De ce sa NU postezi fotografii cu copilul pe Facebook. Iti va fi recunoscator toata viata

| | Actualizat: 2019-10-23 18:10:36

Orice parinte vrea sa se laude cu copilul lui, iar in epoca retelelor de socializare acest lucru este mai simplu ca niciodata. Inainte de Facebook si Instagram te mandreai cu copilul tau in parc si pe la intalnirile cu familia, cand scoteai albumele cu fotografii si prezentai tuturor realizarile celui mic. Acum, de cand cu multifunctionalul smartphone si cu retelele de socializare pe care poti posta tot ce vrei si ce nu vrei, este greu sa rezisti tentatiei.

 

Chiar daca te numeri printre cei care au promis ca nu vor posta pe conturile de socializare o "avalansa" de poze si clipuri cu picii de acasa, totul incepe cu o fotografie care va aduna o multime de reactii pozitive si care te va face sa iti doresti mai mult. Astfel s-a ajuns in situatia ca parintii sa puna online cam toata viata copiilor lor. De ce? Este o combinatie de mandrie, bucurie, identificare si nevoie de validare sociala. Cui ii mai pasa de setarile de confidentialitate, de continutul imaginilor si de depasirea limitelor? Tot ce te intereseaza e ca toata lumea sa vada ce minune de copil sau nepot ai tu acasa.

Explicatiile sunt simple:

1. Sa te mandresti cu un copil ofera validare sociala, mai ales pentru cei care considera ca a avea copii sau nepoti este o medalie de onoare, o dovada a implinirii.

2. Stii ca oamenii iti vor arata apreciere si admiratie.

3. Este un mijloc de a-ti consolida statutul social, actiunile si rolul. Este greu sa fii parinte si vrei sa ti se confirme si sa stie toata lumea ca iti iese! In plus, odata ce ai un copil, te definesti prin el, asa ca multi nu vad o problema in a-si pune la profil poza bebelusului.

Retelele de socializare au luat acum locul albumelor foto pastrate cu sfintenie pe un raft sau intr-un sertar. Sunt de ajuns cateva clickuri pentru a retrai evenimente si a-ti aminti lucruri frumoase, iar faptul ca au vazut si altii dovezile le creste "capitalul" de importanta.

Un studiu arata ca in 2010 92% dintre copiii din SUA avusesera cel putin o prezenta online pana la varsta de 2 ani. Si cu siguranta au mai fost si altele si putem spune ca, atat practic, cat si metaforic, ei au crescut pe Facebook si Instagram.

Ce impact are prezenta in social media asupra copiilor?

Aceasta este o intrebare pe care multi parinti ar trebui sa si-o puna inainte de a posta fotografii sau clipuri cu cei mici pe retelele de socializare.

Pe masura ce copiii cresc, devin mai sensibili la expunere si in privinta propriei imagini. Ceea ce parea amuzant cand pustiul tau avea 5 ani s-ar putea sa nu i se mai para la fel la 10 ani. Unii copii ajung sa se simta expusi din cauza faptului ca nu au control asupra imaginilor cu ei postate fara consimtamant si fara sa se gandeasca cineva la cum ii face asta sa se simta in fata prietenilor. Unii reusesc sa isi faca parintii sa inteleaga ca au drept de veto, altii pur si simplu nu au niciun cuvant de spus in privinta postarilor care ii privesc si pe ei.

Relatia dintre copii si parinti se poate deteriora pentru ca acestia din urma nu inteleg ca ceea ce posteaza pe retelele de socializare nu este de fapt despre copil, ci o reflexie a lor ca parinti. Doar ca in joc este imaginea copilului. O imagine postata pe Facebook sau pe Instagram devine proprietatea acestora, poate aparea si pe Google, daca se folosesc tag-uri. Efemere sunt doar imaginile postate in Story.

Impactul imaginilor postate de parinti pe retelele de socializare poate fi foarte mare asupra stimei de sine a copilului. Nu postarea lor in sine este problema, ci reactiile pe care le pot atrage unele fotografii si lipsa de empatie si de respect pe care le resimte copilul atunci cand nu i se cere macar parerea la alegerea unei fotografii.

Ce sa iei in calcul inainte de a publica online o fotografie cu copilul

In primul rand este bine sa cunosti si sa intelegi setarile de confidentialitate ale platformelor pe care le folosesti.

Siguranta ar trebui sa fie o prioritate, prin urmare ai grija ca odata cu fotogafia sa nu fie postate si informatii personale sau care ar putea fi folosite de altcineva in scopuri neortodoxe. Ai grija sa elimini orice informatie despre locatie.

Nu posta niciodata fotografii sexualizate, cum ar fi cele cu copiii semidezbracati ori complet dezbracati. In primul rand copilul va creste si s-ar putea sa nu vada cu ochi buni ceea ce ai postat la un moment dat. In al doilea rand, nu ai vrea ca o fotografie postata chiar de tine pe internet sa ajunga "material" pentru oameni cu deviatii sexuale.

Identifica sincer scopul pe care il ai cand postezi fotografii cu copilul. Vrei sa il lauzi pe el sau sa te lauzi pe tine?

Cand copilul este destul de mare incat sa aiba chiar el conturi pe retelele de socializare, respecta-i punctul de vedere si optiunile. Nu mai este un bebelus care nu are niciun cuvant de spus. In plus, traim in epoca in care tot mai multi adolescenti se vor a fi influencers sau YouTube-ri. Sa discuti cu copilul tau despre ce poate sau nu sa apara pe retelele de socializare te poate ajuta sa intelegi cum priveste el expunerea online si il poate ajuta, eventual, sa inteleaga ca nu este o cale chiar atat de usoara cum pare catre faima si succes.

Daca postezi fotografii "publice", nu doar pentru prieteni si familie, trebuie sa monitorizezi atent comentariile si persoanele care le urmaresc.

Citeste si despre