Atentie! Bebelusii nu pot manipula pe nimeni! Credinta impamantenita la romani la care trebuie sa renunti acum

| | Actualizat: 2021-07-05 09:43:43

Inca de cand eram mici i-am auzit des pe adulti spunand ca bebelusii isi manipuleaza parintii si ca nu trebuie tinuti in brate pentru ca “se obisnuiesc”. Sau ca trebuie lasati sa planga, ca vor doar atentie. Idei total eronate si ridicole ale celor care nu inteleg nevoile de baza ale bebelusilor.

Faptul ca bebelusii isi manipuleaza parintii prin plans este o credinta larg raspandita, dar complet eronata. Multi oameni sunt de parere ca prin plans bebelusii incearca sa-I manipuleze pe cei din jur (parintii) sa faca ce vor ei. Desigur, bebelusii sunt foarte inteligenti, dar le este imposibil sa-i manipuleze pe cei din jur.

Incearca sa te controleze”

Cu siguranta nu au fost putine situatiile in care au auzit fraze de genul: “Lasa-l sa planga, nimic nu este in neregula cu el”, “Nu face ceea ce iti cere, incearca sa te controleze”, “Daca cedezi, castiga”, “Nu-l tine in brate ca se obisnuieste”. Si le vei auzi tot mai des dupa ce nasti.

S-ar putea sa fi auzit chiar si parinti explicand cat de isteti sunt bebelusii lor care au invatat rapid sa-i manipuleze: “Il las in patut si incepe sa planga, il iau si tace... si daca il las din nou, va plange din nou ... manipulare totala".

Intelesul cuvantului manipulare este acela de a face ceva in mod interesat pentru a atinge un anumit scop, lucru pe care un copil, stiintific si fiziologic, nu il poate face.

Bebelusii nu au capacitatea de a manipula pe nimeni! Este stiintific imposibil

Parintii trebuie sa inteleaga ca bebelusii nu isi pot manipula parintii. Bebelusii nu au capacitatea de a stapani tehnica manipularii. Copiii nascuti cu doar cateva zile, saptamani sau luni in urma nu au capacitatea necesara de a intelege si a aplica tehnica manipularii. Ei nu au inca maturitatea necesara pentru un mecanism atat de complex al creierului.

Bebelusii nu sunt capabili nici sa recunoasca consecintele actelor sale (de exemplu plansul) pentru a putea aplica tehnici atat de complexe. Bebelusii nu sunt fiinte rationale.

Bebelusii nu stiu ca pot manipula oamenii din jurul lor, in primul rand pentru ca nu stiu ce este manipularea si in al doilea rand pentru ca este incapabil sa se prefaca sau sa actioneze astfel incat sa obtina ceea ce vor. Pentru a face acest lucru trebuie sa poata gandi logic, ceea ce este imposibil la aceasta varsta.

Bebelusii nu au gandire logica

Pentru ca bebelusii sa-si poata controla parintii au nevoie de dezvoltarea creierului rational. Insa creierul lor este imatur si, prin urmare, nu au aceasta capacitate. De fapt, lobii frontali, care fac parte din creierul rational, abia incep sa se dezvolte.

Consecinta acestui fapt este ca bebelusii nu au gandire logica si, de vreme ce nu au, este imposibil pentru ei sa se gandeasca la manipularea parintilor. Creierul bebelusilor nu este antrenat inca pentru a elabora planuri machiavelice. 

Dezvoltarea gandirii logice la copii are loc mult mai tarziu. De la varsta de 12 luni, pot face niste deductii rationale simple, dar sunt mecanisme foarte elementare legate de logica fizica (arunc asta si cade la pamant) si apoi dobandesc logica sociala, deoarece acest lucru necesita o maturizare mai mare a creierului.

Abia dupa utilizarea limbajului, a gandirii abstracte si a altor abilitati, creierul lor rational incepe sa se dezvolte, in jurul varstei de patru ani. Acest lucru le va permite sa inceapa treptat sa aplice logica, planificarea, rationamentul, evaluarea, gandirea si invatarea conceptelor rationale mai complexe.

Nevoile de baza ale bebelusului

Cand bebelusii plang sau ne cer atentia, este un comportament total primar legat de instinctul de supravietuire. Pur si simplu le este foame, plang; este cald sau rece, plang; se simt neprotejati, plang; au dureri din cauza colicilor, plang. Fara indoiala. Nu o face cu o intentie premeditata! Este incapabil sa anticipeze! Prin urmare, plansul este singurul mecanism pe care bebelusii il au pentru a transmite ca au o nevoie sau ca ii deranjeaza ceva.

Nevoile fiziologice ale bebelusilor sunt foarte diferite de cele ale adultilor (s-ar putea spune ca sunt mai primitive), deoarece exista o capacitate de reglare si de asteptare mai mica. Prin urmare, pana la aproximativ doi ani, copiii nu vor intelege conceptul de „asteptare”, iar nevoile lor trebuie satisfacute imediat.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre