8 obiceiuri pe care sa le eviti daca vrei sa ai o legatura apropiata cu copilul tau

| | Actualizat: 2024-10-17 09:45:00

Construirea unei relatii solide si sanatoase cu copilul tau este esentiala pentru dezvoltarea sa emotionala si sociala. Psihologii subliniaza importanta interactiunilor pozitive in perioada copilariei, care contribuie la crearea unui mediu familial sigur si stimulativ. In acest articol, vom explora opt obiceiuri pe care ar fi bine sa le eviti pentru a mentine o legatura stransa si sanatoasa cu copilul tau.

1. Critica constanta

Studiu: Un studiu publicat in Child Development a aratat ca parintii care folosesc critici frecvente pot afecta stima de sine a copilului, ceea ce duce la probleme de comportament si anxietate.

Critica constanta poate avea un impact negativ asupra stimei de sine a copilului. In loc sa subliniezi greselile, concentreaza-te pe comportamentele pozitive si ofera feedback constructiv. Potrivit psihologului dr. Laura Markham, “copiii au nevoie de indrumare, nu de judecata.”

2. Lipsa de comunicare

Psiholog: Dr. John Gottman, expert in relatii, subliniaza importanta comunicarii deschise in familii. Fara un dialog constant, copiii pot dezvolta anxietati si nesigurante.

Ignorarea nevoilor emotionale ale copilului poate duce la distantare. Comunicati deschis, ascultati-l activ si aratati-va disponibilitatea de a discuta despre sentimentele si preocuparile sale.

3. Supraimplicarea in viata copilului

Studiu: O cercetare realizata de Universitatea din Illinois a constatat ca parintii care iau decizii pentru copiii lor fara a le permite sa se exprime contribuie la o scadere a increderii in sine.

Desi este important sa oferiti indrumare, evitati sa luati decizii pentru copilul vostru. Incurajati-l sa isi exprime opiniile si sa ia decizii proprii, ceea ce ii va dezvolta increderea in sine.

4. Neglijarea intereselor sale

Psiholog: Dr. Kenneth Barish, specialist in dezvoltarea copilului, afirma ca „sprijinul pentru interesele copilului este esential pentru construirea unei relatii bazate pe incredere”.

Sursa foto:freepik

Aratati-va interesul fata de activitatile copilului, chiar daca nu le intelegeti pe deplin. Aceasta va intari legatura voastra si va demonstra ca ii respectati alegerile.

5. Compararea cu alti copii

Studiu: O cercetare realizata de Universitatea din Michigan a aratat ca compararea frecventa cu altii poate duce la anxietate si la scaderea stimei de sine.

Compararea copilului tau cu altii poate provoca insecuritate si resentimente. Fiecare copil are ritmul sau de dezvoltare; incurajeaza-l sa fie cel mai bun in felul sau.

6. Impunerea unor asteptari nerealiste

Psiholog: Dr. Michele Borba, expert in educatia copilului, subliniaza ca asteptarile exagerate pot duce la esecuri si frustrari pentru copii.

Asigurati-va ca asteptarile voastre sunt realiste si adaptate abilitatilor copilului. “Parintii ar trebui sa isi ajute copiii sa isi descopere pasiunile, nu sa le impuna standarde imposibile”, afirma Borba.

7. Neglijarea timpului de calitate

Studiu: Un studiu publicat in Journal of Marriage and Family a aratat ca timpul petrecut in familie este un predictor important al bunastarii psihologice a copiilor.

Timpul petrecut impreuna este esential. Evitati sa lasati activitatile zilnice sa interfereze cu momentele speciale. Planificati activitati care sa intareasca legatura voastra.

8. Utilizarea telefonului mobil in exces

Psiholog: Dr. Sherry Turkle, expert in comunicare, atrage atentia asupra efectelor negative ale tehnologiei asupra relatiilor familiale.

Utilizarea excesiva a tehnologiei poate duce la distantare emotionala. Limitati timpul petrecut pe dispozitive mobile in prezenta copilului si incurajati interactiunile fata in fata.

Citeste si despre