Copiii mici care nu impart lucrurile nu sunt nici rai, nici needucati

| | Actualizat: 2019-12-10 12:09:57

Zilnic viata de mama te pune in situatia de a-i cere copilului sa isi imparta jucariile cu altii. O faci cand mergeti in parc, la o petrecere pentru copii sau la locul de joaca dintr-un centru comercial.

Zilnic te "lupti" sa-l convingi pe cel mic ca e bine si frumos sa imparta si tot zilnic te revolta cate o mama care nu face acelasi lucru cu copilul ei.

Orice mama vrea ca micutul ei sa fie altruist, sa stie sa imparta, sa fie generos si corect. De obicei, insa, alegem strategia gresita pentru a-i invata acest lucru tocmai pentru ca facem exact contrariul cu ei. Copiii sunt abia la inceputul procesului de a intelege conceptele de generozitate, altruism si corectitudine; lor nu le este usor sa se puna in locul altora pentru a invata ce sa faca atunci cand o situatie nu este justa.

Sa ceri unui baietel sa coboare de pe bicicleta pentru a-l lasa pe altul, desi el abia s-a urcat pe ea, este foarte crud, in loc sa fie o lectie despre valori.

Sa ii iei unei fetite papusa favorita pentru ca o alta fetita sa se poata juca cu ea in timp ce ea plange pentru ca nu intelege ce se intampla nu o va invata nimic folositor.

Simtul proprietatii este ceva normal

Cand un copil nu vrea sa imparta nu inseamna ca este needucat sau ca este rau. Simtul proprietatii face parte din dezvoltarea sa, este o etapa in care invata ce inseamna dreptatea si empatia.

In loc sa ne obligam copiii sa imparta, trebuie sa ii invatam sa respecte ceea ce este al altora, sa astepte, sa aiba rabdare, sa se joace in grup. Si, foarte important, trebuie sa asteptam sa fie pregatiti sa invete aceste lucruri.

In loc sa ii spui ca e bine sa imparta lucrurile sale cu altii, ii poti arata DE CE este important sa o faca si care sunt beneficiile. De exemplu, ii poti explica faptul ca un joc poate fi mai distractiv in doi sau in grup, ca are ocazia sa isi faca prieteni noi si sa faca lucruri diferite atunci cand imparte cu alti copii.

Nu il obliga niciodata sa imparta

In loc sa ii ceri copilului sa imparta impotriva vointei sale, intreaba-l mereu daca vrea sa o faca. Daca este pregatit, o va face. Nu ii lua niciodata un obiect din mana pentru a-l da altcuiva.

Cu timpul, copilul va invata sa nu fie egoist, asa ca ai nevoie de rabdare. Intre timp, evita pedepsele, incearca sa-l ajuti sa gaseasca solutii si ai incredere ca, pe termen lung, aceasta etapa il va ajuta sa aiba relatii sociale sanatoase si empatice.

Citeste si despre