De ce se calmeaza copilul atunci cand il iei in brate

| | Actualizat: 2020-01-22 17:07:02

Unii parinti cred ca bebelusii ii manipuleaza pentru ca plang ca sa fie luati in brate, pentru a se calma. Ei considera ca este un obicei prost sau ca nu un copil atat de cuminte pe cat si-ar dori.

Oricare ar fi modul de definire a unui astfel de comportament, este o problema de perceptie a parintilor, care, din anumite motive, considera ca bebelusul trebuie sa stea linistit in carucior sau patut. Dar nu este deloc asa. Bebelusul are o nevoie emotionala si de supravietuire (in bratele mamei nu este in pericol) si un studiu recent a incercat sa ofere o explicatie a fenomenului.

De ce se potoleste copilul cand il iei in brate?

Studiul a fost realizat in Japonia, pe bebelusi, dar si pe soareci. Potrivit cercetatorilor, atunci cand o mama isi ia micutul in brate, el se calmeaza automat, fiind o reactie observata atat la copii, cat si la soareci.

Aparent, in momentul in care un bebelus este luat in brate, se declanseaza un set de reglementari la nivelul sistemului nervos central, la nivel motor si cardiac, care il calmeaza. Pentru a obtine efectul invers, este suficient sa fie despartit de mama sa, departe de bratele ei.

"De la oameni la soareci, bebelusii se calmeaza si se relaxeaza atunci cand mamele lor ii tin in brate. Acest raspuns al copilului reduce efortul pe care il resimte mama in acele momente si este benefic atat pentru mama, cat si pentru copil," spune Kumi Kuroda, unul dintre autorii studiului.

Pentru un bebelus este benefic sa stea in bratele mamei sale pentru ca sansele de supravietuire sunt mai mari, iar copilul, in general, este mai calm, se simte mai in siguranta si are mai putine motive sa-si activeze mecanismele de alerta sau sa planga.

In ceea ce o priveste pe mama, ceea ce isi doreste orice parinte este ca micutul lui sa fie bine ingrijit si sa nu planga sau sa fie nervos, asa ca este minunat sa stii ca il poti tine in brate fara probleme. 

Soarecii au avut acelasi raspuns pozitiv

Pentru a realiza experimentul cu soareci, cercetatorii au aplicat electrozi cardiaci mici si i-au apucat pe pui de pielea spatelui, la fel cum ar face mama lor. Au observat ca acestia au incetat sa se miste si pareau relaxati. Desi au tinut membrele indoite, au incetat sa planga si ritmul cardiac a scazut.

"O explicatie stiintifica a acestui raspuns al bebelusilor ii va ajuta pe parinti sa nu mai creada ca sunt manipulati de micutii lor, asa cum sugereaza unele teorii de parenting, si sa-i lase se planga singuri. Acest fenomen ar trebui interpretat ca o consecinta naturala a trairilor bebelusilor," mai precizeaza cercetatorii.

Rolul persoanelor care au grija de un bebelus este  sa-i ofere atentie, afectiune si dragoste. 

Sursa: Bebes y mas

Citeste si despre