Casutele si corturile din casa. Cat de important este ca cei mici sa aiba propriile lor spatii

| | Actualizat: 2020-06-12 15:24:11

Ai observat cat de mult la place copiilor sa-si "construiasca" o casuta in camera lor sau sa aiba un cort in care sa se joace?  

Acolo, inauntru, ei pot trai multe aventuri magice. Isi pot imagina ca sunt intr-o pestera insotiti de cei mai buni prieteni de plus sau se cred intr-un castel unde isi imagineza ca sunt printese sau printi.

De asemenea, acesta ar putea deveni un spatiu foarte special pentru cei mici: clubul lor secret, in care doar cei care stiu parola pot intra si, astfel, pot avea parte de momente distractive in acel loc simplu, dar magic.

Dar de ce este important ca micutii sa aiba o casuta sau un cort in interiorul casei?

Un spatiu propriu pentru copii

Una dintre activitatile preferate ale copiilor este sa faca acele case de joaca cu cearsafuri, paturi, scaune, perne si alte obiecte. Dar, este si unul  dintre cele mai benefice jocuri care exista pentru cei mici, in special dupa varsta de 4 ani.

Un psiholog pentru copii, cu un master in terapie cognitiva comportamentala si mama a trei copii, explica modul in care aceste mici case ajuta la dezvoltarea emotionala a micutulor.

"Teoretic, in primii trei ani de viata, cel mai important lucru pentru copii este atasamentul. Sa stie ca sunt iubiti, ingrijiti si sa stie ca sunt in siguranta.

Dar de la varsta de patru ani, desi dragostea si atasamentul sunt la fel de importante, trebuie sa stie ca sunt si independenti: sa stie ca pot face lucrurile pe cont propriu si au aceste functii executive, cum ar fi capacitatea de a rezolva probleme. Si creeaza lucruri. De obicei, la aceasta varsta incep sa faca aceste "constructii."

Pentru copii, sa-si faca corturi sau case de camping inseamna sa stie ca le-au facut singuri, lucru foarte important pentru dezvoltarea independentei lor, pe care trebuie sa o capete de la aceasta varsta. Insa, este dificil de realizat cand parintii sunt acasa cu ei tot timpul veghind asupra lor," subliniaza psihologul Laura Gonzalez Gonzalez.

Autonomia si independenta copiilor sunt lucruri pe care noi, ca parinti, trebuie sa le incurajam, pentru ca, desi in primii ani depind de noi, putin cate putin trebuie sa le oferim spatiu pentru a incepe sa faca lucrurile pe cont propriu. Iar "construirea" acestor case este foarte benefica in acest sens.

"Oferindu-le posibilitatea sa aiba acest tip de spatiu mic, le oferim si mai multa libertate si favorizam jocul imaginativ, care este extrem de important in copilarie, mai ales daca sunt lasati singuri. Pentru ca oricat de increzatori sunt cand au parintii alaturi, nu se vor juca la fel ca atunci cand ar fi singuri sau cu altcineva.

Exista jocuri pe care nu le vor juca in fata noastra, pentru ca prin joc si imaginatie experimenteaza si invata din propriile emotii. De exemplu, noi, ca parinti, ii putem invata ca lovirea altor copii este un gest gresit. Dar, daca cei mici trec printr-un moment de stres, este ceva obisnuit sa se comportamente agresiv, dar nu este si corect.

Acestea sunt reactii absolut normale si vor sa le elibereze prin lovire sau jocul agresiv (care poate fi chiar terapeutic pentru ei), dar nu o vor face in fata mamei sau a tatalui. Prin urmare, aceste case le ofera un loc in care isi pot exterioriza toate emotiile in siguranta si asa pot invata sa gestioneze multe lucruri in privat.

In plus, aceste spatii ii ajuta pe copii sa rezolve probleme, deoarece, atunci cand isi fac casele incep sa se gandeasca la cum sa ordoneze lucrurile, cum sa le aranjeze pentru a nu cadea si testeaza daca trebuie facute mai mari sau mai mici," mai spune psihologul.

La fel ca in cazul adultilor, care au nevoie de timp si spatiu pentru ei, aceste casute le ofera celor mici un loc privat si sigur, unde pot merge pentru a-si consolida independenta si siguranta, in deplina libertate si prin joc.

Citeste si despre