistenta medicala a scolii si medicul de medicina scolara (apropos, ia scoateti-i acum, zevzecilor, din palarie dupa ce v-ati batut joc niste ani de aceasta ramura)
- Si dupa ce-ati masurat de 10 ori, taiati o data problema.
(...) si mai potoliti-va o data cu istericalele ca pana la Covid va omoara Ion Creanga si povestea aferenta.