Semne ca un copil este pregatit sa invete sa citeasca

| | Actualizat: 2022-10-04 19:13:56

Învățarea cititului nu este neaparat o abilitate ce tine de varsta unuic copil, ci de maturitatea acestuia. Prin urmare, nu toți copiii sunt pregătiți la aceeași vârstă. 

La ce vârstă ar trebui să înceapă copiii să citească și să scrie?

Specialistii spun ca un copil este pregatit sa invete sa citeasca la școala primară, adică la vârsta de 6 ani. Acest lucru nu înseamnă că nu pot învăța elementele de bază înainte de această vârstă. De fapt, atât metoda tradițională - care începe de la vârsta de 3 ani cu abilități grafomotorii pentru a exersa mișcările scrisului - cât și metoda globală și constructivistă - care predă cuvinte și texte de la vârsta de 3 ani - lucrează la acest subiect în învățământul preșcolar.

Metoda Montessori insistă asupra faptului că învățarea cititului și a scrisului este un proces continuu care are loc în paralel cu dezvoltarea creierului. Copiii trec prin perioade sensibile care îi fac foarte reactivi la anumite învățături. Profitând de aceste perioade sensibile, care au loc între 3 și 5 ani, copilul învață mai ușor, mai eficient și mai motivat.

Semne la care parintii trebuie sa fie atenti

Pornind de la faptul că nu toți elevii progresează în același ritm sau au aceeași maturitate mentală și că predarea trebuie să fie individualizată, specialiștii consideră că un copil va fi pregătit să citească și, mai ales, să scrie atunci când va dobândi următoarele competențe:

O bună stăpânire a limbii. Copilul trebuie să fie capabil să înțeleagă și să se exprime bine și să pronunțe corect.

Dezvoltare psihomotorie adecvată. Copilul trebuie să înțeleagă concepte precum înainte și după. De asemenea, copilul trebuie să fie capabil să controleze concepte precum sus, jos, dreapta și stânga.

Manipularea mâinii - abilități psihomotorii fine 

La nivel afectiv, aceștia trebuie să fie motivați. Învățarea cititului necesită mult efort. Necesită multă atenție și repetare. La această vârstă, mulți copii manifestă această determinare. Dar alții nu au suficientă tenacitate, probabil pentru că nu s-au confruntat încă cu dificultățile. În acest sens, motivația, atât la școală, cât și acasă, este fundamentală.

 

Citeste si despre