Afectiunea impusa copiilor cu forta. De ce este gresit sa il obligi pe cel mic sa dea pupici

| | Actualizat: 2021-09-18 09:01:17

Fiecare parinte tanjeste dupa dovezi de afectiune din partea copilului sau, iar acest lucru este valabil si in cazul altor membri ai familieo. Stiti, cu siguranta, acel scenariu cand va intalniti cu bunicii, unchii, matusile sau alte rude, dupa mult timp, si copilul nu vrea sa ii sarute sau sa ii imbratiseze; ce ai facut in aceste momente? Ai insistat sa o faca, desi in mod evident nu se simtea in largul lui. Gresit!

Multi parinti insista cand cel mic nu vrea sa dea pupici si, desi nu sunt rau intentionati, acest lucru este gresit din multe puncte de vedere.

Ce intelege copilul atunci cand il obligam sa pupe pe cineva

Nu numai ca ignoram dreptul copiilor de a nu vrea sa faca un lucru, in acest caz sa dea un pupic, dar insistand sa o faca, transmitem tot felul de mesaje gresite, fara sa ne dam seama:

  • nu le respectam deciziile si limitele si le sugeram ca ele nu conteaza
  • ii incurajam sa cedeze la insistente si presiuni si sa faca ceva ce nu isi doresc
  • ii fortam sa ofere dovezi de afectiune desi ei nu simt acest lucru
  • ne expunem copiii si le incalcam drepturile, iar ei inteleg ca trebuie sa ofere pupici sau imbratisari chiar daca nu vor
  • ii manipulam sau ii santajam. Stim cu totii clasicul "da-mi un pupic si iti dau ceva dulce".
  • ii santajam prin sentimentele altora si ii facem sa se simta vinovati: "bunica se va intrista daca nu ii dai o imbratisare".

Inainte de a insista la cel mic sa ofere o imbratisare sau un pupic cuiva, incercati sa va puneti pentru cateva clipe in pielea lui si sa intelegeti ce simte. Disconfort, rusine, teama, furie, anxietate, poate cate putin din fiecare, pentru ca este pus sa faca ceva ce nu isi doreste.

Pentru voi cum ar fi sa fiti pus in situatia de a trebui sa imbratisati pe cineva si sa nu va doriti sa o faceti? Ei bine, si copiii experimenteaza aceleasi sentimente negative si trebuie sa aiba control deplin asupra corpului si asupra deciziilor lor in astfel de situatii.

Tineti cont de parerea lor si respectati-le deciziile

Indiferent de varsta, copiii au pareri care nu trebuie ignorate. Sentimentele lor pot fi uneori diferite de ale noastre fata de o persoana – prieten, cunostinta, membru al familiei; pur si simplu este posibil ca unui copil sa nu ii placa de cineva, iar parintii nu ar trebui sa le impuna sa se simta “datori” sa ofere dovezi de afectiune. Respectati-le alegerea si asigurati-i ca deciziile lor sunt respectate, indiferent cat de mici sunt.

Corpul lor, deciziile lor

Multi dintre adultii de astazi au fost crescuti intr-un sistem care era centrat pe adulti. De mici eram incurajati sa facem lucruri astfel incat sa nu ii suparam pe parinti si pe alti adulti din jur. Multe decizii pe care le luam aveau drept criteriu multumirea celor din jur, iar acest lucru nu este o atitudine sanatoasa.

Invatati-l pe copilul vostru sa se concentreze asupra propriilor nevoi si sa faca ce il face pe el fericit, nu sa ii multumeasca pe altii cu orice pret. Explicati-i de la o varsta frageda faptul ca trupul lui ii apartine si ca nimeni nu are dreptul sa ii ceara sa faca un anumit lucru, daca el nu isi doreste; nici macar parintii si bunicii

Foto: Pixabay.com

Citeste si despre