De cate ori pe zi ii spui copilului "foarte bine"? Cu siguranta nu ai stat sa numeri niciodata, dar le "arunci" de fiecare data cand credem noi ca a facut ceva bine. Sa lauzi copilul, sa ii recunosti meritele, este un lucru foarte bun, insa acest "foarte bine" a ajuns sa fie golit de sens tocmai pentru ca este mult prea folosit. Sunt, insa, si alte expresii pe care le poti folosi pentru a-l incuraja, poate chiar mai eficiente.
Ce efect are un "foarte bine" asupra copilului
Cei mici merita sa fie apreciati de fiecare data cand fac ceva corect; este forma prin care eforturile si actiunile le sunt validate de catreparinti. Este greu de crezut ca un "foarte bine" il poate afecta pe copil. Si totusi...
De fiecare data cand un copil aude "foarte bine" este multumit si stie ca a facut ceva bun. Prin urmare, va simti nevoia sa il auda mereu, va deveni dependent de laude si validare. Nu inseamna ca trebuie sa iti musti limba de cate ori vrei sa ii spui "foarte bine", ci doar sa te gandesti cum ii poti incuraja eforturile, autonomia si spiritul critic si altfel.
Profesorul Alfie Kohn, specialist in educatie, cresterea copiilor si comportament uman, atrage atentia ca orice copil isi doreste sa fie apreciat si sa se simta util in grupul de care apartine, adica in familia sa. Cei mici se simt alintati atunci cand li se spune ca au facut ceva bine, insa lauda nu are nicio legatura cu alintul.
Care sunt efectele laudelor prea dese
A-i spune mereu copilului "foarte bine" doar pentru incurajare, cu toate ca este loc de imbunatatiri in ceea ce a facut, il va limita si il va face sa aiba mereu nevoie de confirmari. Asa ca uneori este bine sa spui lucrurile altfel sau pur si simplu sa taci sau sa gasesti alta modalitate de a-ti arata aprecierea. Iata si efectele, concrete, ale laudelor prea des rostite.
Anulam copilului spiritul critic
Copiii trebuie sa fie capabili sa ajunga la propriile concluzii dupa observarea unui lucru sau a unui fapt, sa analizeze si sa isi gandeasca actiunile. Daca parintele nu ii da aceasta posibilitate si il lauda imediat (cu cele mai bune intentii, evident), il priveaza, fara sa isi dea seama, de posibilitatea de a emite propria judecata si de a invata ceva din ce a facut.
Le minimalizam efortul
Uneori un copil face mari eforturi pentru a obtine ceva, iar un "foarte bine" va face lucrurile sa para extraordinar de simple. Daca spui "foarte bine" si cand a desenat ceva, si cand si-a pus jucariile in ordine, si cand a invatat o poezie, cel mic nu va face diferenta sau pur si simplu va ramane cu impresi ca nu a reusit ceva chiar atat de special.
Ii intrerupem si ii facem sa isi piarda interesul
Daca, de exemplu, cand copilul deseneaza sau face lucru manual, ne ducem in spatele lui si ii repetam de cateva ori "foarte bine, nu doar ca ii spulberam concentrarea, dar ii alungam si inspiratia, si interesul. Pentru ca atunci cand vom pleca de langa el si nu va mai auzi "foarte bine" la fiecare miscare, micutul nu va mai considera de interes ceea ce facea.
Cum poti inlocui un "foarte bine" in dialogul cu copilul
Trebuie sa stii ca poti lauda copilul si altfel decat folosind aceste doua cuvinte. Este chiar indicat sa o faci, insa cu atat mai important este sa nu para ca este ceva mecanic si repetitiv. Ca bonus, vei reusi sa ii stmulezi nevoia de a fi independent, spiritul critic si increderea in sine.
Descrie ceea ce vezi
Pastram exemplul desenului de mai sus, in loc sa ii spui "foarte bine", ii poti spune copilului exact ceea ce vezi. De exemplu: "vad ca ai desenat o casuta cu acoperisul albastru si cu ferestre verzi".
Pe langa faptul ca folosesti o constructie mai ampla, care il va ajuta sa invete cuvinte noi, il provoci sa iti raspunda.
Da dovada de curiozitate
Poti dezvolta apoi dialogul si sa il intrebi pe cel mic de ce a folosit anumite culori, ce mai are de gand sa puna in desen sau cum a reusit sa deseneze un anumit element de pe foaie.
Arata-ti recunostinta
Cand copilul si-a facut ordine in camera, si-a strans jucariile sau a pus masa, nu ii spune din nou "foarte bine". Incearca, in schimb, sa ii multumesti pentru ajutor. Astfel il vei invata ca eforturile sale sunt recunoscute si ca are un rol important in familie.
Pune accent pe efortul facut de cel mic
Atunci cand micutul tau reuseste ceva ce nu a mai facut sau cand progreseaza cu anumite lucruri, cum ar fi sa se imbrace sau sa se incalte singur, nu lasa reusita sa sa treaca neobservata. Arata-i ca ai observat, concret, ce a realizat si spune-i ca te mandresti cu el.
Intreaba-l cum se simte
Un suras cald si un gest complice poate fi mai important decat o lauda seaca. Intreaba-l apoi cum se simte pentru ca a reusit un anumit lucru si il vei provoca sa se gandeasca la ce a facut, sa isi faca autocritica si sa isi analizeze sentimentele si emotiile.
- Foto: Freepik