Traim intr-o lume din ce in ce mai stresanta, motiv pentru care nu a fost niciodata mai important sa incurajam rezistenta emotionala si mentala a copiilor nostri.
Nu numai ca copiii puternici din punct de vedere mental sunt mai pregatiti sa abordeze singuri problemele viitoare, dar studiile au aratat ca au sanse mai mari ca acestia sa aiba succes in cariera.
Iata 5 greseli uriase pe care le fac parintii si ii pot distruge psihic
1. Minimizarea sentimentelor copilului tau
Copiii trebuie sa stie ca este sanatos sa-si exprime si sa vorbeasca despre emotiile lor. Cand parintii le spun copiilor lor lucruri precum „nu fi atat de trist in privinta asta” sau „nu este mare lucru”, ei transmit mesajul ca sentimentele nu conteaza si ca este mai bine sa le suprimi.
2. Salvandu-i intotdeauna de esec
In calitate de parinti, este greu sa-i privim pe copiii nostri luptandu-se cu provocari pe care stim ca le putem rezolva cu usurinta.
Dar gandeste in acest fel: daca copilul se descurca prost la scoala, sa ii spui tu raspunsurile la teme nu il va ajuta cu nimic. Mai mult, il vei pune in situatia de a avea frustrari uriase atunci cand va fi singur la scoala si va trebui sa isi rezolveze singur sarcinile primite.
Esecul este o mare parte a succesului. Daca copiilor nu li se ofera niciodata sansa de a invata lectiile care vin cu esecul, nu vor dezvolta niciodata perseverenta de care au nevoie pentru a reveni dupa un esec.
3. Suprasolicitarea copiilor
Copiilor le plac lucrurile, iar parintilor le place sa le ofere. Insa cercetarile arata ca, atunci cand le oferi copiilor tot ceea ce isi doresc, acestia rateaza abilitatile legate de forta mentala, cum ar fi autodisciplina.
Parintii isi pot invata copiii ce este autocontrolul stabilind reguli clare pentru lucruri cum ar fi terminarea temelor pana la o anumita ora sau implicarea in treburile casnice pentru a-si putea castiga timpul petrecut pe telefon.
4. Asteptam perfectiunea
Este firesc sa iti doresti ca copilul tau sa vizeze obiective mari si sa fie cel mai bun la toate. Dar nu asa functioneaza lucrurile. Stabilirea unor asteptari prea mari poate duce la o scadere a stimei de sine si la probleme de incredere mai tarziu in viata.
Creste forta mentala a copiilor, asigurandu-te ca asteptarile sunt realiste.
5. Lipsa unor limite parinte-copil
Vrei ca copiii tai sa ia propriile decizii, dar trebuie sa stie si ca esti seful. Copiii care sunt puternici din punct de vedere mental au parinti care inteleg importanta limitelor si a consecventei. Permiterea negocierii regulilor poate duce la lupte de putere intre parinte si copil. Asadar, atunci cand impui limite, ai grija sa le respecti.