Cum sa-ti relaxezi copilul la sfarsitul zilei pentru a se bucura de un somn mai bun si linistit

| | Actualizat: 2021-12-06 10:53:56

Se estimeaza ca parintii pierd peste 700 de ore se somn in primul an de viata al copilului. Prin urmare este normal ca somnul sa reprezinte principala preocupare a parintilor, mai ales ca si acestia au nevoie de odihna pentru a-I putea oferi copilului tot ce are nevoie. Acest lucru ii determina pe multi parinti sa caute metode si formule magice pentru a-si face copilul sa doarma toata noaptea, sau cel mult cateva ore la rand.

Este insa esential ca parintii sa inteleaga ca modelul de somn al bebelusilor este diferit de cel al adultilor si ca nu se poate face nimic pentru a-I “invata” pe copii sa doarma. Acest proces evolueaza si se maturizeaza in timp, pe masura ce copilul creste.

Cu toate acestea, in timp ce bebelusii se adapteaza in mod natural si progresiv la ciclurile de lumina si intuneric, noi putem stabili o serie de rutine care sa ii ajute sa fie mai relaxati la sfarsitul zilei, ajutandu-i astfel sa se odihneasca, dar si sa le fie mai usor sa adoaram in viitor, cand vor avea acelasi program de somn cu al nostru.

1. Rutinele sunt esentiale

Stabilirea unor rutine de somn inca din primele zile de viata si respectarea lor, pe cat posibil, este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poate face un parinte. Insa, aceasta rutina nu consta doar in a avea un program regulat si in a respecta ora la care punem copilul la culcare, ci si in realizarea unei serii de pasi care ajuta la crearea unui obicei care il face pe copil sa asocieze acest moment cu mersul la culcare.

Momentele dinaintea culcarii sunt foarte importante, deoarece servesc la reducerea activitatii de peste zi, la relaxarea copilului si la pregatirea pentru un somn odihnitor, care este esential pentru dezvoltarea acestuia.

Iata cateva etape care trebuie sa se regaseasca in rutina copilului, zi de zi:

1. Baita de seara

Unii bebelusi sunt deosebit de relaxati dupa o baie, asa ca acest obicei devine un atu esential pentru a-i ajuta sa adoarma.

2. Masajul de dupa baie

Dupa baie, petrece un moment special de conectare cu bebelusul facandu-I masaj cu ulei special pentru bebelusi. Este indicat sa-I faci, inclusiv, un usor masaj facial. Acestea il vor ajuta sa se relaxeze si mai mult si va crea o legatura mai puternica intre voi.

3. Ai grija la confort

Atat tu, cat si bebelusul, trebuie sa stati confortabil in pat. De regula, fiecare trebuie sa adoarma in patul lui. Pentru primele luni de viata este indicat ca bebelusii sa petreaca timp intr-un patut special pentru co-sleeping.

4. Ai grija la atmosfera

Camera trebuie aerisita inainte de culcare, pentru ca aerul sa fie proaspat, curat si oxigenat. In plus, in jur nu trebuie sa existe multe zgomote, lumini sau voci care ar putea surpastimula copilul. Totul trebuie sa fie calm si relaxant.

5. Alaptarea promoveaza odihna

Daca iti alaptezi copilul, trebuie sa stii ca, in timpul noptii, laptele matern are un continut mai mare de prolactina, triptofan si melatonina, care actioneaza ca inductoare de somn. Tocmai din acest motiv, bebelusii au obiceiul de a adormi la san dupa ce au mancat pe saturate.

6. Citirea unei povesti

Citirea unei povesti este un mod excelent de a pretrece timpul impreuna seara si de a-l face pe copil sa adoarma. Este important sa aplici acest obicei inca din primele zile de viata ale copilului. Desigur, acum poti doar sa-I spui povesti pe care deja le stii, insa este important sa il inveti de mic cu povestile pentru seara, deoarece acestea il calmeaza si il ajuta sa se relaxeze si mai mult.

Respectarea acestor rutine, il va ajuta pe bebelus sa se calmeze seara, si sa doarma mai linistit. De asemena, obiceiurile trebuie mentinute pentru urmatorii ani din viata, pentru ca micutul sa poata accepta mai usor ora de somn si sa se relaxeze si sa se deconesteze de la activitatile de peste zi pentru a se putea odihni mai usor.

Sursa foto: pexels.com

Citeste si despre