Ai grija! Ceea ce aude bebelusul tau ii lasa urme in creier si in inima

| | Actualizat: 2019-05-14 16:27:58

Suntem facuti din amintiri. Tot ceea ce experimentam, din primul minut al vietii, ramana intiparit in fiinta noastra. Bebelusii, in special, vor fi cu toate simturile lor in slujba cuvintelor pe care le aud. Prin urmare, este important ca acestea sa fie pozitive si constructive.

Desi pana la 4 sau 5 ani nu pastram amintiri constiente despre experientele traite si ne amintim doar daca vedem fotografii sau ne povesteste cineva, tot ceea ce trece prin viata noastra marcheaza o piatra de hotar si ne determina felul de a fi.

Cuvintele sunt protagonistele acelor amintiri si modul in care copilul isi construieste, putin cate putin, personalitatea. Rugaciunile pe care le-ati spus impreuna, intonatia si gesturile care le insotesc vor avea un puternic impact, nu se vor sterge niciodata.

Importanta cuvintelor

Daca ai copil, cu siguranta i-ai vorbit cu voce dulce, alegand cu atentie cuvintele si cantand cu o voce pe care nu o folosesti niciodata, cu nimeni altcineva.

Stii ca ceea ce spui copilului tau si cuvintele pe care le aude din gura ta sunt fundamentale pentru dezvoltarea lui cognitiva si emotionala? Si daca acestea sunt insotite de mangaieri si gesturi de aprobare, beneficiile vor fi enorme.

Nu conteaza ca nu intelege exact ceea ce-i spui. Bebelusul intelege tonul vocii si iti decodeaza zambetul. Melodicitatea cuvintelor ofera un concept pozitiv si, putin cate putin, creierul sau le va interpreta.

Limbajul gesturilor

De cand se nasc, bebelusii incep sa comunice. Ei stiu ca daca plang primesc mancare si protectie. Ei incep sa inteleaga cum sa comunice si sa obtina ceva in schimb si apoi asociaza anumite cuvinte cu anumite actiuni.

Cuvintele de incurajare si aprobare sunt necesare inca din copilarie. Impactul pe care il au asupra dezvoltarii creierului este extrem de important pentru o dezvoltare optima la nivel fizic si psihic.

Ai auzit vreodata ca plantele au nevoie sa auda lucruri frumoase, pentru a creste frumoase si rezistente? Acelasi lucru se intampla si cu copiii. Cuvintele bune ii ajuta si cele rele ii fac sa sufere.

Ceea ce spui va lasa urme pentru fiul tau

Doctorul in etica si filosoful Luis Castellanos, pedagogul si maestrul in neurologia cognitiva, Diana Yoldi si expertul in domeniul managementului de formare, José Luis Hidalgo, au realizat un studiu pentru a determina puterea cuvintelor si impactul lor asupra oamenilor.

"Cuvintele pozitive genereaza deschidere, emotii pozitive si sociale, faciliteaza comunicarea si relatiile personale, in timp ce cuvintele negative provoaca emotii negative si respingere," explica unul dintre autori.

Rezultatele cercetariii au aratat ca un contact simplu cu cuvinte pozitive induce o activitate a creierului mai mare, comparativ cu cuvintele negative. Adica, creierul nostru este stimulat si are un raspuns mai bun atunci cand ni se spun lucruri pozitive si constructive.

Orice ai spune, va lasa urme in creierul copilului tau si va fi ca o piatra, care ii poate construi personalitatea sau i-o poate distruge complet. Ce alegi?

Cuvintele magice

De multe ori parintii fac greseala de a folosi cuvinte negative, comparatii sau cuvinte care submineaza integritatea personala a celor pe care ii iubesc, copiii. "Nu te descurci bine", "ce copil rau esti", "de ce nu poti face nimic corect?." Printre alte exemple, se poate spori senzatia de stima de sine scazuta a celui mic.

Expertii spun ca folosirea cuvintelor negative in comunicarea verbala pune in miscare un mecanism complet de eliberare a hormonilor de stres, pentru apararea impotriva acestui presupus "atac" (asa traieste si proceseaza creierul uman).

In acest context, cuvintele pozitive devin magice si ofera instrumente pentru a face fata diferitelor situatii din viata. Cand ii adresezi micutului tau cuvinte de dragoste si afectiune si folosesti fraze pozitive, ii vei da un cadou pentru viata.

Spune-i copilului cuvinte pozitive

Cuvintele sunt dictate de inima ta, iar acum ai un motiv stiintific sa faci asta. Tot ceea ce ii spui celui mic, chiar daca nu intelege pe deplin semnificatia, ii va marca intotdeauna creierul si inima.

Profita de rutine - ora de baie, masa, masajul pe picioare si timpul de culcare. Spune-i ca il iubesti, ca esti mandru de el si ca e copilul pe care l-ai asteptat atat de mult.

Urmareste tonul vocii, foloseste expresii dulci si calde si intotdeauna stabileste contactul vizual, care este esential. Vocea este extrem de importanta pentru micutul tau si nu ezita sa discuti cu el atunci cand faci niste actiuni. Acest lucru va promova o dezvoltare mai buna a limbajului.

Tu esti invatatoarea lui. Si tot ceea ce ii spui, ii va capta atentia, de aceea trebuie sa-ti masori mereu cuvintele. Trage aer adanc in piept si numara pana la zece atunci cand simti ca iti pierzi rabdarea. Aminteste-ti ca un cuvant rau spus intr-un moment nepotrivit iti poate rani copilul pentru toata viata.

Cuvintele nu se pierd in vant. Ele sunt stocate in mintea destinatarului. Incearca sa spui ceva in cel mai bun mod posibil, sa hranesti sufletul copilului tau si sa-l faci o persoana mai buna.

  • Foto: Freepik

Citeste si despre