Cheile si beneficiile atasamentului in parenting

| | Actualizat: 2024-09-25 10:19:02

Parentingul prin atasament este o abordare educationala care pune pe primul loc nevoile emotionale ale copilului, cu scopul de a stabili o legatura sigura cu ingrijitorii sai principali. Bazata pe teoria atasamentului a lui John Bowlby, aceasta metodologie subliniaza importanta receptivitatii parintilor la nevoile copilului, care are un impact profund asupra dezvoltarii sale psihologice.

Ce este parentingul prin atasament?

Parentingul de atasament se concentreaza pe satisfacerea nevoilor emotionale si fizice ale copilului prin intermediul unei relatii de iubire si incredere. Aceasta abordare se bazeaza pe cele patru caracteristici ale atasamentului identificate de Bowlby:

- Mentinerea proximitatii: nevoia copilului de a fi aproape de ingrijitorii sai.

-Refugiu sigur: Persoana de atasament ofera siguranta si confort in situatii de frica sau amenintare.

-Baza sigura: Ingrijitorii actioneaza ca o baza din care copilul poate explora lumea.

-Anxietate de separare: Anxietate care se manifesta atunci cand copilul este separat de figura sa de atasament.

Parintii care raspund consecvent si cu dragoste la nevoile copiilor lor favorizeaza atasamentul sigur, in timp ce raspunsurile inconsecvente pot duce la atasament nesigur, cu consecinte de durata asupra personalitatii copilului.

Tipuri de atasament

  • Atasament sigur

Copiii atasati in siguranta manifesta suferinta atunci cand sunt separati de ingrijitorii lor si bucurie cand se intorc. Ei cauta mangaiere de la parinti atunci cand sunt speriati si prefera compania lor decat cea a strainilor. Adultii atasati in siguranta tind sa aiba relatii de incredere, o buna stima de sine si usurinta in a impartasi sentimentele.

  • Atasamentul anxios-ambivalent

Acesti copii nu au incredere in straini si manifesta o mare suferinta atunci cand se despart de ingrijitorii lor, fara sa se simta consolati cand se intorc. Adultii cu acest tip de atasament pot fi reticenti in a se apropia de ceilalti si se tem de respingere in relatiile lor.

  • Atasament evitant

Copiii cu atasament evitativ tind sa-si evite ingrijitorii si nu cauta confort de la ei. Nu arata nicio preferinta intre un ingrijitor si un strain. Ca adulti, acesti oameni pot avea probleme cu intimitatea si angajamentul si sunt mai putin probabil sa impartaseasca sentimente.

  • Atasamentul dezorganizat

Acest tip de atasament se caracterizeaza printr-un amestec de comportamente evitante si rezistente. Copiii pot aparea confuzi sau ingrijorati in prezenta ingrijitorilor lor. Acest stil de atasament rezulta adesea din comportamente parentale inconsecvente, care pot fi atat o sursa de confort, cat si de teama pentru copil.

Dragoste, daruire si respect

Parentigul prin atasament este o abordare bazata pe iubire, daruire si respect, care urmareste sa ofere copiilor o dezvoltare emotionala si psihologica optima. Prin construirea unui atasament sigur, stima de sine, securitatea si fericirea sunt stimulate la copii, deschizand calea catre o viata de adult sanatoasa si echilibrata.

https://www.bebesymas.com/n/claves-beneficios-apego-crianza

Sursa foto: freepik

Citeste si despre