3 cauze majore care ii fac pe copii nefericiti, desi parintii considera ca le ofera totul

| | Actualizat: 2021-03-22 15:21:48

Un studiu recent a aratat ca multi copii sunt mai nefericiti odata ce inainteaza in varsta! Un lucru surprinzator, mai ales ca una dintre principalele preocupari ale parintilor este aceea de a-si face micutii fericiti. Specialistii spun ca pentru a vedea asta, este de ajuns sa privesti fotografiile pe care le-ai facut copiilor tai de-a lungul anilor. 

Copiii mici, cu varsta pana in 8 ani, zambesc mai mult, se joaca mai mult, plang mai mult, insa sunt mai fericiti, arata studiile. De la 9 ani insa, copiii incep sa fie mai constienti de dificultatile vietii si, prin urmare, incep sa nu mai zambeasca atat de mult.

O cercetare recenta a aratat ca nefericirea creste odata cu varsta copilului. Intre varstele de 5 si 8 ani, 16% dintre copiii chestionati au declarat ca sunt nemultumiti si nefericiti, in timp ce acest procent a crescut la 23% in randul pre-adolescentilor.

Aceste date sunt normale, potrivit psihologilor. Din moment ce copiii nostri cresc mai mari se confrunta cu mai multe provocari in viata, iar acele provocari au mult de-a face cu socializarea cu alti copii la scoala, ceea ce nu este usor.

Potrivit studiului, cauzele care provoaca cea mai mare nefericire la copii sunt:

  • Parintii nu pot petrece timp cu ei
  • Nu au timp sa se joace
  • Sunt pedepsiti pentru comportament gresit

Desi nu ai crede, se pare ca un copil pune mare pret pe timpul pe care il petrece cu parintii la joaca, si nu pe jucarii in sine. Parintii lor sunt cel mai important lucru pe care il au, astfel incat interactiunea cu ei intr-un mod pozitiv, cum ar fi jocul, ii face foarte fericiti.

Copilul evolueaza psihic si fizic prin joc

Este dovedit ca prin joc copilul evolueaza intr-un nivel echilibrat psihologic, fizic, cognitiv si emotional. Copilul este fericit cand se joaca, mai ales in primele etape ale copilariei, este curios si este interesat de lucruri si oameni.

Este important ca copilul sa aiba timp sa se joace, chiar deasupra altor optiuni pe care parintii le inteleg ca fiind mai importante, precum activitatile extracurriculare, pe care le consideram atat de decisive pentru viata viitoare a copilului.

Mai ales tipul de joc care se dezvolta in copilarie este vital pentru fericirea copilului si este un joc care nu se va repeta niciodata in etapele viitoare. Jocurile cu papusi, imitatiile, cele legate de sport sau cele de constructii se numara printre jocurile preferate ale copiilor, mult deasupra oricarui tip de joc prin intermediul ecranelor, care creeaza dependenta, dar nu este la fel de placut emotional ca jocul real.  

Asa-zisul joc real, adica in care copilul trebuie sa inventeze un joc cu ceea ce este in jurul sau, fara ca cineva sa-l conditioneze sau sa il dirijeze, fara reguli prestabilite, este cel care aduce cele mai multe beneficii copilului, intrucat invata sa rezolve conflicte si isi dezvolta imaginatia si ingeniozitatea pentru rezolvarea problemelor.

Pe de alta parte, in acelasi studiu, s-a aratat ca principala preocupare a parintilor , 85%, este aceea de a-si face copiii fericiti. Desi nu exista o formula concreta pentru a atinge fericirea, parintii, precum si educatorii, pot face copii fericiti prin joaca si timp petrecut impreuna. Studiile arata ca educatia contribuie cu aproape 50% la bunastarea personala a copiilor.

Citeste si despre