Factorii genetici sunt capriciosi si, de multe ori, copiii nostri seamana mai mult cu unchii sau matusile decat cu noi. Asemanarile pot fi atat fizice cat si de personalitate.
Tocmai de aceea relatia dintre copii si unchii si/sau matusile lor este una speciala care nu poate fi inlocuita cu nimic. Unchii si matusile pot deveni cei mai buni priteni, confidenti si, de ce nu, coechipieri.
Unchii si matusile, a doua pereche de parinti
Pentru cei mai multi dintre copii, unchii si matusile sunt ca a doua pereche de parinti, dar si cei mai buni prieteni si parteneri de joaca.
Unchii si matusile nu au obligatia de a-i educa pe cei mici, asadar relatiile dintre acestia sunt mult mai deschise. Atunci cand copilul greseste, acestia ii indruma pe calea cea buna cu un sfat, in timp ce parintii pot fi mai sobri.
Comunicarea, cheia unei relatii unice
Pentru ca legatura sa devina una puternica, pe langa experientele traite impreuna, trebuie sa existe o buna comunicare intre nepoti si unchi sau matuse. Pentru cei care nu sunt inca parinti, petrecerea timpului alaturi de nepoti ii poate pregati pentru paternitate sau maternitate. In plus, prin petrecerea timpului alaturi de unchi sau matuse, copiii invata sa se distreze si sa se bucure de viata intr-un mod diferit fata de timpul petrecut alaturi de parinti.
De asemenea, din relatia cu unchii sau matusile lor, copiii mostenesc multe lucruri frumoase. Fie ca este vorba despre genetica, fie ca este vorba despre mostenirea gesturilor si adoptarea anumitor comportamente, relatia dintre acestia contribuie la o dezvoltare armonioasa a copilului.
Iata cinci lucruri pe care copiii le pot invata de la unchii si matusile lor:
1. Diversitatea petrecerii timpului liber
Copiii petrec timpul altfel alaturi de unchii si matusile lor. Se distreaza mult mai mult si sunt mai rasfatati de acestia decat de parinti. Vacantele, weekendurile sau momentele petrecute impreuna cu unchii si matusile lor vor ramane pentru totdeauna in amintirea copiilor.
2. Diversitate si distractie in bucatarie
Matusile si unchii s-ar putea sa nu fie cei mai buni bucatari din lume, dar se pot distra de minune cu nepotii lor in timp ce pregatesc fursecuri, prajituri sau chiar o mancare rapida. Gatitul alaturi de nepoti va fi intotdeauna un moment unic, vesel si plin de complicitate.
3. Cumparaturi si trucuri de machiaj
Cand copiii mai cresc, pot petrece timp de calitate alaturi de unchii si matusile lor la cumparaturi. Pot invata cum sa se imbrace in pas cu moda si cum sa-si gaseasca propriul stil vestimentar, iar fetele pot invata de la matuselor lor arta machiajului. In plus, pozele pe care le fac impreuna, in cele mai amuzante tinute si posturi vor ramane pentru totdeauna in memoria celor mici si nu numai.
4. Distractia nu se termina niciodata
Unchilor si matusilor le face placere sa petreaca timpul cu nepotii si invers. Cand sunt impreuna pare ca distractia nu se termina niciodata. Copiii au posibilitatea de a se juca la orice ora, petrec timp de calitate urmarind filmele preferate, desenand, dansand sau facand orice alt tip de activitati care aduc bucurie de ambele parti.
5. Dezvoltarea imaginatiei
Unchii si matusile le permit copiilor sa se intre intr-o lume imaginara minunata, in care orice este posibil. Acestia ii incurajeaza sa faci lucruri, sa se bucure de viata, sa fie curajosi si sa nu renunte niciodata. Le ofera copiilor taria de a realiza singuri ca sunt capabili de orice, ori de cate ori vor sa obtina ceva!
Sursa: etapainfantil.com/