Cum sa cresti stima de sine a copilului tau

| | Actualizat: 2018-12-21 11:06:15

O stima de sine sanatoasa este una dintre cele mai importante fundatii care poate fi dezvoltata la un copil. Ea este una dintre cheile catre sanatatea si starea de bine a copilului tau.

Stima de sine este importanta si pentru sanatatea sociala, mentala, comportamentala si emotionala, si joaca un rol crucial in modul in care copilul gestioneaza esecurile, presiunea din partea colegilor si alte provocari ale vietii.

Stima de sine este, in esenta, modul in care copilul se vede pe sine si gandeste despre el insusi si capacitatea sa de a face lucruri. De asemenea, stima de sine este modelata de cat de iubit se simte copilul si de cat de mult sprijin si incurajare - sau critica - primeste de la oamenii importanti din viata sa, asa cum sunt parintii sai.

Iata cateva modalitati mici, dar semnificative, prin care parintii pot face o mare diferenta in construirea unei stime de sine sanatoase pentru copiii lor de varsta scolara:

Arata-i copilului ca il iubesti in fiecare zi

Aratandu-i cat de mult il iubesti, ii dai copilului un sentiment de securitate si de apartenenta, care este esential pentru viziunea lui asupra sa. Pe masura ce creste, el va continua sa isi construiasca cercul social, facandu-si prieteni buni, legand relatii cu colegii dintr-o echipa sportiva sau avand sentimentul apartenentei la un anumit cult religios.

Dragostea ta va pune bazele relatiilor sanatoase si puternice, pe care le va forma mai tarziu in viata. Asa ca imbratiseaza-ti copilul atunci cand pleci sau vii acasa, stati impreuna si cititi o carte si arata-i ca il iubesti in multe feluri, in fiecare zi.

Joaca-te cu copilul tau si distreaza-te

Cand te joci cu copilul tau, arata-i ca iti place sa petreci timpul cu el si ca pretuiesti compania lui. Joaca cu copilul tau are numeroase beneficii: nu doar ca micutul tau isi dezvolta increderea in capacitatea sa de a fi o persoana interesanta si distractiva, care poate forma legaturi sociale solide, dar studiile au aratat ca sansele copilului de a fi fericit cresc. Iar riscul depresiei si anxietatii scade, cand parintii se joaca cu copiii.

Da-i responsabilitati copilului

Sa fie responsabil pentru a face treburile adecvate varstei, ii ofera copilului sentimentul de realizare, dar si sentimentul ca are un scop. Chiar daca micutul tau nu face lucrurile perfect, spune-i ca apreciezi eforturile lui, lauda-l pentru toate lucrurile pe care le face bine si linisteste-l spunandu-i ca in timp, va deveni mai bun si mai bun la multe lucruri, inclusiv treburile lui.

Lasa-ti copilul sa fie independent

Anii pe care copilul tau ii petrece la scoala gimnaziala este o perioada de crestere rapida a independentei acestuia. In momentul in care ajung in clasa a V-a, multi copii incep sa-si petreaca timpul singuri acasa, mergand singuri la scoala si ajutandu-i pe fratii mai mici.

Este important ca parintii sa le permita copiilor sa creasca din ce in ce mai independenti, lasandu-i sa-si dea seama cum trebuie sa vorbeasca cu profesorii despre orice problema, pe cont propriu, sa-si faca singuri temele, sa se asigure ca si-au impachetat echipamentul pentru ora de sport si asa mai departe.

Parintii super-protectivi submineaza abilitatile copiilor de a face lucruri pe cont propriu si de a-si construi o buna stima de sine.

Invata-ti copilul ca esecurile sunt oportunitati de invatare

Accentueaza faptul ca a fi om inseamna sa fii supus greselilor si ca este imposibil sa fii perfect. Invata-ti copilul sa vada esecurile ca ceva din care putem invata, astfel incat sa putem continua sa incercam sa fim mai buni data viitoare.

Nu-ti insulta niciodata copilul

Cand copilul tau face ceva care te innebuneste sau este gresit, asigura-te ca separi comportamentul de copilul tau. Esti om - cand copilul „intinde coarda”, probabil ca vei fi iritat sau chiar suparat. Vorbeste cu copilul cu respect.

Nu tipa la el! O modalitate buna de a-ti disciplina copilul fara sa tipi la el este sa apelezi la folosirea consecintelor naturale si logice. Si nu uita sa vorbesti cu copilul tau pe un ton placut si prietenos.

Lasa telefonul

In ziua de azi suntem conectati in permanenta la viata sociala, datorita dispozitivelor mobile care ne permit sa publicam diverse materiale pe retelele de socializare si sa verificam e-mailul toata ziua.

Cercetarile arata ca tot mai multi copii observa ca parintii lor nu le acorda atentie. Nu te simti bine sa fii in permanenta ignorat atunci cand esti cu cineva. Atunci cand petreci timp cu copilul tau, pune telefonul jos si nu fa greseala de a te uita pe telefon cand copilul vorbeste cu tine.

Stima de sine nu inseamna aroganta sau narcisism

A avea incredere in sine nu inseamna sa gandesti ca lumea se invarte in jurul tau sau ca nevoile tale sunt mai importante decat cele ale altor oameni. Echilibreaza o stima de sine sanatoasa cu alte abilitati importante, de care copiii au nevoie, precum empatie, bunavointa, bune maniere, generozitate si simt al recunostintei.

Permite-i sa creeze si sa-ti arate operele

Lucreaza impreuna cu copilul tau diverse fise creative, pe care sa le afisati apoi prin casa. Cand isi aduce acasa lucrarile sale de arta si alte proiecte de la scoala, cere-i sa-ti spuna totul despre modul in care le-a facut, ceea ce doreste sa gandeasca sau sa simta oamenii care vad munca sa si ce ii place cel mai mult la creatia sa.

Oferindu-i copilului sansa de a-si arata lucrarile pe care le face sau de a vorbi despre lucrurile pe care le-a facut, il lasa sa simta ca lucrarile lui sunt vrednice de atentie si ca opiniile si gandurile lui conteaza.

Citeste si despre