Ce se intampla cu creierul unui copil atunci cand nimeni nu il baga in seama

| | Actualizat: 2018-12-04 12:33:33

Desi multi care vad aceasta imagine cred ca este vorba despre doi copii de varste diferite, realitatea, din nefericire, spune altceva. Este vorba despre creierul a doi copii de trei ani si este atat de diferit nu pentru ca exista diferente in ceea ce priveste nasterea, boala sau altele lucruri similare, ci pentru ca in timp ce unul dintre micuti a fost ingrijit si iubit, celalalt nu a avut parte de asa ceva.

Imaginea din stanga arata ce se intampla cu creierul unui copil ingrijit, iar cea din dreapta arata creierul unui micut care nu este bagat in seama, in functie de nevoile sale.

Neglijenta extrema

In acest caz este vorba de un copil care, in viata sa scurta, a suferit de ceea ce este cunoscut sub numele de neglijenta severa sau extrema si senzoriala. Ceva ce nimeni nu-si imagineaza ca-i poti face unui copil. Adica sa-l inchizi toata ziua si toata noaptea intr-o camera si nimeni sa nu-i ofere un minim de comunicare sau de afectiune sau o alimentatie adecvata.

Aceasta imagine impresionanta si care doare atat de mult pentru ca iti imaginezi viata pe care ar fi avut-o acel micut, este dintr-un articol al profesorului Bruce D. Perry, seful sectiei de psihiatrie din Texas Children's Hospital, care se refera la aceasta situatie:

"Tomografia computerizata din stanga este o imagine a unui baiat sanatos de 3 ani cu o dimensiune medie a capului. Imaginea din dreapta este de un baiat, tot de 3 ani, care sufera de neglijenta severa de ingrijire si degradare senzoriala. Creierul acestui copil este semnificativ mai mic decat media si are ventricule largite si atrofie corticala", a notat profesorul Bruce D. Perry.

Importanta primilor ani in dezvoltarea creierului copilului

Desi unii autori considera ca timpul petrecut de copii cu parintii lor nu este determinant in dezvoltarea lor (probabil pentru ca ei considera ca daca nu sunt, alti adulti se vor ocupa de micuti), realitatea este cu totul alta. Copilaria timpurie este foarte importanta, deoarece este perioada in care se pun bazele lumii emotionale a copiilor, iar prin aceasta se inteleg concepte cum ar fi empatia, solidaritatea, afectiunea, fericirea, suferinta, bucuria etc.

Nu-ti dai seama ca, la varsta de trei ani, un copil intelege deja toate acestea, dar atunci cand incepe sa se simta implicat in relatii sociale care vor determina sentimente diferite, iar modul de a trai sau de a le simti, vor forma personalitatea, stima de sine si increderea in sine, in functie de caracterul sau, si de relatiile anterioare cu parintii sai.


Asa cum s-a mai spus, copiii care beneficiaza de atentia parintilor de cand se nasc, tind sa aiba mai multa incredere in abilitatile si posibilitatile lor, iar cei care sunt mai putin ingrijiti, prin plansul lor, tind sa fie mult mai precauti, tematori si neincrezatori.

Daca exista, de asemenea, putina ingrijire, lipsa stimulilor, atentia redusa din partea adultilor, alimentatia necorespunzatoare, structura fizica si marimea creierului pot fi afectate. Cu cativa ani in urma, programul Redes a difuzat un documentar esential care explica, printre altele, modul in care acei adulti cu mai putin auto-control, mai agresivi, mai stresati si anxiosi sunt, in mare parte, rezultatul unei copilarii in care au avut parte de putina atentie si iubire.

Copiii din orfelinatele din Romania

In ultimii ani ai dictaturii comuniste din Romania metodele contraceptive si avortul au fost interzise. Acest lucru a facut ca mii de copii sa fie abandonati in orfelinate, unde au avut o copilarie teribila, cu putina hrana si fara afectiune.

Copilul din dreapta imaginii este unul dintre ei, ca si alte sute de copii care au fost studiati, la un moment dat.

Cand ai copil trebuie sa te gandesti la cele mai elementare lucruri: dragostea si afectiunea. Ele sunt foarte importante pentru micuti, asa cum sunt si pentru adulti. De aceea, atunci cand un copil plange, ar trebui sa fii langa el, ori de cate ori poti, pentru a-l face sa se simta ingrijit si iubit, si asa mai departe pana cand creste.

Citeste si despre