“Copilul meu vrea doar sa fie tinut in brate”. Iti suna cunoscut? Iata ce poti face

| | Actualizat: 2021-12-29 19:48:00

Daca imediat dupa nastere nu iti vine sa-ti mai lasi bebelusul din brate, incetul cu incetul te obisnuiesti cu noul rol de mamica si vei dori sa poti face si alte activitati. Dintr-o data insa, copuilul vrea sa fie tinut doar in brate.

Aceasta situatie poate fi dificila, in special pentru mamele care nu au ajutor si trebuie sa faca singure toate treburile casnice si sa aiba grija si de copil.

De cele mai multe ori aceste situatii apar brusc in viata copiilor. Dar de ce vrea copilul sa fie tinut numai in brate?

In timpul dezvoltarii fizice si mentale a bebelusilor exista diferite etape. Una dintre ele este anxietatea de separare, care este tocmai aceasta: bebelusii se simt nelinistiti atunci cand nu-si mai vad parintii (mai ales daca doar cu unul dintre ei isi petrec cea mai mare parte a timpului). Aceasta anxietate apare deoarece bebelusii nu au simtul timpului si al spatiului. Daca nu te vede, inseamna ca nu esti acolo, iar atunci copilul reactioneaza din instinct, iar singurul mod in care poate raspunde este plangand.

Unul dintre primele efecte ale acestei etape din viata bebelusului este acela de a genera nesiguranta in randul parintilor. “Il obisnuiesc gresit? Am facut o greseala care a facut ca bebelusul sa reactioneze asa? Se va termina la un moment dat?”.

Acest lucru este normal, mai ales pentru ca acest moment tinde sa apara aproape brusc. Cu toate acestea, trebuie sa ne fie clar ca este ceva de moment si ca a fi tinut in brate este o necesitate pentru copil: este locul in care se simte cel mai in siguranta si modul in care el verifica efectiv ca nu este singur si ca persoana care il ingrijeste este acolo.

Ce sa faci daca bebelusul tau vrea doar sa fie tinut in brate?

Desigur, vor exista “binevoitori” care iti vor spune sa lasi copilul sa planga. Este insa cea mai proasta optiune posibila, deoarece va fi primul pas pentru ca ei sa inceapa sa-si ignore senzatiile si emotiile, sa le anuleze. Strigatul copilului este o cerere de ajutor: daca, ca fiinte umane, instinctul nostru ne indeamna sa ne ocupam de cei care au nevoie de ajutor, cum sa nu facem acest lucru cu propriul copil?

De aceea, ca mame, trebuie sa ne adaptam in permanenta circumstantele la nevoile micutilor nostri. Prin urmare va trebui sa gasim optiuni care sa ne permita sa facem lucrurile pe care le dorim cat timp tinem copilul in brate.

Cel mai cumun sfat este sa faci treburi cand bebelusul doarme, insa stim ca acest lucru este aproape imposibil. Prin urmare, avem cateva solutii la care poti apela cu incredere.

Babywearing

Exista multe beneficii ale purtarii bebelusului in brate, dar cel mai important este acela ca ajuta copilul sa se calmeze si sa se simta in siguranta atunci cand este in contact direct cu mama. De asemenea, contribuie la dezvoltarea adecvata a creierului, deoarece creierul unui copil este modelat de experientele din primii ani de viata. In acest sens, hranirea afectuoasa, sentimentul de grija si raspunsul la nevoia lor de contact au un impact pozitiv, mai ales in aceste etape in care au atata nevoie.

Hamac

Un hamac poate fi o alta optiune foarte buna pentru a lasa bebelusul in el fara a pierde contactul vizual cu micutul, asa ca putem incerca sa-l lasam in el pentru o perioada scurta de timp si apoi sa-l tinem in brate pana cand se obisnuieste cu senzatia de a fi acolo in timp ce ne priveste sau se joaca cu jucariile lui.

Scaun inalt

Exista scaune inalte care au accesorii pentru a pune bebelusul in ele cand este foarte mic, astfel incat sa fie la inaltimea mesei, de exemplu. Pe langa faptul ca il putem pune in aceeasi camera in care ne aflam noi, copilul va fi la o inaltime mai mare si se va distra descoperind imprejurimile din aceasta pozitie. Cu toate acestea, scaunul poate fi folosit doar in cazul in care bebelusul poate sta singur in fundulet.

Tine-ti copilul in brate cand doreste acest lucru

Poate fi obositor, insa profita din plin de aceste momente deoarece nu se vor mai intoarce niciodata. Bratele au o putere aproape magica asupra bebelusilor. Nu trebuie sa uitam ca sunt vulnerabile, au nevoie sa se simta protejate si nu este vorba de un moft ci de o nevoie.

Atunci cand copilul plange si esti coplesita pentru ca lista de lucruri de facut continua sa creasca, respira adanc, ai rabdare si gandeste-te ca aceasta este doar o alta etapa. Chiar daca nu reusesti sa vezi luminita de la capatul tunelului, va trece si acest lucru.

FOTO: pexels.com

Citeste si despre