De ce laudatul excesiv ii face rau copilului: “Acel copil nu vrea sa greseasca”

| | Actualizat: 2023-07-29 14:14:22

Fiecare parinte este mandru de copilul lui si, atunci cand acesta reuseste sa faca ceva pe cont propriu, se grabeste sa il laude si sa il felicite. De la primii pasi facuti singur, prima lingurita pe care o baga in gura singur si pana la lucruri marete pe care le reuseste ca adolescent, parintilor li se pare ca orice lucru merita laudat, pentru a-l incuraja pe copil. Nu este un lucru rau sa ii felicitam pe copii, insa trebuie sa avem grija sa nu picam in extrema cealalta, spun specialistii.

Urania Cremene, expert in parenting, a explicat, in cadrul podcast-ului „Parinti CuMinti”, prezentat de Simona Gherghe si Oana Moraru, de ce laudatul excesiv este mai degraba o piedica in dezvoltarea copilului decat un ajutor.

„Parintele care lauda excesiv, copilul a facut orice mic pas si parintele lauda... Fiecare lucru mic este ultra-laudat si asta inseamna ca un copil mic nu mai vrea sa greseasca, pentru ca in momentul in care greseste se simte prost. Asteptarile nu mai sunt acolo. Parinti care, in orice joc, se fac ca pierd, ca sa il lase pe copil sa castige. Si copilul castiga mereu, fara sa inteleaga cu adevarat ce inseamna o competitivitate sanatoasa, care e necesara. Si astuparea frustrarii. Copilul plange, ii dam imediat ceva. Nevoia asta de a nu-l lasa pe copil in frustrarea lui, sa nu simta ca are cumva esecul sau respingerea.”, spune Urania Cremene, despre greselile pe care le fac multi parinti cand vine vorba despre copiii lor.

Studiile psihologilor arata ca, atunci cand copilul este laudat prea mult, isi pierde motivatia intrinseca de a face un lucru. El nu mai face o activitate dintr-o dorinta interioada, ci pentru a primi acele laude cu care este obisnuit. Asa apare si teama de esec: copilul se teme sa greseasca, pentru a nu dezamagi si a nu pierde laudele. Or, greseala este esentiala pentru ca micutii sa invete si sa evolueze. Acestia trebuie sa fie lasati sa greseasca si incurajati sa gaseasca singuri solutii pentru ca data viitoare sa faca mai bine.

Asadar, cand copilul face ceva bine nu laudam excesiv, iar cand face un pas gresit nu criticam si nici nu ne grabim sa rezolvam problema in locul lui. Parintii ar trebui sa ii incurajeze pe copii sa gaseasca solutii, sa ii intrebe ce cred ei ca este de facut, pentru a le dezvolta gandirea critica.

FOTO: Freepik

Citeste si despre